Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

24.05.2020:  Replica Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
Заявление Партии коммунистов Республики Молдова. «Альянс за ...

Epigraf

 

 Când o sută de indivizi, urlând cu furie, îl bat pe cineva,-

 chiar dacă și au pentru ce! –

 eu niciodată nu voi fi al o sută unulea!

(Еvgheni Evtușenco)

 

Zilele acestea ne confruntăm cu un scandal serios. Ambasadorul Republicii Moldova a fost invitat la MAE român. Maia Sandu s-a repezit să-și ceară scuze în fața României. Pavel Filip, cel în venele căruia curge sânge românesc, ignorând autoizolarea la acest moment oportun a Parlamentului moldovean, a cerut convocarea imediată a unei ședințe a coaliției PSRM-PDM. Partidele unioniste au căzut în isterică și se zbat în accese psihopatice. În rețelele de socializare a început apocalipsa.

Ce s-a întâmplat? Ce anume a trezit o asemenea reacție bolnăvicioasă din partea armatei de partide politice unioniste și a trolilor din jurul politicii?

Pe de o parte – nimic deosebit. Pe de alta – într-adevăr ceva extraordinar.

Nimic deosebit, pur și simplu unul din conducătorii statului moldav l-a pus la punct pe un europarlamentar român, care a cam întrecut măsura. Dar acest lucru este extraordinar, deoarece așa ceva s-a întâmplat pentru întâia oară în ultimii zece ani.

Partidul Comuniștilor are destul de multe pretenții față de actualul guvern în frunte cu Ion Chicu. Noi deseori îi criticăm în mod întemeiat acțiunile. Dar în acest caz nu ne vom alătura la acele atacuri smintite, isterice, gratuite și insultătoare asupra dumnealui. În acest caz, noi îi exprimăm susținerea noastră univocă și fermă.

Noi suntem absolut solidari cu Ion Chicu în ceea ce privește aprecierea pe care a făcut-o declarațiilor peste măsură de obraznice făcute de Zigfrid Mureșan, deputat în Parlamentul European din partea României. Domnul Mureșan s-a apucat să critice în mod grosolan și necuviincios  guvernul Moldovei pentru faptul că el, chipurile, nu și-a făcut temele de acasă ce i-au fost date de Uniunea Europeană la capitolul reformarea instituțiilor de stat și că anume asta e cauza din care guvernul s-a dovedit a fi nepregătit pentru a-și proteja cetățenii de pandemie.

Fapt la care premierul Ion Chicu i-a ripostat cu duritate, amintindu-i că și România este cea mai coruptă țară din UE, iar în ceea ce privește lupta împotriva coronavirusului, îi face față nu cu mult mai bine decât Moldova. Șeful statului nostru a menționat de asemenea că pentru dumnealui, precum și pentru cabinetul de miniștri pe care-l conduce contează opinia și critica exclusiv a cetățenilor Republicii Moldova.

Anume aceste cuvinte au și provocat reacții pline de furie, deși, în oricare altă țară, clasa politică s-ar fi solidarizat împotriva unui asemenea atac din exterior. Dar, cu regret, ai noștri au ales să fie supuși români și nu patrioți moldoveni.

Da, se prea poate că Ion Chicu, în dialogul său prin corespondență cu Zigfrid Mureșan, a ales nu cea mai diplomatică formulă. Dar, vorba ceea, cum ți-i bună ziua, așa-i și mulțumita pe care o auzi.

În ultimii zece ani, emisarii bucureșteni s-au obișnuit într-atât cu faptul că cei de la Chișinău mereu se uită în gura lor, totdeauna fiind gata să le execute orice comandă, ba chiar și să le lingă ceea ce se află mai jos de brâu, așa încât aceștia demult s-au dezvățat să vorbească egal la egal cu „frații basarabeni”. O fac doar printre dinți, doar de sus, doar cu o intonație disprețuitoare sau poruncitoare. Ca și cum a venit timpul cravașelor care „au mângâiat” spatele nenorociților de moldoveni din 1918 până în 1940. Iar noi trebuie să le mulțumim cu umilință pentru asta, mai încercând și să sărutăm mâna care ține cravașa.

Ce să-i faci, zece ani de schimbări permanente ale guvernului Republicii Moldova i-au deprins pe români din nou să se simtă stăpâni în țara noastră. Reprezentanții acestor guverne se rușinau de denumirea propriei țări, preferând s-o numească „Basarabia”. Fiecare interjecție de peste Prut ei o percepeau ca pe o călăuză în acțiune. Orice pomană de la București era înălțată până la statutul de mană din cer. În felul acesta, guvernanții i-au deprins pe tot felul de parveniți, care nu au altceva cu ce se lăuda decât cu graseiatul său accent dâmbovițean, să creadă că ei, fără teama de a fi sancționați, pot să dezaprobe și să poruncească, fără a ține seama de faptul că prin asta își permit să se amestece în treburile unui stat suveran.

La drept vorbind, ce a spus neadevărat domnul Chicu? Că nivelul de corupție în România e unul din cele mai înalte în întreaga UE? Dar e vorba despre date absolut oficiale, cu acestea fiind de acord înșiși românii, care ies la acțiuni de protest împotriva corupției peste măsură de mari în țara lor. E cunoscut faptul că România, care înghite bugete europene gigantice, este nevoită într-una să se îndreptățească în fața Bruxellesului pentru încă un eșec al  încă unei reforme. Ar fi de mirare ca cineva să conteste faptul că România, vorbind delicat, nu e Germania, chiar dacă ambele fac parte din aceeași Uniune Europeană. România nu se poate egala cu această țară nici în ceea ce privește nivelul de trai, nici în ceea ce privește dezvoltarea economiei, nici în ceea ce privește garanțiile sociale. Dar să lăsăm la o parte Germania. În ceea ce privește parametrii de dezvoltare,  România rămâne departe în urma chiar și a unor asemenea țări ca Portugalia, Grecia și Țările Baltice.

În acest context, trezește un semn de întrebare faptul dacă un sărac are dreptul să-l învețe pe altul cum să devină și mai sărac. Un semn și mai mare de întrebare îl trezește și alt fapt: face oare să te orientezi la exemple atât de nepretențioase?

Și despre ce a mai scris Ion Chicu? Că și însăși România nu prea face față pandemiei? Păi, nici asta nu e pentru nimeni un secret. La Suceava, pentru a face ordine în lupta împotriva coronavirusului, a fost introdusă armata. Adică, s-ar putea spune că acolo a fost declarată nu pur și simplu o stare de urgență, ci una ca pe picior de război. Și asta vorbește despre o mobilitate înaltă a instituțiilor statului? Despre o pregătire excepțională pentru a da ripostă provocării epidemiologice? Întreabă-l astăzi pe oricare român ce locuiește, să zicem, într-o localitate cum e Vaslui dacă guvernul român învinge cu succes pandemia, și el îți va răspunde folosind  nu doar cuvintele spuse de domnul Chicu, ci și unele expresii tari din lexicul român.

Pretențiile celui ce deține vechiul nume român Zigfrid față de guvernul moldav în ceea ce privește realizarea reformelor europene de asemenea sunt neîntemeiate. Și asta nu pentru că la noi reformele ar fi realizate cu mult succes, ci pentru că Chișinăul nu este dator să dea socoteală în fața lui Zigfrid Mureșan, Ludvig Orban sau Klaus Iohannis.

Moldova a semnat Acordul de Asociere, la Chișinău se află reprezentanța oficială a Uniunii Europene în frunte cu o persoană competentă, Peter Mihalko. Anume această instituție las să aprecieze pe cât de reușit sau nereușit este implementat în Moldova planul de acțiuni prevăzut de respectivul acord. Iar Consiliul Europei, al cărui membru este Republica Moldova, să aprecieze mersul transformărilor democratice de la noi. Iar Comisia de la Veneția a Consiliului Europei – să facă expertiza legislației noastre. Și așa mai departe. Moldova are obligații față de UE, iar România este o foarte mică și nu cea mai importantă parte a acestei comunități.

Obligațiile reciproce ale Moldovei și României sunt indicate în documente oficiale bilaterale. Și dacă un careva Zigfrid nu se poate astâmpăra, las să aprecieze măsura îndeplinirii lor. În plus, să se întrebe de ce completul acestor acorduri și convenții bilaterale rămâne până astăzi incomplet, în acesta lipsind Tratatul politic de bază și  Tratatul cu privire la frontieră.

Noi, cetățenii și reprezentanții clasei politice din Moldova, într-adevăr avem multe întrebări față de guvern. Dar acestea sunt întrebările noastre față de guvernul nostru. Și noi totdeauna vom opune rezistență dură oricăror declarații agresive în care vom întrevedea ca pus la îndoială dreptul suveran al poporului moldav de a avea oricare guvern și în general de a construi un stat suveran. Anume din acest considerent, deși în permanență critică autoritățile, PCRM își exprimă solidaritatea cu poziția principială a prim-ministrului Ion Chicu. Noi de asemenea suntem de părerea că acel ton ofensator de mentor pe care tot mai des și-l permit reprezentanții oficiali ai țării vecine este inadmisibil. Și de asemenea suntem convinși că patriotismul și mândria națională, ci nu lingușeala și servilismul în fața oricărui funcționar de peste Prut trebuie să caracterizeze clasa politică a unui stat independent și suveran.

 

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

23 mai, 2020  
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania