Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.03.2009:  Alexandru Roman: „Viitorul Republicii Moldova trebuie construit acasa...”
- Dle Roman, care sint principalele realizari ale activitatii dvs, in special, la Academia de Administrare Publica, pina a candida la functia de deputat in noul Legislativ?

- De cind am fost numit, prin decretul prezidential din 12 iulie 2006, in functia de rector al Academiei de Administrare Publica, scopul primordial a fost de a reorganiza institutia atit din punct de vedere structural, cit si functional, adica curricular, deoarece, initial, statutul studiilor nu corespundea cadrului legal. Din aceste considerente, prin Hotarirea Guvernului din 24 mai 2007 am reusit sa promovam ajustarea rigorilor de activitate si finalitate a studiilor in Academie la spatiul unic educational din Europa, conform Procesului de la Bologna, la care R. Moldova a aderat inca in mai 2005.

Astfel, a fost instituit statutul studiilor universitare de masterat, ciclul doi, in domeniul administratiei publice. In acelasi timp, am contribuit la extinderea ariei de activitate a institutiei, in special au fost suplimentate alte trei noi specialitati pentru studiile de masterat (inclusiv: drept administrativ si constitutional, politici publice si servicii publice, pe linga celelalte trei care au fost initial). In aceasta perioada am restabilit si studiile de doctorat, fiind acreditati profesorii Academiei in calitate de conducator/consultant stiintific pentru o perioada de 6 ani, au fost organizate Seminare stiintifice de profil si Consilii stiintifice de sustinere a tezelor de doctorat, fiind sustinute in Academie si primele doua teze de doctor in stiinte in domeniul „Administratiei Publice”. De asemenea, a fost majorat si numarul masteranzilor, indeosebi a celor cu studii la zi si a doctoranzilor (studiile fiind facute doar din bugetul de stat). Totodata, in cadrul institutiei s-au extins si posibilitatile de predare in mai multe limbi straine. Astfel, in prezent functionarii pot fi instruiti in limba de stat, rusa si engleza, iar pentru anul curent se preconizeaza a fi efectuata instruirea si in limba franceza. Totodata, se afla in proces de creare filiera francofona, aceasta fiind o dovada a faptului ca anul trecut Academia, impreuna cu inca 7 institutii din Europa si Canada, a devenit co-fondator al unui Consortium Francofon pentru organizarea instruirii in domeniul serviciului public. In anul 2009 se intentioneaza a fi implementat si un proiect, care prevede instruirea functionarilor publici „la distanta”.

- Cum contribuie institutia la fortificarea statului de drept, reformarea, dezvoltarea si modernizarea administratiei publice?

Anual, prin noile sale promotii de specialisti si functionari publici, prin organizarea conferintelor stiintifice internationale, precum “Consolidarea administratiei publice in contextul edificarii statului democratic de drept”, “Integritatea serviciului public: Repere etice” etc, Academia contribuie la fortificarea statului de drept, reformarea, dezvoltarea si modernizarea administratiei publice, precum si la promovarea imaginii pozitive a R. Moldova peste hotare. Pe parcursul anului 2008 au fost instruiti in cadrul sistemului de perfectionare peste 2200 de persoane, in special, primari recent alesi si presedinti de raioane din republica, au fost pregatita o noua promotie de circa 500 de magistri in domeniul administratiei publice. De asemenea, anual in procesul de instruire continua sint antrenati diverse contingente de ministri, viceministri si directori generali ai autoritatilor publice centrale. Chiar din momentul numirii in functia de rector al Academiei, mi-am pus scopul sa sporesc calitatea studiilor pentru functionarii publici. Pina in prezent, Academia de Administrare Publica a instruit conform standardelor europene aproape 18000 de functionari publici din totalul de aproape 21 000. La fel de important pentru Academie este de a ajunge cit mai aproape de autoritatile publice locale de la sate, pentru ca acestia sa poata acorda servicii de calitate tuturor locuitorilor din localitatile tarii. Astfel, in cadrul instruirii functionarilor, o mare atentie se acorda problemelor sociale si demografice, deoarece procesul de imbatrinire a populatiei este o amenintare nu numai pentru R. Moldova, fiind creat in acest scop, cu suportul financiar al Fondului ONU pentru Populatie, Centrul Socio-Demografic din cadrul Academiei.

- De aproape doi ani sinteti consilier in Consiliul municipal Chisinau. Ce credeti ca ar trebui sa se schimbe pentru a fi solutionate mai rapid si mai eficient problemele locuitorilor capitalei?

- Da, de aproape doi ani sint consilier municipal si in tot acest timp m-am convins ca majoritatea alesilor locali, atit cei din capitala, cit si cei din zonele rurale, au nevoie de o pregatire fundamentala in problemele teoriei si practicii administratiei publice, in domeniile social-politic si cultural pentru a putea solutiona problemele cotidiene ale cetatenilor din R. Moldova. Chiar de la prima sedinta am inteles ca, de obicei, multi dintre consilierii de orientare liberala se ocupa cu demagogii si critici nefondate, aberante chiar, la adresa puterii centrale. Personal am si prezentat la 28 iunie 2007, Declaratia Fractiunii PCRM privind trecerea in opozitie si refuzul de a ocupa functii in situatia creata de totalitarism liberal, iar la 6 iunie 2008 – privind totalurile nefaste ale unui an de guvernare liberala la nivel municipal, fiind drept consecinta destituit din functia de presedinte al Consiliului liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. Timp de un an, fractiunea PCRM din Consiliul municipal a intreprins diverse masuri pentru solutionarea problemelor din municipiu. Personal am inaintat peste 60 de interpelari, insa am primit raspuns din partea puterii administrative doar la nivel declarativ, nu la nivelul unor actiuni concrete.

- Ce ar trebui sa faca viitorul Parlament pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta locuitorii municipiului Chisinau?

- Noul Parlament ar trebui, in primul rind, sa adopte noua Lege cu privire la statutul municipiului Chisinau, pentru ca municipiul nostru nu este o localitate simpla, un oras sau un municipiu oarecare, ci este capitala R. Moldova, cartea de vizita a tarii, dupa care delegatiile si investitorii straini isi formeaza o imagine despre Patria noastra.

- Ce veti tinde sa traduceti in realitate impreuna cu echipa PCRM?

- Echipa candidatilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie, din care am onoarea sa fac parte, are misiunea de a contribui la integrarea europeana a R. Moldova, in scopul protejarii drepturilor si asigurarii unui trai decent al cetatenilor. Aceasta, intr-adevar, e o tendinta care va deveni realitate, treptat. Sint sigur ca ne va reusi acest lucru, pentru ca PCRM este o echipa puternica, unita, cu experienta si cu viziuni moderne, fapt care l-a si demonstrat timp de opt ani de guvernare. De asemenea, noul Parlament va trebui sa puna in prim-plan problemele ce tin de crearea unui stat social, chiar daca pina in prezent s-au facut multe in acest sens. Totodata, impreuna vom contribui la consolidarea organelor administratiei publice locale, regionale, precum si la conlucrarea eficienta a acestora cu autoritatile centrale. M-am convins ca, din toate punctele de vedere, succesul poate fi asigurat numai prin conlucrare intre structurile administrative, atit pe orizontala, cit si pe verticala.

- Dar ce trebuie de intreprins pentru tineri, doar de ei depinde viitorul tarii?

- Este evident ca deputatii din noul Parlament trebuie sa acorde importanta asigurarii dreptului la studii, in special, pentru elevii de la sate. In acest sens, sint destul de bune prevederile Legii privind Codul Invatamintului, potrivit carora pina in 2013 studiile la institutiile superioare de invatamint vor fi facute in baza de buget. Aceasta va oferi mai multe sanse pentru elevii de la sate, pentru ca daca vor munci in tara, atunci se poate de faurit viiitorul european al R. Moldova. Trebuie de construit o Moldova europeana la noi acasa. Educatia civica este un proces amplu. Autoritatile tarii acorda deja din ce in ce mai multa atentie tinerilor, in special, prin implementarea programului privind acordarea cu locuinte gratuite din partea statului - tinerilor specialisti din medicina, invatamint, asistenta sociala si cultura, precum si indemnizatiile de 30 000 lei, care activeaza in institutiile din mediul rural etc. Evident ca trebuie de realizat mai multe si pentru consolidarea optimismului tinerilor, prin implicarea nemijlocita a autoritatilor publice.

- Va multumesc pentru interviul acordat...

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania