Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.03.2009:  Sa construim si in continuare!
Marian LUPU: „Ce se va intimpla dupa alegeri daca unii dintre acesti pretinsi politicieni vor ajunge la putere?”

Un sir de actiuni concrete intrunite sub forma unui program de activitate, poate fi propus in urmatorii patru ani pentru procesul de dezvoltare a Republicii Moldova numai de Partidul Comunistilor, care a demonstrat rezultate concrete pe parcursul anilor de guvernare. Despre aceasta si nu numai s-a comunicat in cadrul intilnirii lui Marian Lupu, presedintele Parlamentului, cu alegatorii din satul Rezeni, raionul Ialoveni.

„In satul nostru nu s-a investit nimic. Nimeni n-a facut-o. Numai s-a distrus. Iar astazi in localitatea Rezeni, raionul Ialoveni, a ajuns gazoductul, in curind casele, scoala si gradinita de copii vor fi conectate la conducta. In sat isi desfasoara activitatea cooperativa agrar-industriala, care a reusit, cu ajutorul puterii, sa procure 4 tractoare si alta tehnica agricola. Din fondul social al satului primesc indemnizatii peste 400 de locuitori, cu fiece an dimensiunea platilor financiare creste. In ultimii 8 ani acestea au sporit de 2-12 ori, in dependenta de felul de ajutor acordat.

O casa poate fi distrusa intr-o zi, iar pentru a construi alta uneori nu este suficient nici un an. Asadar, sa nu distrugem ceea ce am construit. Sa ne facem viata confortabila si amenajata. Partidul Comunistilor a demonstrat ca doar alaturi de el totul poate fi pastrat, iar viata - imbunatatita”, astfel a vorbit, in numele satului, o locuitoare de la Rezeni, raionul Ialoveni, la intilnirea cu Marian Lupu, candidat la functia de deputat, presedinte al Parlamentului.

Rezeni, pe alocuri, seamana cu un santier mare, iar o parte a satului este formata din case frumoase si spatioase, cu curti ingrijite. Aici, se construiesc nu numai case de locuit, dar si intreprinderi. Si, totodata, acestea se ridica nu in baza unor proiecte provizorii, ci temeinic, cu scopul de a locui si munci aici.

Si de ce sa nu traiesti in sat, daca aici exista magazin, cafenea, gradinita de copii, liceu teoretic etc. Apropo, cladirea liceului este reparata, are o sala mare de festivitati, cabinete si clase calde. Liceul este inconjurat de niste brazi foarte inalti. E foarte frumos... Dezvoltarea satului Rezeni, reinviat dupa declin, a devenit posibila datorita sprijinului acordat de autoritati, precum si varsamintelor in bugetul local al satului. Bugetul satului a crescut in ultimii 5 ani de 3,3 ori si in 2009 a constituit 10 milioane lei, din care 7,3 milioane au fost transferati din vistieria satului.

In campania electorala trebuie sa existe limite...

In multe sate si orase ale tarii, oamenii se apropie de Marian Lupu, adreseaza intrebari, isi expun parerile, se pling pe functionarii locali. Si deseori invinuiesc Partidul Comunistilor de faptul ca asa si nu au primit salariile majorate, care au fost promise. „Cum asa?!”, se revolta Marian Lupu. „Din buget, toate mijloacele necesare pentru aceasta au fost transferate tuturor raioanelor, pentru achitarea salariilor majorate. Si iese la iveala ca, conducerea raionului, orasului sau satului sustine alt partid la alegeri. De aceea si retin banii, ca sa-i prezinte intr-o lumina proasta pe comunisti, chipurile, PCRM nu-si indeplineste promisiunile.

„Asemenea metode lovesc dureros in oameni, afirma Marian Lupu. Aceasta inca o data demonstreaza ca nu toti vin la putere pentru a construi o viata normala in tara. Daca ei isi permit inainte de alegeri o atitudine atit de nemiloasa fata de oameni, ce se va intimpla dupa alegeri, daca unii dintre acesti pretinsi politicieni vor ajunge la putere!”.

Deja in 13 raioane au fost inregistrate cazuri de retineri „electorale” in ceea ce priveste achitarea salariilor. Conducerea tarii este nevoita sa se clarifice cu aceste cazuri revoltatoare, sa isi consume fortele si timpul, acolo unde totul trebuia facut altfel. Cine are de cistigat in urma situatiei date? Nu este clar. Probabil, nimeni. Bugetarii insa au de suferit, asteptindu-si adaosurile la salarii.

De ce cad preturile?

Intrebarea a fost adresata de un locuitor din Rezeni. Si a adaugat: „Acest lucru nu este legat de alegeri?”. Ar fi bine, desigur, ca in campania electorala sa fie reduse preturile si la produsele alimentare, si la cele de uz casnic. Insa cum sa o faci? Sa telefonezi zeci de mii de magazine si sa le „rogi” sa scada preturile? Sau „sa convingi” mii de furnizori sa lucreze in minus? Si altceva e straniu: patru ani in urma nu se stie de ce preturile nu coborisera.

„Da, preturile cad, a fost de acord Marian Lupu. Insa acest lucru nu are legatura cu alegerile, ci cu criza existenta. Spre exemplu, 8 luni in urma armatura era de trei ori mai scumpa. Carburantii s-au ieftinit”.

Exista o explicatie pentru reducerea preturilor: posibilitatile de consum ale oamenilor in timpul crizei deja nu mai sint atit de mari, cererea scade, de aceea producatorul si vinzatorul reduce pretul. Acest lucru are loc in toate tarile, inclusiv si la noi.

Preturile vor mai scadea. Insa astazi pentru Partidul Comunistilor principalul e sa nu admitem caderea distrugatoare pentru tara a leului. Si noi vom reusi sa facem acest lucru. Inclusiv dupa alegeri, contrar „prezicerilor” concurentilor, leul nu va cadea, intrucit rezervele valutare ale Moldovei, de peste 1,5 miliarde de dolari, ne vor permite sa rezistam in timpul crizei.

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania