Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.03.2009:  Zinaida Greceanii: Nu exista pericolul ca leul moldovenesc sa se deprecieze
Nu este nici un pericol ca moneda nationala sa se deprecieze dupa alegerile parlamentare, precum zvonesc mai multe persoane care se considera a fi analisti economici. Aceste afirmatii sint neintemeiate si nu produc decit atacuri de panica in societate. Despre aceasta le-a declarat prim-ministrul Zinaida Greceanii, locuitorilor raionului Nisporeni, in special invatatorilor si elevilor scolii profesionale tehnice din acest raion.

Politica bugetar-fiscala este sub control

Potrivit premierului, este adevarat ca la inceputul anului curent rezervele valutare ale Bancii Nationale a Moldovei (BNM) s-au diminuat, pe motiv ca BNM a fost nevoita sa intervina pe piata valutara, insa cert este ca nu e nici un pericol pentru caderea leului moldovenesc. Potrivit datelor, rezervele valutare au ajuns de la 200 mln dolari SUA in 2001 la 1 mld 700 de dolari SUA pina la inceputul anului curent.

„Ministerul Finantelor examineaza intens politicile bugetar-fiscale si cele monetare pentru a nu permite acest lucru. Cei care afirma ca leul va cadea brusc, in special dupa alegeri, nu se gindesc deloc la stabilitatea economica a R. Moldova”, a spus Greceanii.

De asemenea, premierul le-a sugerat locuitorilor raionului Nisporeni sa nu cada prada zvonurilor precum ca dupa alegerile parlamentare sistemul bancar din republica se va prabusi, ca nu vor fi achitate salariile, pensiile, indemnizatiile sociale etc. „Nu este nici un interes sa nu fie achitate salariile sau pensiile, precum si alocatiile sociale, deoarece daca s-ar face acest lucru s-ar ajunge la diminuarea consumului, insa daca nu este consum nu este crestere economica”, a spus prim-ministrul. In context, Zinaida Greceanii a mentionat si despre indexarea de la 1 aprilie curent, cu 20 la suta, a tuturor tipurilor de pensii, precum si despre majorarea salariilor angajatilor din sfera bugetara.

Zvonurile sint doar provocari

„Nimic nu se va intimpla din zvonurile care se vehiculeaza, pe motiv ca aproape in fiecare an se inventeaza cite ceva dar pina la urma cetatenii moldoveni rezista in fata tuturor provocarilor. Am stiut impreuna sa rezistam in 2002 cind R. Moldova avea o datorie externa de peste 70 la suta din Produsul Intern Brut, cind marfurile interne erau la preturi foarte mici, cind au fost tergiversari de acordare a salariilor de pina la 18 luni. In prezent, este o alta situatie, salariile sint achitate la timp, chiar daca inca mai sint inca mici, iar datoria externa este mult mai mica, aceasta fiind achitata cu ajutorul fiecarui cetatean prin plata impozitelor”, a mentionat Greceanii.

Realizari continua cu sprijinul societatii

Prim- ministrul a mai spus ca tot ce s-a realizat in R. Moldova pina in prezent, s-a facut cu suportul fiecarui cetatean. Insa, potrivit premierului, lucrurile bune trebui sa fie continuate, in special sa fie dezvoltate localitatile republicii, pentru a avea o crestere economica. Conform datelor, din 2001, pina in 2008 in raionul Nisporeni s-au investit 125 mln lei pentru dezvoltarea teritoriului, acesta fiind printre primele raioane care a beneficiat de asa multe investitii pentru implementarea proiectelor necesare raionului. Toate lucrurile spre bine pot insa a fi asigurate, sustine premierul, in cazul in care in R. Moldova va fi o stabilitate politica, pentru ca numai atunci cind toti cei de la guvernare trag in acelasi „car”, lucrurile evolueaza. De aceea, premierul a precizat ca in perioada electorala, fiecare alegator trebuie sa analizeze foarte bine evolutia lucrurilor care au fost realizate, pentru ca de decizia fiecaruia depinde ceea ce se va intimpla dupa alegerile parlamentare.

In acest sens, Greceanii a mai spus ca cetatenii moldoveni au demonstrat de multe ori ca pot alcatui o societate consolidata, de exemplu in perioada inundatiilor din vara anului 2008, cind majoritatea au contribuit cu bani si cu ajutoare materiale in sprijinul sinistratilor. Daca societatea moldoveneasca va continua sa fie consolidata, se vor solutiona inca multe probleme cu care R. Moldova se confrunta, va fi solutionata si problema transnistreana, care este o mare durere a tarii. In perioada de guvernare, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a fost o echipa consolidata, care a stiut sa invinga greutatile, insa succesele au fost obtinute cu ajutorul fiecarui cetatean.

In urma informatiilor prezentate de premier, un consilier al raionului Nisporeni, Mihai Ciorici, a multumit Guvernului pentru volumul mare de investitii care a fost acordat raionului, cu ajutorul carora s-au reusit solutionarea multor probleme. In acelasi timp, Mihai Ciorici a solicitat ca in Niporeni sa fie amenajat un parc industrial care va oferi mai multe locuri de munca locuitorilor. In context, premierul a solicitat ca sa fie stabilite propunerile exacte referitoare la amenajarea parcului. La subiectul privind crearea locurilor de munca s-au referit si elevii scolii profesionale din Nisporeni. Acestia au pledat pentru sporirea oportunitatilor si facilitatilor pentru tineri, precum si pentru majorarea continua a salariilor in institutiile din sfera bugetara. In acest context, premierul a spus ca scoala profesionala din raion este un exemplu in republica, invatamintul profesional trebuie insa dezvoltat, pentru ca dezvoltarea acestuia duce la cresterea economica.

Guvernarea PCRM – cea mai reusita

Ludmila Popescu, directorul gimnaziului din localitatea Valea-Trestieni, raionul Nisporeni, a mentionat ca cea mai reusita Guvernare este cea actuala, argumentind prin faptul ca Executivul actual este intotdeauna aproape de doleantele si necazurile cetatenilor moldoveni. „Aceasta s-a demostrat mai ales in cadrul unei vizite in Valea-Trestieni, in perioada cind Zinaida Greceanii a fost ministru al Finantelor. In acel moment, am solicitat sa fie construit un drum in localitate, deoarece din lipsa acestuia au decedat doua persoane pe motiv ca nu s-a reusit transportarea lor la spital in conditii de iarna. In urma acelei vizite, premierul a decis sa acorde si mobilier gimnaziului din localitate, in suma de circa 65 mii lei, de care era mare nevoie. Astfel, PCRM a demonstrat ca-i pasa de grijile oamenilor, in special ale celor de la sate. Sa va ginditi foarte bine cind veti merge la urnele de vot pe 5 aprilie, ca apoi sa nu utilizam proverbul „mintea modovanului cea de pe urma”, a mentionat directorul gimnaziului Valea-Trestieni.

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania