Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

16.10.2020:  O veste nespus de tristă: Valentin Bodiul a plecat dintre noi
Нет описания.

El a fost un mare vinificator, un mare organizator și un mare cetățean al Republicii Moldova.

E greu de crezut vestea că acest om energic, fermecător, totdeauna plin de viață, de optimism și lumină de acum nu mai este printre noi.

Timp de aproape treizeci de ani, Valentin Bodiul s-a aflat în fruntea Combinatului de Vinuri „Cricova”.

Anume el a fost omul care a pus piedică numeroaselor încercări de a captura și a jefui renumita în întreaga lume întreprindere.

Anume în timpul conducerii lui, la începutul anilor 2000, Complexului „Cricova” i-a fost atribuit statutul de patrimoniu național al Republicii Moldova.

Anume de numele lui este legată transformarea Complexului „Cricova” într-o întreprindere modernă, dinamică, cu propriile plantații de viță-de-vie, cu noi soiuri alese de vinuri și spumante, în unul din principalele centre ale pelerinajului turistic.

Valentin Bodiul nu numai că i-a reîntors Vinăriei de la Cricova faima de altădată, ci i-a și mărit-o. Anume el – după ruinarea din anii 90 – a început să readucă la viață și să promoveze peste hotare tradițiile de veacuri ale vinificației moldovenești.

În faptul că pentru mulți oameni care ne vizitează țara Moldova se asociază, în primul rând, cu un vin bun și cu beciurile de la Cricova este întru torul meritul lui. Ordinul Republicii, al cărui cavaler este, e doar o constatare a acelei contribuții colosale, de neprețuit, pe care Valentin Bodiul a adus-o nu numai în dezvoltarea vinificației noastre, ci și în dezvoltarea întregii Moldove.

Și ce răsplată a avut pentru asta de la actuala guvernare? O nerecunoștință crasă! În anul 2017, punând la cale treburile lor corupte, democrații au intentat împotriva lui Valentin Bodiul un proces penal, prezentându-i o învinuire absurdă în raport cu acest remarcabil om. Și el a fost nevoit să părăsească Moldova, rupându-se de la rădăcinile care-l alimentau cu energia vieții. Desigur, nu s-a pierdut. Faima numelui său și autoritatea de vinificator, organizator în domeniul vinificației i-au deschis calea. El și peste hotare a lucrat cu multă rodnicie și succes. Peste trei ani, procesul penal intentat împotriva lui a eșuat din lipsa conținutului infracțiunii– și altfel nici nu putea fi! – ceea ce i-a permis să revină acasă. Și după cum s-a dovedit – doar pentru ca să-și încheie destinul acasă, la baștina sa. De acum pentru totdeauna.

Vinificator înseamnă nu profesie, înseamnă vocație. Pentru ca să faci un vin cu adevărat bun, nu este suficient să cunoști temeinic tehnologia. Pentru ca vinul să fie cu adevărat bun, și cel care îl face de asemenea trebuie să fie un om cu adevărat bun – un om sincer, cu inimă mare și suflet deschis. Care știe să se bucure și să se întristeze. Care e capabil să fie un devotat prieten. Care știe că iubească. Care în viață pășește pe drumul său, depășind piedicile, fără a ceda și fără a trăda.

Anume un astfel de om a fost Valentin Bodiul. Anume așa îl vom ține minte.

Tot ce poate lăsa omul în urma sa e memoria. Memoria despre Valentin Bodiul va fi luminoasă și bună. Și va mai fi îndelungată, an de an devenind tot mai rezistentă. La fel ca și un vin de colecție, care, cu cât vârsta îi este mai mare, cu atât e mai deosebit și mai scump.

Odihnește-te în pace…


Mircea Snegur,
Petru Lucinschi,
Vladimir Voronin,
Andrei Sangheli,
Valeriu Mironescu,
Boris Găină,
Nicolae Taran,
Vitalie Gorincioi,
Dumitru Braghiș,
Oleg Reidman,
Anatolie Păpușoi,
Ivan Ababii,
Vladimir Colesnicenco,
Victor Miculeț,
Vladimir Molojen,
Ion Suruceanu,
Denis Șova și întregul colectiv al Complexului „Cricova” și mii de oameni care au lucrat împreună, care l-au cunoscut și l-au iubit pe acest minunat om și patriot al Moldovei


16 octombrie, 20200 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania