Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.03.2009:  Ala Mironic: „As vrea ca in tara noastra atitudinea de respect fata de persoanele in etate sa devina o norma”
Tineretul, pe buna dreptate, este considerat cel mai progresist segment al societatii, insa dupa activismul de care da dovada, acesta totusi ramine in urma veteranilor. Pentru ca ei, oamenii de virsta pensionarii, in primul rind, nu-si fac griji pentru sine, ci pentru copiii si nepotii lor tineri si impulsivi. Virsta nu le mai permite sa astepte cu deceniile un viitor mai bun. Ei vor, prin actiuni, sa se apropie de acesta cit de curind posibil. Despre viata si doleantele pensionarilor nostri discutam cu presedintele Organizatiei veteranilor din RM, Ala MIRONIC.Toti sint egali

- Doamna Mironic, pentru mine, inca de pe timpurile sovietice, cuvintul – veteran - se asociaza cu cel de comunist. Insa din organizatia dumneavoastra fac parte oameni de diferite convingeri politice, inclusiv persoane care nu sint membri de partid.

- Noi nu ne propunem ca scop sa-i unim in organizatia veteranilor pe membrii vreunui partid. Organizatia noastra intruneste persoane de diferite convingeri, pozitii politice, confesiuni, nationalitati etc. La noi toti sint egali. Comunicind cu membrii organizatiei de veterani, niciodata nu-i intreb de apartenenta partinica sau de preferintele politice. Este optiunea lor personala. Ma intereseaza problemele omului. Multi dintre ei nici nu stiu din ce partid eu fac parte, ei vin la mine ca la un conducator, un om care poate sa le ofere sprijin.

- Organizatia veteranilor nu este o formatiune politica. Insa intr-un moment de responsabilitate serioasa fata de tara, ei au dreptul sa-si spuna parerea?

- Intr-adevar, organizatia noastra se afla in afara politicii. Totodata noi traim in acest stat, vrem ca el sa prospere si avem dreptul sa ne expunem parerea – noi sustinem platforma electorala a Partidului Comunistilor. Nu putem pastra tacere intr-o perioada de responsabilitate maxima fata de tara noastra. Si noi speram ca fiecare persoana va lua cunostinta de aceasta platforma. Unii tineri considera ca pensionarii sint preocupati doar de pensia lor. Nu pun in discutie ca e o problema actuala. Insa interesele veteranilor nostri sint cu mult mai vaste. Si nu puneti la indoiala faptul ca Moldova europeana va fi construita de catre veterani si pensionari alaturi de cetatenii tarii.

- Aveti tot mai putini veterani ai razboiului in organizatie...

- Cu parere de rau, virsta isi ia ce-i al sau. In republica au ramas in jur de 10 mii de veterani ai Marelui Razboi pentru Apararea Patriei. Noi trebuie sa pretuim fiecare moment din viata lor, fiece cuvint rostit de ei, sa-i ajutam, desi oamenii, care au trecut prin razboi, nu cer nimic. De cele mai multe ori ei au nevoie doar de comunicare.Cum sa ajungem la fiecare om?

- Ce prezinta astazi organizatia veteranilor din RM?

- Organizatia noastra intruneste in jur de 600 mii persoane. Acestia sint pensionari – veterani ai muncii. Noi ne straduim sa-i ajutam pe cei ce au nevoie de suport material. Cautam sponsori, ne adresam membrilor guvernului. Partenerii si protectorii nostri neobositi sint Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei Publice Locale, Ministerul Protectiei sociale si Ministerul Apararii.

Sintem in relatii bune si cu Serviciul de graniceri. Desfasuram o multime de masuri, cel mai des in salile Casei Armatei. Veteranii nostri sint foarte activi si permanent vin cu initiative. Anual, desfasuram festivalul „Cintecele Sperantei, Credintei si Iubirii”, care a devenit deja international. Anul trecut, au participat reprezentanti din Ucraina, Rusia si Belarusi. Anul curent, acestor tari s-au alaturat Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan s.a. La festival participa toate institutiile de invatamint si la Gala concertului vin invingatorii concursurilor raionale.

Din 2007 la noi isi desfasoara activitatea un centru socio-cultural. In afara de aceasta, sint aprobate diferite comisii. Spre exemplu, comisia medico-ecologica lucreaza la linia fierbinte, infiintata impreuna cu Ministerul Sanatatii. Telefonind la numarul 82-20-48, persoana poate primi o consultatie calificata intr-un spectru larg de probleme. Comisia social-economica se ocupa de sustinerea materiala.

- In capitala si in centrele raionale si orasenesti este mai simplu sa organizezi diferite masuri. Insa in sate, mai ales, in cele mici, veteranii si pensionarii deseori sint izolati. Cum sa ajungem la fiecare persoana?

- Este dificil. Noi analizam situatia in cauza. La adunarile de dare de seama si alegeri, care au avut loc anul trecut practic in toate satele, i-am invitat si pe asistentii sociali. Sint cei mai buni si mai sigure ajutoare. Ei dispun de informatii despre persoanele in etate, care au nevoie de sprijin. Noi ne facem griji in mod deosebit pentru batrinii singuratici.

- Unii oameni isi pot crea impresia ca in organizatia veteranilor lucreaza in exclusivitate veteranii.

- In organizatia noastra au loc si schimbari de cadre. Inainte, intr-adevar, organizatia era condusa de persoane care au avut de trecut prin razboi, al caror piept era plin de medalii. Insa astazi ei au peste 80 de ani. De aceea ii atragem pe pensionarii militari, in opinia noastra, baieti inca tineri, desi multi dintre ei au deja in jur de 50 de ani. Si noi sintem satisfacuti de munca lor.Pentru o atitudine respectuoasa fata de veterani

- Doamna Mironic, v-ati legat intreaga viata de activitati de binefacere. Va faceti griji pentru destinele copiilor orfani, ale invalizilor, veteranilor. Sute si mii de oameni v-au adresat sincer cuvinte de recunostinta. Si iata ca din nou sinteti intr-o functie de raspundere. De cit timp conduceti organizatia veteranilor?

- Ma aflu in aceasta functie din iulie 2006. Insa cu organizatia de veterani colaborez de mai bine de 10 ani. Munceam deosebit de intens in perioada cind ma aflam in fruntea comisiei pentru problemele protectiei sociale din Consiliul municipal. Uneori sint intrebata: daca nu m-am saturat de atita zbucium. Sint o persoana realizata si as fi putut trai pentru sine. Insa va spun sincer ca nu pot sta cu miinile in sin. Nu-mi pot imagina sa trec pe linga un om care are nevoie de ajutor si sa nu intreprind nimic. Am o atitudine plina de admiratie fata de oamenii generatiei mai in virsta. Eu as vrea ca in tara noastra atitudinea de respect fata de persoanele in etate sa devina o norma.

- Sinteti doctor in stiinte pedagogice, un profesor extraordinar, oare cu adevarat ati lasat in urma domeniul pedagogic?

- Sint invitata la serviciu si am sperat ca, fiind presedinta organizatiei veteranilor, voi avea cel putin ceva timp liber pentru activitatea pedagogica de care imi este dor. Imi lipseste munca de psiholog, am lucrat 11 ani la aceasta specialitate. Insa am inteles ca nu voi putea lucra pe cit mi-as fi dorit. Am fost practic in toate raioanele si in multe organizatii satesti ale veteranilor, iar aceasta mi-a luat mult timp.Omul si conditiile pentru el

- Cind ati inceput sa activati in viata de partid?

- Viata mea pedagogica este in simbioza cu activitatea de partid. Imi amintesc si acum ca atunci cind la inceputul lui aprilie 1977 a fost infiintat sectorul Sovetski (sectorul Botanica), am fost invitata sa lucrez in Comitetul Raional de partid. In agenda mea de activitate am pastrat niste notite: „Am inceput sa lucrez in Comitetul Raional de partid Sovetski la 18 aprilie, orele 14.00”. Deseori a trebuit sa imbin activitatea profesionala cu munca de partid si cu cea obsteasca. Am fost si prim-secretar al Comitetului Raional de partid ce purta numele lui Lenin, viceministru, secretar al Comitetului Orasenesc de partid din Chisinau, am muncit si in cadrul CC de partid.

- Totdeauna ati fost devotata Partidului Comunistilor. Aveti capacitatea de a-i aprecia programul si a-l face cunoscut si altor persoane. Ce puteti spune despre programele electorale ale altor formatiuni politice?

- Cind fac cunostinta de programele altor partide, ajung la concluzia ca ele toate parca ar fi copiate din programul electoral al PCRM. Acum unele partide au inclus in programele lor punctul despre studiile gratuite in institutiile de invatamint superior. Iar aceasta a fost initiativa lui Vladimir Voronin. Echipa sa a lucrat indelungat asupra respectivei chestiuni. Aici e vorba si de majorarea salariilor pentru pedagogi. Acum, cind terenul este pregatit, toti vor sa profite de acesta. Ce s-a pus la baza programului electoral al comunistilor? Interesele omului. Iar noi trebuie sa cream pentru el conditii, adica sa tinem cont de asigurarea medicala, accesul la studii, protectia sociala, accesul la valorile culturale si istorice etc.

- Comunicati cu veteranii din multe regiuni ale republicii. Ce tendinte sint inregistrate inainte de alegeri?

- Majoritatea veteranilor deja au hotarit pentru cine vor vota, insa exista si multe persoane care stau la indoiala, mai ales, in sate. Anume persoanele din localitatile satesti devin victime ale masinariilor electorale. Pentru votul lor, oamenilor li se propun bani, produse si mai ca permisul pentru rai. Insa echipa din care fac si eu parte niciodata nu s-a folosit de asemenea metode. Oamenii au timp sa se gindeasca, sa analizeze situatia, sa se intoarca cu privirea in trecut si sa simta cosmarul pe care a trebuit sa-l traim cu totii. Abia dupa aceasta sa faca alegerea corecta.

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania