Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

03.04.2020:  MESAJ din partea Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova adresat cetățenilor țării
Reacția PCRM, după votul de duminică: Alegătorii nu și-au vândut ...

Stimați concetățeni!

Noi trăim timpuri foarte, foarte grele. Acea situație excepțională în care, împreună cu întreaga lume, s-a pomenit Republica Moldova, a scos la iveală colosalele probleme ce există, practic, în toate sistemele de activitate vitală a statului nostru.

Noi avem o. economie slabă, bazată pe consum, absolut nepregătită pentru situații de șoc. Noi avem un sistem de protecție socială ce nu corespunde nici unui criteriu civilizat Noi avem un sistem al sănătății extrem de slab.

Desigur, unele probleme de care se ciocnește Moldova poartă un caracter obiectiv. Dar multe din acestea sunt rezultatul direct al unei politici antipopulare, antisociale, iar în linii mari, al unei politici antistatale, promovată în ultimii zece ani de către guvernanții noștri. Oricum s-ar fi numit alianțele create de ei, orice nume ar fi avut prim-miniștrii, spicherii, așa-numiții președinți, politica lor s-a redus la un singur lucru – să mintă și să fure. Ei toți, îndeplinind ordinul ce le-a fost dat din exterior, la nesfârșit „strâng șurubul”, micșorând cheltuielile sociale, optimizând tot și toate. Și fac asta, chipurile, în scop de economie. În condițiile când ceea ce „se economisea” era furat de clanurile guvernante, asta nu poate fi calificat altfel decât batjocură.
Și iată acum culegem roadele optimizării..

Renunțând la politica socială echitabilă, chiar agresivă, statul i-a adus pe bătrânii noștri la limita supraviețuirii. Renunțându-se la politica de sprijinire de către stat a proiectelor economice de producție, prin asta populația aptă de muncă a fost, de fapt, silită să plece în alte țări. Renunțându-se la programele de stat de dezvoltare a sectorului agrar, prin asta Moldova a fost impusă să accepte importul de produse alimentare. Oare asta nu e o rușine – să trăiești într-o țară agrară cu cele mai bune pământuri de cernoziom din lume și să ai un volum de 90% de produse alimentare importate în Moldova de firme agricole din alte țări?

Astăzi, sistemul educațional optimizat este pur și simplu periculos pentru viața copiilor, deoarece presupune un număr cât se poate de mare de elevi în fiecare clasă. Iar acesta e un mediu ideal pentru viruși.

Sistemul sănătății optimizat nu este capabil să-și îndeplinească principala sa funcție – prevenirea și profilaxia îmbolnăvirilor – nici în timpuri obișnuite. Cu atât mai mult în situații de criză. În anul 2008, cota de cheltuieli pentru sistemul de sănătate în țara noastră alcătuia 8% din PIB, iar astăzi acest indice a coborât până la 4,2%. Timp de zece ani, autoritățile noastre au făcut economii pe seama sănătății noastre – pe profilaxie, dispensarizare, diagnosticare.

Timp de zece ani, noi trăim într-un spațiu politic virtual, în care necesitatea de a acționa este substituită de o demagogie lipsită de rațiune și sens. De zece ani suntem tratați cu o flecăreală despre integrarea europeană. Și la ce am ajuns astăzi? Unde este ea, această integrare europeană? Astăzi, ea poate să le fie oferită bătrânilor în formă de pensii, iar medicilor – în formă de mijloace individuale de protecție, medicamente și alocări pentru procurarea aparaturii necesare pentru salvarea vieților omenești?

Mai mult de zece ani, guvernanții se ocupă de tot ce vrei, dar nu de problemele interne ale țării, ascunzându-și hoțiile și corupția după perdeaua pe care o numesc geopolitică. Astăzi, fiecare dintre noi simte foarte bine asta pe propria piele.

Le spunem pe toate acestea nu pentru a critica pe cineva.

Noi vedem cu câtă străduință și chiar eroism luptă astăzi pentru viețile oamenilor lucrătorii medicali, confruntându-se cu un gigantic deficit de tot și de toate, contaminându-se ei înșiși, iar uneori chiar murind pe câmpul acestei lupte.

Noi suntem gata să-i ajutăm. Cu ce putem. Cel puțin, îndeplinind cât se poate de strict recomandările lor.

Noi, cetățenii Moldovei, suntem categoric împotriva faptului ca, într-o asemenea situație extraordinară, să fie substituit guvernul, așa cum și-a permis să facă așa-numita coaliție a socialiștilor și democraților, zădărnicind ședința Parlamentului din 2 aprilie curent, când prim-ministrul țării a venit în Parlament să prezinte programul de măsuri excepționale.

Dacă deputații din coaliție își fac atâtea griji pentru propria sănătate, de ce n-au organizat o ședință la distanță, așa cum sunt organizate lecții pentru elevi și studenți?

Noi nu vom apuca să facem recomandări, cum o face cunoscutul personaj, care în mod ilegal ocupă funcția de Președinte al țării și care ba se prezintă pe sine ca specialist în virusologie, ba-i zădără pe concetățenii aflați în carantină cu plimbări prin pădure împreună cu întreaga familie. Tendința lui de a fi prezent la toate posturile de televiziune, în rețelele de socializare; incapacitatea lui de a se distanța de viitoarele alegeri cel puțin în timpul acestei situații excepționale; încercările lui de a câștiga capital politic pe seama nenorocirii oamenilor – toate acestea îi irită, probabil, de acum pe toți. Să nu ne mai gândim la alegeri! Până atunci, trebuie să ajungem! Să ajungem în înțelesul direct al acestui cuvânt!

Astăzi e nevoie să fie salvată țara și oamenii ei. Și cel mai bun lucru pe care-l poate face acest personaj este să se târâie în genunchi prin toată lumea cu mâna întinsă și să ceară bani, teste, medicamente, mijloace de protecție individuală, aparate de ventilare artificială a plămânilor…

Noi nu vrem să tulburăm situația. Dar noi dorim să avem răspuns la multe întrebări care astăzi au apărut iminent în fața statului și a societății noastre. Ce măsuri intenționează să ia guvernul pentru susținerea oamenilor care, din cauza situației excepționale, nu pot lucra, deci, nu pot câștiga mijloace pentru întreținerea familiei; cum intenționează sistemul social să facă față problemei de asigurare cu pensii a bătrânilor, îndeosebi în localitățile rurale? Cum, în baza căror mijloace va asigurat sprijin acelor domenii ale economiei, care se află la ultima suflare? Dar businessului mic și mijlociu? Nu prin raționamente demagogice, cum se face astăzi, ci în mod real! În sfârșit, cum vom trăi după ce pericolul în care ne aflăm astăzi va fi depășit?

La toate aceste întrebări trebuie să se mediteze și să se dea răspuns de acum astăzi. Dacă doriți, putem să ne gândim și să căutăm soluții împreună. Noi suntem convinși că astăzi nici un politician serios nu va refuza să pună umărul la soluționarea problemelor țării.

Îmi exprim încă o dată recunoștința față de cei care astăzi e pe linia întâi a luptei împotriva epidemiei coronavirusului. Vă mulțumesc și mă închin în fața dumneavoastră!

Stimați concetățeni!

Cu toții împreună, să respectăm munca și fapta eroică a acestor oameni – medici, surori medicale, lucrători sanitari. Și, desigur, să urmăm cu strictețe recomandările lor.

Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și de oamenii apropiați dumneavoastră!Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
03 aprilie 2020

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania