Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

18.03.2009:  Hincesti: comunistii au spus „Stop!” distrugerii
Marian LUPU: „Orasul in ultimii ani a devenit confortabil si amenajat”

Trecutul si prezentul

Cred ca, dupa masura in care era cunoscut, or. Hincesti (Cotovsc) se afla pe locul doi dupa Chisinau. Aici turistii veneau cu sutele in fiecare zi. Ii atragea casa in care a crescut Grigore Cotovschi, precum si Castelul de vinatoare, construit de familia Mirzoianov dupa proiectul lui Bernardazzi. Era si frumos. Strazile - luminate. Oamenii - ospitalieri si bucurosi.

Locuitorii de la Hincesti, insa, isi amintesc orasul si altfel - distrus, dupa cum i-au destainuit candidatului la functia de deputat, presedintelui Parlamentului Marian Lupu. Si s-a tot distrus orasul indragit zece ani, pina cind la cirma tarii au venit oameni profesionisti care gindesc rational si au spus distrugerii in Moldova „Stop!”.

Cine nu-si aminteste situatia din Hincesti de la sfirsitul anilor ’90? Tineti minte in centru, inainte de a ajunge la monumentul lui Cotovschi, o groapa enorma, care dupa ploaie parea un lac mic? Sau strazile intunecate? Sau tejghelele sparte ale unor magazine populare cindva? Sau aprovizionarea cu apa a cetatenilor, doar cite doua ore pe zi, iar oamenii erau tristi si obositi...

In 2004 alegerile locale au fost cistigate de Alexandru Botnari, originar din Hincesti. Toata viata locuieste si munceste in acest oras. S-a ocupat cu succes de afaceri, insa il deranja situatia in care se pomeni Hincestiul si atunci se hotari, ca tinar fiind, cu multa energie, sa schimbe situatia in bine, astfel ca sa se bucure toti locuitorii orasului. Reprezentantii PCRM, aflati la putere, au adoptat un sir de legi care au permis administratiilor publice locale sa inceapa renasterea localitatilor. Cu ajutorul statului, folosind resursele bugetului local, care permanent se afla in crestere (cu 8 ani in urma a inceput sa se majoreze numarul agentilor economici, care anterior lucrau ilegal), cu ajutorul investitorilor straini si locali, la Hincesti au avut loc schimbari, care pot fi numite globale.

Au fost iluminate si pavate peste 88 de strazi. Hincestiul a fost gazificat in intregime. A fost construita o casa pentru pedagogi, medici si lucratorii din domeniul social, s-au reparat institutiile de invatamint. Se construieste un stadion, la 1 iunie va avea loc deschiderea lui solemna. Problema principala, aprovizionarea cu apa potabila, a fost solutionata cu ajutorul mijloacelor statului si a investitiilor straine: in prezent locuitorii sint aprovizionati cu apa 24 din 24 de ore. Pentru aceasta au fost date in exploatare 4 fintini arteziene. Cu ajutorul Guvernului, in cadrul proiectului UE, s-au alocat 1,8 milioane de euro pentru reparatia canalizatiei. Bucura privirea si Casa de cultura sau, mai exact, Palatul de cultura, recent renovat, unde la intilnirea cu Marian Lupu a venit atita lume incit multi din ei au fost nevoiti sa stea in picioare. PCRM, indiscutabil, este aici sustinut.

„Pe timpuri am facut alegerea corecta!”

Mihail Ceban, mic intreprinzator, astfel s-a prezentat unul din locuitorii de la Hincesti. Dupa intilnirea lui Marian Lupu cu alegatorii, el s-a apropiat de ziaristi ca sa-si impartaseasca gindurile:

„Am facut o alegere corecta 8 ani in urma. Si in 2003, apoi si in 2007 - la alegerile locale. Eu, in numele tuturor orasenilor, afirm: noi am inceput sa traim mai bine. Si de la Hincesti deja nimeni nu mai vrea sa plece sa munceasca peste hotare. Eu am ramas la Hincesti. Am fost si fara serviciu. Nu doresc sa-mi amintesc despre aceasta perioada. In prezent traiesc in saracie numai acei care nu vor sa lucreze. Daca ai cap pe umeri, poti trai normal. Si onest. Nu mi-e frica de Inspectoratul Fiscal, pentru ca platesc impozitele. Iar racketul deja nu mai exista. Trebuie doar sa muncim, sa muncim si inca o data sa muncim. Atunci cind cineva imi spune ca, comunistii nu au reparat toate drumurile, pensiile sint mici, eu le spun: nu trebuie sa palavragiti, munciti si veti avea si pensii, si bani. Daca nu comunistii, atunci cine? Acestia care fura? Sau altii, care vor sa ne vinda romanilor? Doar in ultimii ani am inceput sa traiesc ca un om, cu toata familia. Iar acum sa pierd totul? Categoric nu! Am tot ales tot felul de... La alegeri trebuie sa gindim, nu numai sa votam. Altfel, vom pierde totul!”

www.moldova-suverana.md

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania