Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.03.2009:  Vladimir Voronin: Moldova a devenit o ţară maritimă odată cu începutul activităţii complexului portuar internaţional liber Giurgiuleşti
Portul de pasageri din cadrul Complexului portuar internaţional liber Giurgiuleşti cu o capacitate de circa 300 de pasageri pe zi, a fost dat, marţi, în exploatare. Preşedintele, Vladimir Voronin, prezent la ceremonie, a menţionat că odată cu începutul activităţii Portului de la Giurgiuleşti Moldova a devenit o ţară maritimă, cu ieşire la mare prin râul Dunăre şi a stabilit legătură riverană cu ţările din regiune.

În context, şeful statului a menţionat că odată cu deschiderea portului activitatea statului şi a rezidenţilor este îndreptată spre dezvoltarea infrastructurii regionale, care va permite exploatarea de mai departe a acestuia. Astfel, pe lângă tronsonul de cale ferată Cahul - Giurgiuleşti, urmează să fie construită o autostradă, care ar face legătură între Giurgiuleşti şi restul ţării. Alte planuri de infrastructură ţin de construirea unui aeroport mic şi a unui parc industrial.

În contextul inaugurării Portului de pasageri a fost lansată şi prima cursă maritimă pe ruta Giurgiuleşti - Istambul - Giurgiuleşti cu nava de pasageri "Prinţesa Elena". Ruta va fi săptămânală, iar pe navă vor putea călători 145 de persoane.

Portul de pasageri a fost construit de autorităţile centrale, în aceste scopuri din Bugetul de stat fiind alocate 100 milioane USD. Până în prezent, în cadrul Complexului portuar Giurgiuleşti activează Terminalul petrolier, care a fost construit din investiţii străine în valoare de 35 mln USD. Totodată, pentru viitorul apropiat se aşteaptă inaugurarea Terminalului cerealier, în construcţia căruia au fost investite 12 mln USD. În baza aceluiaşi complex se va construi şi un Terminal de mărfuri.

www.omg.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania