Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

20.03.2009:  Cu ce scop umbla Tarlev peste mari si tari
Copilul din flori al politicii moldovenesti Vasiok Tarlev si tatii sai iubitori

Aruncarea prafului in ochi, in urma intrevederii liderului centristilor, Vasile Tarlev, cu prim-ministrul Romaniei, Emil Boc, s-a soldat cu o multime de zvonuri. Astfel, s-ar parea, capata contur promisiunea lui Tarlev de a inconjura Moldova cu state prietene, insa in realitate vizitele ex-premierului moldovean in alte tari nu sint altceva decit vizite de dragul vizitelor si cersitului de sprijin financiar.

De facto, Vasile Tarlev si Romania sint lucruri incompatibile, cum n-ai da-o. Pentru a te convinge de acest adevar este suficient sa lecturezi ziarele de peste Prut, in care calatoria lui Tarlev la Bucuresti a fost luata in ris, ex-premierul moldovean fiind etichetat cu epitete umilitoare.

Insa daca e sa facem abstractie de gura lumii si sa luam lucrurile in serios, treaba e cu mult mai sluta. Astfel, in primul rind, te pune pe ginduri faptul ca insusi Emil Boc si partidul sau Demorcat –Liberal nu fac parada din intrevederea de la Bucuresti, asta desi politicianul de talia lui Tarlev, sosit in capitala de pe Dimbovita din proprie initiativa, constituie o noutate pentru ambele maluri ale Prutului. Sa ne amintim de intrevederile cu Diacov, Chirtoaca-Ghimpu, Pavlicenco s.a., ale caror vizite in Romania deveneau sensatii anume pentru presa romaneasca. In cazul lui Tarlev, insa, despre eficienta vizitei putem judeca doar dupa spusele ex-premierului, nu si dupa relatarile presei de peste Prut. Vasile Tarelv si-a calificat vizita ca una intreprinsa in scopul crearii, in jurul Moldovei, a unei centuri de state prietene, desi in actualele conditii vizita trebuie calificata ca un esec total. Or, actualmente in Romania sint doua partide influente: democrat –liberalii lui Basescu si social-democratii lui Geoana. Adeptii lui Basescu au in parlament doar cu doua mandate mai mult, fara a avea deci o majoritate. Prin urmare, toate deciziile sint luate colegial si aici Tarlev a dat cu oistea in gard. Asta deoarece in urma intrevederii cu Emil Boc ar fi trebuit sa se intrevada si cu liderul social-democratilor, Mircea Geoana, pentru a eficientiza vizita.

Insa liderul centristilor s-a limitat la intrevederea cu Emil Boc, care n-a ramas incintat de rezultatul ei, iar Mircea Geoana, la rindul sau, nu-i satisfacut de strategia Bucurestilor fata de Moldova, scopul careia e de a aduna impreuna fortele proromanesti. Pe cind Vasile Tarlev nu-i poate oferi Romaniei ceea ce-si doreste, acesta dorindu-si cu totul altceva – nitel capital, daca nu politic, macar financiar.

Cum, totusi, ar vrea Vasile Tarlev sa creeze in jurul R. Moldova o centura de state prietene si in ce masura ii reuseste acest lucru? Dindu-se, in Turcia, mai ca un tata al Gagauziei si gagauzilor, Tarlev a mentionat ca anume el le-a oferit acestora statutul de autonomie, eliminind astfel din istorie niste nume arhicunoscute. In al doilea rind, Tarlev incearca sa se convinga, cu orice pret, pe sine, pe alegatori si pe „Rusia Unita” ca ar fi incheiat un contract cu partidul lui Putin, fapt dezmintit de respectiva formatiune. Or, pentru a intra in gratiile partidului lui Putin, Tarlev a promis ca va recunoaste de facto Transnistria, va pastra contingentul militar rusesc de acolo si va incheia un acord in acest sens cu Tiraspolul, pe cind Rusia ne trateaza ca subiect al dreptului international, stat independent si suveran.

S-a intrebat oare Tarlev daca prezinta interes pentru Romania si daca da – in ce masura?! Intr-un fel sau altul, acesta ar dori sa-si vada UCM-ul in cohorta partidelor proromanesti, pentru a putea pretinde o sustinere politica si financiara. Dar cum vor reactiona Bucurestii, carora li se propune sa sustina un partid lipsit de importanta, fara ideologie si care imparte ceea ce a mai ramas din Moldova lui Stefan cel Mare la stinga si la dreapta?! Daca l-ar sustine, Bucurestii risca sa fituiasca banii de florile marului, de dragul unuia ca ex-premierul moldovean de etnie bulgara, ceea ce ar constitui un lux in conditiile crizei economico-financiare globale.

De altfel, daca e sa stam strimb si sa judecam drept, ar trebui sa ne intrebam cui, in afara de Tarlev, i-ar mai trebui proiectul ex-premierului cu privire la tarile prietene? Autoritatile statului moldovean au separat politica de economie, inregistrind un important circuit comercial cu tarile vecine si nu numai. Pe cind Tarlev propune sa unim aceste doua procese – politic si economic, facind astfel economia dependenta de jocurile si ambitiile politice, ceea ce ar fi nu in detrimentul bunastarii ex-premierului, ci a Moldovei si traitorilor ei.

Iar daca-i asa, rezulta ca calatoriile liderului UCM peste riuri, mari si tari nu sint altceva decit niste vizite de dragul vizitelor si al electoratului.

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania