Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

07.04.2022:  Политик. Президент. 7 апреля 2001 года состоялась инаугурация третьего президента Молдовы Владимира Воронина
Возможно, это изображение (один или несколько человек и люди стоят)

Vladimir Voronin este primul în istoria Moldovei independente președinte care a ajuns în această înaltă funcție datorită unei adevărate susțineri din partea întregului popor. Și a venit anume în momentul cînd țara noastră se afla la margine de prăpastie. Cînd poporul sărăcit și flămînd era gata să cadă în cursa pașilor provocatori ai «cîrmuitorilor» care au jefuit țara, aceștia fiind dispuși să predea Moldova în mîinile statului vecin.

Dar acestor planuri trădătoare nu le-a fost dat să se împlinească. Poporului moldovenesc i s-a oferit unica șansă — de a-și păstra patria, de a-și păstra statul independent. Și cetățenii au folosit cu vrednicie șansa oferită: la alegerile parlamentare anticipate, alegătorii și-au dat voturile pentru Partidul Comuniștilor — partid al unor adevărați patrioți și oameni de stat.

Împotriva curentului

La acel moment, părea un lucru imposibil să ridici țara din ruine, să ridici Moldova din genunchi. Părea o sarcină de nerealizat. Și, pe bună dreptate, — într-o asemenea situație, de ce să te apuci, ce să stingi mai întîi, odată ce în casa ta arde și podul, și podeaua, și pereții? Nu-ți rămîne decît să stai și să privești cum peste o clipă-două se va prăbuși întreaga construcție. Să te uiți la agricultura înăbușită de buruieni, la industria acoperită cu un strat gros de cenușă, la satele pustiite, în care niciodată nu va exista viitor; să vezi cum din țară pleacă masiv clasa muncitoare și să-ți dai seama că acești oameni apți de muncă vor construi viitorul unei alte țări… Să privești de la o parte cum țara este batjocorită de funcționarii dezmățați, cum unionismul umple străzile și casele, cum criminalii și bandiții se plimbă liber prin țară…

Dar Vladimir Voronin este omul obișnuit să înoate împotriva curentului. El a riscat să pornească acest înot împotriva curentului și, astfel, a îndreptățit așteptările a sute de mii de alegători. În răzmerița anilor 90, anume Partidul Comuniștilor a devenit salvatorul Moldovei și speranța ei la un viitor luminos și stabil. Echipa competentă de profesioniști în frunte cu Vladimir Voronin a demonstrat că Moldova se poate dezvolta în mod de sine stătător, fără a lua credite de milioane.

Politica promovată de comuniști l-a plasat în centrul ei pe om. În primul rînd, statul a întors datoriile la salarii și pensii, păturile social vulnerabile ale populației au început să primească indemnizații. A fost redusă considerabil datoria externă.

Au devenit accesibile și studiile, treptat fiind trecute pe bază de asigurare bugetară. După cum spune Vladimir Voronin, nimeni nu poate ști în care sat de la noi crește un «Lomonosov» care în viitor va deveni mîndria țării. Iată de ce statul le-a oferit tuturor, fără nici o excepție, posibilitatea de a face studii superioare gratuite. Au fost deschise universități la Taraclia, Comrat, Cahul… În timpul celor opt ani ai guvernării lor, comuniștii n-au închis nici o școală!

S-a normalizat și «pulsul» medicinii: au fost deschise puncte medicale înzestrate cu tot necesarul, reconstruite spitale și policlinici; sănătatea populației și prețurile la medicamente erau ținute sub control de stat. Întreaga țară a fost gazificată, computerizată, telefonizată. Paralel, se reconstruiau casele de cultură, erau readuse la activitate colectivele artistice din sate. Prin deschiderea portului internațional de la Giurgiulești, Moldova a ajuns să aibă ieșire la mare. «Acest port a schimbat imaginea țării noastre peste hotare și, totodată, statutul ei geopolitic», a declarat la timpul său Președintele Vladimir Voronin.

O adevărată salvare pentru țară a fost implementarea programului «Satul moldovenesc». În țară au fost aduse 10 mii de tractoare, create 270 stații de mașini și tehnologii. Sectorul zootehnic a fost luat sub o supraveghere aparte: pentru întîia oară în Moldova modernă s-a reușit crearea unei rase speciale de porcine. În sate au început să revină tineri specialiști, cărora statul le-a oferit înlesniri avantajoase la procurarea spațiului locativ.

Răsturnînd stereotipele

Chiar de la început, «binevoitorii» afirmau că ei, comuniștii, nu se vor menține la conducere nici un an. Iar în timpul campaniei electorale intimidau poporul Moldovei cu sperietori de tipul că, în cazul în care vor ajunge la putere, comuniștii, chipurile, vor începe să distrugă bisericile și mănăstirile, să dărîme clopotnițele. Dar și în această privință Vladimir Voronin a răsturnat toate stereotipele referitoare la comuniști. El s-a dovedit a fi un adevărat creștin, care, venind la președinție, a direcționat Moldova spre renașterea ei spirituală.

Mass-media în repetate rînduri a scris despre faptul că Vladimir Voronin a fost unicul președinte care a contribuit pe toate căile la restabilirea mănăstirilor și bisericilor. În perioada anilor 2001- 2009, în Moldova au fost construite sau restabilite și restaurate mai mult de 20 de mănăstiri și 600 de biserici. În perioada guvernării PCRM, au mai fost restaurate complexe ale patrimoniului nostru cultural-istoric: Memorialul «Eternitate», complexele «Capul de Pod Șerpeni» și «Fiilor Patriei — veșnică memorie». Au fost de asemenea restabilite sute de monumente…

În orice probleme, pentru Vladimir Voronin nu existau și nu există mărunțișuri, pentru el este important orice detaliu. Anume asta i-a făcut pe cetățeni să-și recapete încrederea în viitorul țării lor, în propriile forțe și în posibilitatea de a construi și dezvolta Moldova unii alături de alții. Această încredere au recăpătat-o și cei care, în anii 90, au părăsit masiv țara căzută în deznădejde: treptat, oamenii au început să se întoarcă la baștină, să-și întemeieze familii, consolidînd securitatea demografică a Moldovei.

Voință și înțelepciune

Abordarea democratică în ceea ce privește administrarea țării constă în faptul ca puterea de stat în nici un caz să nu lase fără atenție vreo structură, vreun domeniu, vreun cetățean. Această abordare a comuniștilor față de perspectiva țării, perspectiva satului și cea a fiecărui cetățean în parte nu putea să fie pe placul celor care de-a lungul carierei lor politice promovează iluzorica idee a «unirii». Și ei au riscat să pună la încercare forța de rezistență a Președintelui Voronin. Ademenind în centrul capitalei tînăra generație și ascunzîndu-se după spatele acelor tineri naivi, «revoluționarii» cu fizionomie liberal-democrată au dezlănțuit chiar în inima Moldovei dezordini în masă, planificînd ca acestea să aibă un deznodămînt sîngeros.

Dar voința politică, înțelepciunea, stăpînirea de sine ale lui Vladimir Voronin nu i-au permis să cadă în cursa inveteraților «luptători pentru istoria de succes» și, astfel, nu a fost vărsată nici o picătură de sînge omenesc. «Nici un edificiu nu face atît cît o viață de om. Edificiul poate fi reparat și renăscut, iar viața de om — nu», a declarat Președintele Voronin. El i-a uimit pe oponenții săi și în septembrie 2009, cînd în mod oficial și-a depus împuternicirile de șef de stat. Adversarii erau convinși că ei, comuniștii, se vor agăța cu înverșunare de putere. Vladimir Voronin s-a plasat în opoziție cu inimă grea. Despre asta el a spus în declarația sa făcută în fața poporului Moldovei. Cu inimă grea au rămas și cetățenii Moldovei, care au renăscut țara anume împreună cu comuniștii.

* * *

Ziua de lucru a liderului PCRM, Vladimir Voronin, e strict repartizată pe ore: ea cuprinde întîlniri cu tovarăși de partid, cu colegi, cu diplomați, participarea la foruri de partid… Mijloacele de informare în masă în fiecare zi telefonează în antecamera biroului său, pentru a-i cere comentarii referitoare la multe probleme actuale. În Parlament, deputatul Voronin de asemenea este înconjurat de jurnaliști, care cu nerăbdare așteaptă să afle opinia lui competentă. El este politicianul numărul unu. Orice localitate ar vizita, cu oricine ar comunica, este unicul om căruia toți i se adresează în același fel: «Domnule Președinte…».ECATERINA MÎNDRU
Sursa: comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania