Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

18.03.2009:  Cantemir: E mai greu sa lucrezi decit sa alergi cu drapelul
Igor DODON: „Daca comunistii au promis sa asigure toate satele si orasele cu gaze naturale catre 2010, asa si va fi”.La Cantemir, pe parcursul intilnirii alegatorilor cu Igor Dodon, candidat la functia de deputat din partea PCRM, prim-vice-prim-ministru, ministru al Economiei si Comertului, au fost discutate o multime de probleme. Pe unii dintre locuitorii de la Cantemir ii interesa dezvoltarea infrastructurii. Si, intii de toate, gazificarea raionului.„Toti inteleg ca nici bugetul raional, nici bugetul satesc nu dispune de suficiente mijloace pentru realizarea unor proiecte serioase de infrastructura, a explicat Igor Dodon. Intii de toate, este vorba de gazificare si aprovizionarea cu apa. Acestea tin de responsabilitatea statului. ”Moldova-Gaz” dispune de mijloacele alocate de Guvern pentru gazificare. Astfel, daca comunistii au promis sa asigure toate satele si orasele cu gaze catre 2010, asa si va fi. Procesul de gazificare continua. Raionul Cantemir, ca si alte regiuni ale Moldovei, va fi gazificat”.Propunere pentru gastarbaiteri

Pe parcursul intilnirii cu candidatul la functia de deputat din partea PCRM deseori rasunau propuneri. Oamenilor li se spune: „Sa construim in continuare o viata prospera in Moldova”. Aici nu e vorba de situatia care exista cu 10 ani in urma cind poporul era ca o povara, cind acestuia nu i se propunea nimic si era lasat in voia sortii. Astazi oamenii sint ascultati, cu ei se discuta cum sa se procedeze mai bine – adica are loc un proces normal de munca.

Unul din locuitorii raionului Cantemir a propus ca banii trimisi de gastarbaiteri sa nu fie folositi pentru constructia caselor, ci pentru dezvoltarea economiei, pentru construirea intreprinderilor.

„Noi nu putem impune oamenii sa investeasca banii intr-o afacere sau alta, afirma Igor Dodon. Persoanele de peste hotare, care au plecat acolo in 1998-2001, cind viata era complicata aici, trimit in Moldova banii cistigati, construiesc case. Parca acest lucru este rau? Ei vor sa traiasca in tara lor. Si deja se intorc cu incetul. Zidirea unei case este o investitie foarte buna de capital. Aceasta nu inseamna numai dezvoltarea industriei constructiilor, dar si dezvoltarea altor domenii, inclusiv a infrastructurii: transportul, comunicatiile etc.”. Apropo, faptul ca multa lume a plecat peste hotare este tot un fel de mostenire lasata comunistilor de catre fostii cirmuitori ai Moldovei. Si atunci cind actuala conducere este invinuita ca „tara traieste pe contul gastarbaiterilor”, trebuie invinuiti acei care au efectuat privatizarea si au implementat programul „Pamint”, ce au dus poporul la saracie.

In ce priveste investitiile gastarbaiterilor, aceasta asa si se intimpla. Conditiile favorabile create de PCRM pentru business au drept rezultat infiintarea intreprinderilor mici si mijlocii.Afaceri pentru tineri

„Opt ani am lucrat peste hotare, a povestit un localnic la intilnirea de la Cantemir. Si acum intentionez sa-mi fac o afacere aici, in orasul de bastina. Vreau sa iau un credit, folosindu-ma de programul pentru tineri. Insa am auzit ca bancile iau procente enorme si cer si gaj”.

Cine are de cistigat in urma raspindirii zvonurilor despre niste proiecte minunate, care le ofera tinerilor o multime de posibilitati? Acei care nu iubesc Moldova si poporul ei. Iar numarul lor in politica se pare ca deja este prea mare.

Acest proiect prevede acordarea pentru tinerii (pina la 34 de ani) oameni de afaceri, incepatori din Moldova (in afara de municipiile Chisinau si Balti) a unui credit pina la 300 mii lei, dintre care 40 de procente il constituie un grant, adica nu trebuie restituiti. Restul banilor sint credit, oferit cu 11,5 (!) procente. Drept gaj pentru acest proiect poare servi inventarul pe care tinerii il procura pentru afacere. Sau se pot adresa fondului de garantare, care va avea grija de garantii pentru banca sau agentul economic. Peste 140 de persoane s-au folosit de aceasta oferta. Iar in tara oricum circula zvonuri ridicole.

Respectivul program pentru tineret nu este singurul proiect de stat directionat spre dezvoltarea businessului mic si mijlociu. In total, au fost prezentate si realizate peste 200 de programe pentru agentii economici. Insa, in afara de programe, mai sint adoptate decizii si hotariri care contribuie la dezvoltarea businessului. Sa ne amintim reducerea impozitului pe venit pina la cota 0 si amnistierea capitalului.

„E foarte simplu sa reciti ceva pe strada cu drapelul in mina, afirma Igor Dodon, este mult mai greu sa incepi sa lucrezi!”

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania