Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

15.10.2020:  „Moldovagaz” ne jefuește!
История – Moldovagaz - несем тепло и комфорт в Ваши дома


Cine și în ce mod pune problema ca să ne fie furate sumele majorate?

Societatea pe acțiuni „Moldovagaz” este o structură care din toate puterile încearcă nu să fie ceea ce este cu adevărat, ci doar să arate ca una cumsecade. Dar asta nu-i prea reușește, în pofida tuturor atributelor exterioare: frecventa apariție a lui Vadim Ceban, președintele ei, în presă și în emisiuni televizate și demonstrarea caracterului, chipurile, deschis și a transparenței planurilor și activității ei.

Dar toate aceste atribute nu sunt adevărate. Toate sunt o perdea de fum, după care este ascuns scopul principal pus în fața acestei structuri de actuala guvernare: să fure veniturile nejustificate, care se formează pe seama scoaterii de bani de la consumatori prin majorarea tarifelor la gazele naturale.

Cine și în ce mod pune problema să fie furate de la noi sumele majorate? Cine controlează acest proces în beneficiul persoanei care dă o asemenea comandă? Cine contribuie la acest proces? Cine îi acoperă pe cei care-l săvârșesc?

Desigur, sarcinile sunt stabilite de cel care se prezintă pe sine drept conducător suprem al țării, adică de așa-numitul președinte Igor Dodon, ales în această funcție în mod ilegal. Altfel nu poate fi explicată și înțeleasă delegarea la funcția de vicepreședinte al SA „Moldovagaz” a lui Vitalie Țurcan, secretar al consiliului economic de pe lângă „președintele țării”. Se vede că, pentru realizarea scopului propus, nu este suficient Vadim Ceban, care e un foarte bun prieten al lui Dodon. Se vede că pe „renumitul în întreaga Moldovă” economist nu-l aranja salariul pe care-l avea în aparatul pseudoprezidențial.

Și iată ce paradox se întâmplă: începând cu anul 2009,volumul de gaze și de tranzit și pentru distribuire internă în Moldova a scăzut, practic, de două ori. Iar cheltuielile de bază pentru personalul responsabil doar pentru distribuirea gazelor au crescut de la 142,5 milioane în 2010 până la 318,6 milioane în 2019 (verificați după documentele confirmative ale ANRE).

Și cum nu s-ar întâmpla așa ceva, dacă domnul Ceban doar în calitate de consilieri are 6 persoane și fiecare din ei primește un salariu lunar de 30 mii de lei (fără plata suplimentară și fără premii). Pe lângă asta, și reprezentantul lui Dodon are trei consilieri.

Iar pe lângă asta, încă 2 consultanți și câte 2 ajutori fiecare.

Și asta doar în întreprinderea principală a SA „Moldovagaz”. Fondul salarial al acestor „supraveghetori” ajunge lunar până la cinci sute de mii de lei, iar anual – până la șapte milioane.

Dar iată un exemplu cum nimeresc în acest personal bine plătit – aparatul de hoți „Moldovagaz” – „marii” specialiști. în domeniul gazelor. Un exemplu proaspăt: vinerea trecută, pe 9 octombrie, trădătorul din fracțiunea parlamentară a PCRM, Victor Mândru, care în prezent conduce organizația PDM din sectorul Centru, a fost numit consilier, cu salariu lunar de 30 mii de lei, deși continuă să stea în oficiul PDM din sectorul Centru. Asta s-a făcut prin înțelegerea lui Pavel Filip cu Dodon, pentru a păstra astfel alianța socialiștilor cu democrații în Parlament. Și ei încă mai spun (PDM și Partidul Socialiștilor) că în relațiile lor nu există mercantilism.

Când la guvernarea țării s-au aflat comuniștii, „Moldovagaz” opera cu un volum de gaze de două ori mai mare decât cel de acum, atunci se construiau și se dezvoltau rețelele de distribuire și sectoare magistrale în întreaga țară, se construiau stații de măsurare a volumelor de gaze la intrarea în Moldova etc. Președintele administrației „Moldovagaz” avea un singur consilier, pe când astăzi, împreună cu vicepreședintele, numărul lor a ajuns la 9. Un adevărat sanatoriu și un „acoperiș” de nădejde pentru prieteni și trădători.

Cine se va apuca să explice de ce președintele SA „Moldovagaz” are nevoie de un expert pentru reglementare și relații internaționale? Cu prima problema la noi, după câte știm, se ocupă ANRE, aceasta având un buget gigantic și salarii cosmice, iar de a doua problemă în domeniul gazelor trebuie să se preocupe Ministerul Economiei. Cu toate acestea, „Moldovagaz” are și un asemenea expert – îi zice Marcelina Moraru – care, la sigur, se simte bine acolo.

Toți acești oameni sunt direcționați spre soluționarea problemei puse de Dodon: „Moldovagaz” să fie o sursă de îmbogățire personală atât pentru dânsul, cât și pentru echipa lui.

Cine contribuie la derularea acestui proces? Bineînțeles, în primul rând, creata în mod artificial ANRE. Anume ea, prin hotărârile, metodicile și deciziile sale „independente”, consfințește nu numai așa-numitele cheltuieli de bază ale SA „Moldovagaz”, care în mod direct se reflectă în tarifele noastre, dar și alte componente ale respectivelor tarife. Pin asta, ea slujește în mod supus și servil guvernarea, asigurându-și autoconservarea și aprobarea unor bugete gigantice pentru întreținerea sa.

Dar cine închide ochii în fața acestui dezmăț și cine îl acoperă? În primul rând, bineînțeles, Curtea de Conturi, condusă de cândva foarte popularul Marian Lupu. Cea în funcțiile căreia intră auditul eficienței cheltuielilor în asemenea întreprinderi publice.

Dar membrii Curții de Conturi nu doresc să-și bage capul în asemenea lucruri, deoarece prin asta și-ar pune în pericol aflarea lor în serviciu în acest organ.

Mai există și Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe. Principala ei datorie este de a ține mâna pe pulsul monopoliștilor naturali. Dar nici ei nu-i pasă de asta.

Dar care e rolul Centrului Anticorupție? Dar de ce asta nu trezește îngrijorarea Guvernului?

Iată de ce și cum se întâmplă că gazele vin în Moldova cu prețul de 160 de euro pentru o mie de metri cubi, iar noi toți, cetățenii țării și consumatorii economici, plătim câte 330 euro pentru o mie metri cubi! Fiecare bătrânică, care cu mare greu poate achita gazele din sărăcăcioasa ei pensie, întreține o armată de leneși cu salarii gigantice și de funcționari corupți, care sug bani pentru buzunarul lor din conductele de gaze.

Și iată așa trăim. Și vom continua să trăim la fel, dacă nu vom alunga această bandă, care a capturat puterea, violând în modul cel mai obraznic Constituția Republicii Moldova.


CONDUCERE «MOLDOVAGAZ»

1. Președintele Consiliului de Administrație – Ceban Vadim
2. Vicepreședinte al Consiliului de Administrație – Țurcanu Vitalie
3. Consilier al Președintelui Consiliului de Administrație – Cazacu Iacov – (salariul lunar — 30 000 lei)
4. Consilier al Președintelui Consiliului de Administrație – Cuzmin Eugeniu – (salariul lunar — 30 000 lei)
5. Consilier al Președintelui Consiliului de Administrație – Melnic Dumitru – (salariul lunar — 30 000 lei)
6. Consilier al Președintelui Consiliului de Administrație – Bordeniuc Anastasia – (salariul lunar — 30 000 lei)
7. Consilier al Președintelui Consiliului de Administrație – Babuc Anatolie – (salariul lunar — 30 000 lei)
8. Consilier al Președintelui Consiliului de Administrație – Mîndru Victor – (salariul lunar — 30 000 lei)
9. Consultant al Președintelui Consiliului de Administrație – Efteni Gheorghii
10. Expert în reglementării și relații internaționale – Moraru Marcelina
11. Asistent principal al Președintelui Consiliului de Administrație – Jomiru Angela
12. Asistent al Președintelui Consiliului de Administrație – Nistor Oxana

Anticamera Vicepreședintelui
1. Consultant al Vicepreședintelui Consiliului de Administrație – Sîtan Daniela

Consilieri a Vicepreședintelui
1. Consilier al Vicepreședintelui Consiliului de Administrație – Gavrilița Mariana
2. Consilier al Vicepreședintelui Consiliului de Administrație – Crivciun Vladimir
3. Consilier al Vicepreședintelui Consiliului de Administrație – Chirova Tatiana

Membru al Consiliului de Administrație

1. Membru al Consiliului de Administrație – Tutunaru Ilie
2. Membru al Consiliului de Administrație – Șevciuc AlexandruSecția de analiză a CC al PCRM
14 octombrie, 2020
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania