Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

11.04.2020:  Cârdășie împotriva poporului
ПСРМ и ДПМ одновременно организуют заседания республиканских ...Chiar și în aceste zile îngrozitoare pentru noi, regimul Dodon-Diacov nu poate exista fără escrocherii.

Cârdășia între toți figuranții principali de la putere – Dodon, Chicu, Greceanîi, Filip-Diacov și președintele Curții Constituționale, Țurcan, – este o palmă dată acelor nenorociți oameni care așteaptă de la stat cel puțin un ajutor cât de mic. Aceasta e un scuipat în fața pensionarilor aruncați în voia sorții, a tuturor celor care au rămas fără lucru, a lucrătorilor medicali și pacienților, a celor care de acum s-au molipsit de coronavirus și a celor care se vor molipsi mâine.

Jocul ieftin și nedemn, pe care l-a pus la cale guvernarea, într-atât nu corelează cu situația de criză în care se sufocă și mor cetățenii Moldovei, încât ți-e scârbă și să vorbești, și să scrii despre asta.

Noi cunoaștem acest stil. E un „joc cu mai multe mișcări” în maniera lui Plahotniuc. Ceea ce nu-i de mirare: acea brigadă de „sociologi”, „politologi”, promotori de piar ai lui Plahotniuc, toți oameni necinstiți și nerușinați, n-au plecat împreună cu el, ci s-au oploșit pe lângă Dodon. Și acum își mănâncă pâinea din banii tăinuiți pe insulele Bahamas,, lucru pentru care plătesc cu toate aceste mârșăvii.

Să le luăm pe toate de la început. Primul pas. Guvernul adoptă o hotărâre cu privire la lupta cu coronavirusul. Respectiva hotărâre necesită unele împuterniciri proprii Parlamentului. De exemplu, rectificarea bugetului. Iar cunoscuta procedură de asumare a responsabilității de către cabinetul de miniștri necesită convocarea ședinței Parlamentului.

Premierul prezintă inițiativa Guvernului în Parlament, răspunde la întrebările deputaților și pleacă investit cu respectivele împuterniciri. Dacă nimeni nu solicită demisia Guvernului, el continuă să activeze și să realizeze măsurile anticriză planificate. Anume asta este procedura legală pe care nu poate s-o anuleze chiar nici situația excepțională.

Și iată că la 2 aprilie este convocată ședința extraordinară a Parlamentului. La această ședință vine Prim-ministrul Chicu. Vin deputații din partea opoziției. Dar, atenție! La această ședință nu se prezintă fracțiunea parlamentară a PSRM și PDM! În această situație, spicherul Greceanâi cu indiferență constată lipsa de cvorum. După care toți se împrăștie. Conform logicii lucrurilor, procedura n-a fost respectată, ceea ce înseamnă că Guvernul nu are împuterniciri pentru a realiza planul de măsuri excepționale în lupta cu pandemia.

Încă atunci, mulți, inclusiv PCRM, s-au întrebat: de fapt, la ce bun a fost nevoie ca premierul I. Chicu să fie pus în această situație, cum se zice, să fie făcut de râsul lumii și lipsit de pârghiile de reglementare a situației de criză – acordarea de ajutor businessul, plata indemnizațiilor de șomaj etc.?

Și iată că oratorii patentați ai PSRM au ieșit din vizuinile în care stăteau ascunși și au început să ne explice că, de fapt, anume neprezența respectivilor deputați la respectiva ședință înseamnă susținerea măsurilor anticriză ale Guvernului.

Desigur, asta nu-i altceva decât o gogomănie care nu rezistă în fața nici a unui fel de critici. Și nu-i de mirare faptul că opoziția, așa cum este ea, s-a adresat Curții Constituționale după explicații în ce măsură propunerile Guvernului corespund prevederilor din Legea Fundamentală.

Inițial, mulți credeau că coaliția guvernantă a zădărnicit ședința Parlamentului pentru a-l feri pe premier de întrebări neplăcute din partea opoziției. Inclusiv referitor la pachetul anticriză, pe care dumnealui a venit să-l prezinte în Parlament. Dar s-a dovedit că guvernarea nu poate există nu numai fără escrocherii, dar și fără corupție, chiar și în timpul pandemiei. Bunăoară, unele puncte din programul de luptă cu virusul prezentat de I.Chicu în general nu au nimic comun cu această lupta împotriva virusului. De exemplu: restabilirea comerțului în regim duty free, reducerea taxei fiscale pentru valorificarea subsolului și dobândirea materialului lemnos, micșorarea de la 20 până la 15 procente a TVA pentru restaurantele, cafenelele și hotelurile care nu activează, amânarea termenelor de comerț cu țigări în secții speciale închise. Să ne întrebăm: ce au toate acestea comun cu coronavirusul? Cum pot să influențeze lupta împotriva acestuia? La fel și revigorarea economiei noastre, care, așa cum recunoaște în mod deschis Dodon, „se află la pământ”? E clar că toate acestea sunt măsuri lobbyste în interesul cuiva, pe care Guvernul a încercat le treacă pe ascuns. Se zvonește că este vorba despre doi deputați din fracțiunea Partidului Democrat. Și de ce nu? De ce partenerii socialiștilor nu s-ar putea îmbogăți pe seama coronavirusului?!

Dar lucrurile nu stau atât de simplu. Dacă ar fi vorba despre o banală corupție, despre setea de îmbogățire pe seama nenorocirii oamenilor, noi asta de acum am trecut-o. De data asta, avem de a face cu altceva. În situația dată, regimul Diacov-Dodon a hotărât să pună la cale o șarlatanie electorală extrem de imorală.

Următorul pas – decizia Curții Constituționale. Vom aminti că la Curtea Constituțională s-a adresat opoziția. Noi nu ne vom apuca să apreciem maturitatea politică, cumsecădenia omenească și profesionalismul ei. Dar, în respectiva situație, reacția pe care a manifestat-o ea față de evidenta fărădelege a fost un pas firesc.

A fost și o adresare particulară a deputatului Dinu Plângău din Platforma DA. Aceasta se referea exclusiv la acele, vorbind delicat, discutabile măsuri din „pachetul anticriză” al Guvernului. La acel duty free, extracția nisipului și pietrei, la comerțul cu produse de tutungerie… Toate aceste propuneri trebuiau să fie examinate de Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională, în frunte cu deputatul socialist de ieri și prieten al lui Dodon, Vladimir Țurcan, prin decizia ei ar fi putut pur și simplu să excludă din pachetul anticriză aceste prevederi. Iar celelalte măsuri, care prevăd susținerea socială a populației, micșorarea prejudiciului economic pentru business, majorarea cheltuielilor pentru medicină, achiziționarea utilajului, a mijloacelor de protecție și altele, să fie lăsate. Simplu de tot!

Dar, în loc de a face asta, Curtea Constituțională a suspendat funcționarea programului „antivirus” al Guvernului.

Imediat după asta, mass-media afiliată socialiștilor și democraților, toți capii lor, care sunt salarizați lunar cu câte trei mii de euro și mai mult, a început să urle: chipurile, uitați-vă ce se face, opoziția îi omoară pe pensionari și șomeri, nu-i permite Guvernului să majoreze pensiile, să plătească indemnizații, să-i salveze pe cei care s-au îmbolnăvit! Și tot așa, în același spirit. Mai în scurt, au pornit un mare tărăboi. Noi n-am avut mari emoții pentru această opoziție parlamentară. Dar cu ce e mai bună decât ea guvernarea care a pus la cale acest spectacol stupid, fățarnic și murdar, acest piar și încercare de corupție „în timpul ciumei”?

Iar la baza acestui spectacol de bună seamă se află minciuna. După cum s-a descoperit, CC a suspendat „pachetul anticriză” până luni, 13 aprilie. Chipurile, anume atunci ea își va expune opinia privind procedura de asumare a răspunderii de către Guvern. Altfel spus, spectacolul de circ va continua. Și, după un antract de scurtă durată, ne așteaptă o nouă repriză, în care va evolua scamatorul Țurcan.

Și aici contează detaliile. De exemplu, în ziua de joi, 9 aprilie, Dodon a vorbit personal la telefon cu V. Țurcan, care, cică, a votat împotriva suspendării programului guvernamental. Iar toți ceilalți judecători au votat PENTRU. Ce om nobil s-a dovedit a fi V. Țurcan și ce oameni neonești s-au arătat a fi ceilalți membri ai Curții Constituționale!

Și iată că a doua zi, pe 10 aprilie, fără nici o decizie a Curții Constituționale, Comisia pentru Situația Excepțională în frunte cu același premier I. Chicu a luat decizia să majoreze indemnizația pentru șomaj, să anuleze plata pentru patentă pentru cei care, din cauza stării de urgență, nu-și pot desfășura activitatea, să amâne achitarea impozitului local. Adică, tot ceea ce a prorogat Curtea Constituțională, amânând examinarea respectivelor propuneri pentru ziua de luni, 13 aprilie, după ce a suspendat proiectul de lege cu privire la lupta împotriva coronavirusului, fapt de care guvernarea și acoliții ei învinuiau opoziția, în această zi, Comisia pentru Situația Excepțională a eludat printr-o simplă trăsătură de condei.

Dar, pare-se, asta încă nu e tot. Nimeni nu poate exclude faptul că în ziua de luni Curtea Constituțională va considera acest proiect de lege neconstituțional de acum în mod definitiv. Și anume acesta este rezultatul cârdășiei. Acum, Guvernul pur și simplu nu are bani ca să asigure toate acele garanții pe care și le-a asumat. Și posibila decizie a Curții Constituționale pur și simplu va elibera actualul regim de orice responsabilitate în fața oamenilor.

Și în ipostaza de vinovat din nou va ajunge opoziția, care a contestat procedura de luare a acestor decizii.

Știind cu ce fel de oameni avem de a face, noi, ca minimum, nu excludem asta.


Secția analitică a CC al PCRM
10 аprilie, 2020
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania