Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.03.2009:  Ivan Calin: „Rezultatele obtinute din 2001 pina in prezent apartin intregului popor"
- Domnule Calin, dvs. aveti „in spate” o lunga si prodigioasa activitate in organele superioare de conducere din republica, sinteti si cel mai virstnic deputat in Parlamentul actual, precum si candidat in viitorul legislativ pe lista PCRM. Cu ce intentii v-ati lansat in actuala campanie?

- Intr-adevar, m-am bucurat timp de zeci de ani de sustinerea poporului. Am activat in organele superioare de conducere din republica o perioada indelungata, inclusiv in organele din Uniunea Sovietica. Cunosc bine ceea ce s-a facut in Moldova din componenta URSS, dar am fost si martor al evenimentelor de dupa 1990, cind economia Republicii Moldova a fost distrusa complet. Cu incepere din 2001, cind Partidul Comunistilor a fost sustinut masiv de catre alegatori, a inceput o reinviere a economiei. Din moment ce cetatenii tarii noastre au votat masiv programul PCRM, acesta a devenit pilonul intregii societati, iar transformarile care au avut loc apartin intregului popor si, desigur, partidului de guvernamint. Cifrele care sint cunoscute demonstreaza ca promisiunile electorale au fost realizate, iar acum putem merge deschis si sincer in fata alegatorilor. Consider ca am contribuit si eu la cele realizate. Avind experienta necesara si simtind ca puterile imi mai permit, am decis sa accept propunerea conducerii PCRM de a ma implica in viitoarele alegeri.

- Ce prioritati ar urma sa-si stabileasca viitorul Parlament?

- In ultimii ani, in Republica Moldova a fost creata o baza legislativa care corespunde cerintelor europene. Sigur ca aceste documente ar mai putea fi perfectionate, iar viitorii deputatii s-ar putea axa pe acest lucru. De asemenea, ar putea fi elaborate legi noi pentru dezvoltarea de mai departe a economiei, sferei sociale si altor domenii. Cred ca noul Parlament va trebui sa se implice mai activ si in solutionarea conflictului transnistrean, care in prezent este cea mai importanta problema a Republicii Moldova.Exista posibilitati ca diferendul sa fie solutionat. Insasi Presedintele tarii se implica continuu in solutionarea problemei transnistrene. Pentru a reusi, trebuie folosite toate pirghiile: cadrul legislativ, diplomatia moldoveneasca, aportul structurilor internationale. Actuala conducere a Rusiei are o pozitie constructiva in aceasta problema, iar astfel de momente trebuie folosite pe deplin. O semnificatie deosebita o are si activitatea oamenilor de rind in unificarea tarii. Chiar daca vom reusi multe in acest sens, fara dorinta cetatenilor nu se vor obtine rezultatele scontate.

- Ati afirmat anterior ca Moldova trebuie sa-si consolideze in continuare relatiile cu Rusia in vederea solutionarii diferendului transnistrean. Totodata, PCRM s-a lansat in actuala campanie cu Programul electoral „Moldova europeana – o construim impreuna”. Pe cine trebuie sa mizeze mai mult tara noastra, pe Est sau pe Vest?

- Asa s-a creat situatia ca in ultima perioada tot mai multi contrapun Europa si Federatia Rusa. Eu n-as face acelasi lucru. Noi trebuie sa recunoastem ca statul nostru s-a dezvoltat timp de 650 de ani intr-un spatiu anumit, ceea ce a influentat economia, cultura, stiinta si toate celelalte ramuri. Moldova trebuie sa tinda spre insusirea valorilor europene, lucru care nu impiedica colaborarea cu tarile din spatiul istoric al statului moldovenesc. Teritorial sintem in Europa, iar pozitia de avansare spre UE a conducerii actuale este una foarte corecta. Rusia, la fel, face parte din spatiul european si consider ca mai devreme sau mai tirziu marea casa europeana va fi construita in colaborare cu Federatia Rusa.

- Cum ar putea fi restabilita imaginea Republicii Moldova de „gradina infloritoare”?

- Cred ca avem toate posibilitatile pentru a crea o „gradina infloritoare” a Eurasiei. In acest scop, sintem obligati sa folosim toate oportunitatile pentru a sadi din nou vii, livezi, de a construi noi complexe de vitarit. In opinia mea, in secolul in care traim, fabricarea produselor alimentare pure va fi una dintre cele mai mari provocari, la care Republica Moldova ar putea raspunde nu doar prin asigurarea necesitatilor nationale, dar si prin exportul unor astfel de marfuri. Exista posibilitati reale de a produce in tara noastra o cantitate mare de produse alimentare ecologic pure.

- Ce masuri urmeaza sa intreprinda statul pentru a realiza aceste obiective?

- Guvernul trebuie sa creeze conditii bune de activitate pentru agentii economici care doresc sa investeasca in constructia de ferme, in plantarea viilor, livezilor. In prezent, Programul de guvernare al Partidului Comunistilor este implementat cu succes si el merita sa fie sustinut in continuare de catre electorat.

www.moldova-suverana.md

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania