Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.03.2009:  Societatea civilă cere partidelor politice darea de seamă pentru mijloacele financiare cheltuite în campania electorală
Observatorii campaniei electorale sunt îngrijoraţi de camuflarea cheltuielilor reale în campania electorală a unor partide politice. Până în prezent au fost prezentate date disimulate de către opt concurenţi electorali, potrivit unui raport al Coaliţiei Controlul Civic - Alegeri 2009.

"Vedem nişte contradicţii evidente între realitate şi rapoartele prezentate de partide la CEC", a declarat preşedintele Coaliţiei, Alexandr Barbov. "Formaţiunile politice sau au declarat că nu au cheltuit în campania electorală mijloace electorale, sau nu au prezentat argumente financiare, care confirmă acest lucru", a accentuat Barbov.

În acelaşi timp, potrivit raportului Coaliţiei, PLDM a lansat o serie de felicitări, însă, aceste cheltuieli nu au fost incluse în raportul de cheltuieli al partidului. "Am primit un răspuns oficial de la întreprinderea de stat "Poşta Moldovei" în care se menţionează faptul că PLDM a făcut comandă de 80 mii de felicitări şi a achitat pentru ele circa 75 mii lei cash, care nu figurează în raportul financiar al formaţiunii", a accentuat Barbov.

Concurenţii electorali au prezentat, marţi, la CEC rapoartele financiare despre veniturile şi cheltuielile efectuate în cadrul campaniei electorale. Potrivit acestora, PCRM a cheltuit până în prezent circa 3,8 mln lei, PLDM - 3,7 mln lei, PSD - 3,1 mln lei, AMN - 1,9 mln lei, PDM - 1,4 mln lei, iar Mişcarea "Acţiunea Europeană" - un milion de lei. Cheltuielile altor concurenţi din campania electorală nu depăşesc, actualmente, un milion de lei.

Potrivit prevederilor Codului Electoral, partidele politice au dreptul să cheltuiască în cadrul campaniei electorale nu mai mult de 12 mln lei. Candidaţii electoral pot valorifica în aceeaşi campanie o sumă care nu depăşeşti 500 mii lei pentru fiecare.

www.omg.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania