Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

16.03.2009:  Vladimir Voronin: "Schimbarile în bine sint posibile doar in conditiile stabilitatii".
Interviu acordat de Presedintele RM in exclusivitate agentiei NOVOSTI-MOLDOVA

- Domnule Vladimir Voronin, alegerile in curs de pregatire in tara se deosebesc in mod serios de toate cele precedente. Multi observa citeva lucruri: campania se desfasoara neobisnuit de calm, desigur, are loc schimbul de "complimente", dar lucrurile nu merg mai departe de aceasta. Nu se vede nici un evident si demonstrativ amestec politic din exterior. Poate, aceasta este o impresie de la o parte? Cum apreciati Dumneavoastra aceasta campanie?

- In mare parte aveti dreptate. Acesta nu este anul 2005, cind oponentii partidului guvernator nu atit desfasurau alegerile, cit se pregateau de a ataca posibilele lor rezultate. Amintiti-va, tot elanul acelei campanii era orientat spre faptul ca in noaptea de dupa alegeri sa se desfasaore actiuni de protest si sa se obtina revizuirea rezultatelor votarii. Adrenalina era multa, experienta revolutiilor cromatice era prea proaspata si molipsitoare. Si contextul politic extern era suficient de complicat. Acum totul este altfel: se desfasoara alegeri parlamentare obisnuite, normale. Eu cred ca aceasta atmosfera este o mare realizare in primul rind a partidului guvernator. Astazi opozitia crede ca este in stare sa cistige alegerile - acesta este cel mai sigur criteriu ca alegerile se desfasoara in mod democrat, iar dupa posibilul esec ea nu va avea pe cine sa acuze decit pe sine insasi.

- Oponentii Dumneavoastra afiseaza activ panouri stradale cu imaginea liderilor lor, cu membrii echipelor. De ce PCRM nu face aceasta?

- Dumneavoastra credeti ca oamenii nu tin minte, cum arata Presedintele tarii si echipa lui?

- Dar si fetele actualilor lideri ai opozitiei sint cunoscute poporului?

- Nu stiu... Poate cuiva ii este placut sa calatoreasca prin tara impodobita cu portrete gigantice proprii. In afara de aceasta, este o sansa buna de autoafirmare in cercul rudelor si apropiatilor.

Partidul Comunistilor isi confirma autoritatea prin alte modalitati, mai eficiente. Noi toti acesti opt ani ne-am aflat printre oameni, impreuna cu alegatorii, am sustinut un dialog onest si deschis. Zilnic in toata tara au loc sute de intilniri ale reprezentantilor partidului nostru cu alegatorii. Sute! Sa stiti, Dumneavoastra aveti dreptate, atmosfera acestor intilniri si a acestei campanii preelectorale ca atare este destul de neobisnuita. Mie personal imi aminteste intr-un fel de anul 2001. Si eu cred ca inteleg despre ce este vorba.

- Si despre ce este vorba? Care este principala intriga a acestor alegeri?

- Cuvintul "intriga" in general nu se potriveste in acest context.

Principalul este ca tara, societatea, economia au ajuns la o etapa absolut noua a dezvoltarii. Astazi toti inteleg: ori schimbarile spre bine vor continua, ori tara in luni numarate se va prabusi in hau. In anul 2001 problema era aceeasi - a fi sau a nu fi. Atunci insa oamenii practic nu aveau ce pierde, pina la vremea ceea ei pierdusera totul, ei ne-au votat ca pe o ultima speranta, s-au agatat de noi ca de un pai. Desi este putin probabil ca cineva dintre ei era convins pina la sfirsit ca comunistii vor reusi totusi sa puna in miscare mecanismul economiei si schimbarilor sociale. Si daca le-am fi spus oamenilor in 2001 ca in opt ani vom majora bugetul de cinci ori, iar rezervele valutare ale Bancii Nationale aproape de 8 ori - nimeni n-ar fi crezut. Noi totusi am scos tara din mlastina vietii fara bucurii. Acum situatia este alta. Oamenii au deja ce sa piarda. Si ei nu vor sa se intoarca in trecut, nu vor sa inceapa totul din nou - de la pensia de 6 dolari, salariile invatatorilor de 200 de lei si de la banditii care hoinareau ziua si noaptea pe strazile noastre.

Oponentii nostri astazi nu se stie de ce ataca alegatorii cu cea mai negativa informatie. Tarii i se prezice inevitabila prabusire financiar-economica. Uitati-va, chipurile, pretutindeni e criza globala, ea se va produce neaparat si in Moldova. Aceasta tactica dubioasa insa munceste in exclusivitate impotriva oponentilor nostri. Toti vad ca stabilitatea in tara este asigurata anume de actuala echipa guvernmentala, ca aceasta stabilitate se bazezaa pe patriotismul nostru, pe priceperea de a gindi si a actiona de sine statator, pe profesionalism. Toti inteleg ca recesiunea se produce astazi anume acolo unde nu exista unitate in guvernarea tarii, unde conducatorii sint preocupati in exclusivitate de ambitii persoanle, cind ei isi consuma energia pentru a clarifica relatiile intre ei, unde ei se comporta exact ca diversificatii nostri oponenti liberali. Astazi alegatorii spun: "Daca ei in opozitie se comporta astfel, daca chiar si acum ei n-au reusit sa se uneasca, atunci ce vor face la putere. Sa nu dea Dumnezeu!".

Aceasta este o serioasa greseala de calcul a opozitiei. Probabil ea trebuia sa constituie logica campaniei in alt mod. Nu trebuia, probabil, sa expuna la vedere acele laturi, in care ideologii oponenti sint cel mai putin competenti, ar fi fost mai util de a le spune alegatorilor altceva. Ceva anume? - Nu eu ar trebui sa le dau sfaturi. In orice caz, este deja tirziu. Oamenii s-au convins temeinic de unde sa se astepte la criza.

Este important ca pe aceasta noua pozitie noi reprezentam o adevarata forta. O forta care a demonstrat capacitatea de a asigura si stabilitatea, si continuarea cursului schimbarilor spre bine, capacitatea de a proteja cetatenii tarii noastre de furtunile golbale. Anume de aceasta forta creativa, proaspata, organizata, politica are nevoie astazi societatea. Nu zizania si conflictele, ci increderea, consolidarea, unificarea tuturor fortelor este speranta pentru fiecare. Acestea sint cuvintele-cheie cu care mergem la electorat si alegatorul ne intelege foarte bine. El asteapta anume aceste cuvinte. Si anume de la noi.

- Domnule Voronin, in aceasta campanie electorala Dumneavoastra sinteti tinta principala a oponentilor PCRM. Canalele de opozitie difuzeaza spoturi video insultatoare ca forma si continut. Cum suportati personal aceasta avalanta de insinuari preelectorale?

- Nu va fi corect, daca voi spune ca sint indiferent. Nu te poti obisnui cu aceasta. Indeosebi, cind traiesti pentru intersele tarii 24 de ore din 24. In plus, in opt ani de presedintie eu n-am devenit mai putin susceptibil, mai putin receptiv.

Slava Domnului, Moldova este o tara democratica si oamenii singuri, fara sugestii, trag concluzii din publicitatea preelectorala de acest gen. In primul rind, ei trag concluzii despre autorii acestei agitatii, despre lumea lor interioara si valorile lor. In afara de aceasta, toti isi dau perfect seama ca, daca se poate difuza asa ceva de pe ecrane in prezenta Presedintelui tarii, atunci in tara intr-adevar triumfa libertatile civice. Pentru mine, ca sef al statului, care a ales drept prioritate integrarea europeana, ultima este cea mai importanta.

- Totusi, domnule Voornin, aceasta "atentie" personala anume fata de Dumneavoastra din partea opozitiei denota ca in Dumneavoastra ei nu vad categoric un politician ce pleaca. Ei vad in Dumneavoastra un politician activ si eficient.

- Sa stiti ca vanitatea mea este demult satisfacuta. Sint indiferent fata de complimente, indeosebi fata de complimente de acest gen.

Ma mindresc ca eu in calitate de poltician, ca lider am reusit sa adun o echipa foarte capabila de adepti. Acestea sint persoane suficient de tinere si in ultimii ani ele au acumulat o asa experineta, pe care n-o poti obtine nici timp de decenii. Lor nu li s-a dat peste miini, nu li s-a blocat initiativa, de aceea ele au reusit sa se manifeste la cele mai complicate sectoare ale muncii noastre comune. Si eu sint absolut sincer, cind spun ca multi dintre ei sint capabili astazi sa conduca tara noastra. Este important ca ei sint si oameni modesti, adevarati jucatori de echipa, care au constientizat toate avantajele anume a muncii coordonate si care isi dau seama ca posibila munca in calitate de Presedinte nu le promite nici un fel de avantaje, ci este o povara grea.

Presedintele, Primul ministru, ministrii, fractiunea parlamentara sint cele mai importante verigi ale guvernarii statului. Disparitia oricarei dintre verigi este deja o problema. Intr-un anumit sens eu vad misiunea mea ca politician in faptul ca sa servesc drept sprijin al acestei unitati, sa fiu garant si al activitatii eficiente a fractiunii parlamentare, si al conlucrarii ei cu Guvernul si Presedintele nou ales.

Desi astazi principalul este de a repurta o victorie absoluta.

- In cadrul Partidului Comunistilor exista deja punctul de vedere, ce parte de responsabilitate isi va asuma Vladimir Voronin in cazul victoriei PCRM?

- Nu e vorba despre posturi. Nu aceasta intereseaza societatea, cind ea isi pune intrebarea, cine va fi noul Presedinte sau in ce functie va lucra Vladimir Voronin. Pe societate o intereseaza lucruri mai fundamentale si mai importante: daca poate avea incredere in ziua de miine, isi poate prognoza viata si face planuri pe viitor, se vor majora pensiile si salariile, cind se vor reduce tarifele la serviciile comunale. Anume de aceea dezvoltarea noastra politica in continuare trebuie sa se bazeze pe succesiune, pe imbunarea cunostintelor si intelepciunii, tineretei si experientei. Trebuie continuata edificarea, fara a distruge, avansarea spre viitor fara a arde puntile. Repet: schimbarile spre bine sint posibile doar in conditiile stabilitatii. Istoria n-a inventat alta reteta a mutatiilor pozitive.

www.newsmoldova.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania