Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

20.03.2009:  Organizaţiile gender: AMN, PLDM şi UCM sunt partidele cu cea mai discriminativă atitudine faţă de femei
Potrivit unui studiul realizat de către organizaţiile gender în baza listelor electorale ale formaţiunilor politice antrenate în campania electorală, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Uniunea Centristă din Moldova sunt partidele care desconsideră cel mai mult rolul femeilor în viaţa politică.

Cercetarea arată că Alianţa Moldova Noastră este unul din două partide care nu are nicio femeie reprezentată pe primele 10 locuri din listele electorale. "Acest fapt nu are precedent în alegerile din 2005, când nu a existat niciun partid care să nu fi avut cel puţin o femeie pe primele 10 locuri", a declarat pentru presă, Ecaterina Mardarovici, preşedintele Clubul femeilor în politică "50/50". „Ne preocupă faptul că în primii 50, AMN are o reprezentare îngrijorătoare, deoarece printre aceste persoane figurează doar 4 femei, deşi per total în listă au o reprezentare de 23 %", a subliniat Mardarovici.

"Pe de altă parte, avem alte două partide, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Social Democrat, care prevăd în statutele lor cota de reprezentare a femeilor de 30 la sută. Este adevărat că în cazul PSD nu putem vorbi despre o încălcare a acestui angajament, deoarece în această prevedere statutară este inclusă sintagma "de regulă". Însă PLDM are inclusă cota de 30 % şi nu o respectă, reprezentarea femeilor în liste fiind de doar 17 %", a completat preşedinta organizaţiei gender.

În acelaşi context, experţii au atras atenţia şi asupra listelor Uniunii Centriste din Moldova, care are cea mai mică reprezentare a femeilor. În listele electorale ale UCM femeile reprezintă doar 11,7 la sută.

Anterior, Alianţa ProGen-2009 a declarat că 50 la sută din populaţie şi-ar dori un parlament în care femeile şi bărbaţii să fie prezenţi după principiul de paritate. Potrivit organizaţiei, neconformarea partidelor la această doleanţă este "o palmă adusă pentru 50 la sută din populaţia Republicii Moldova".

www.omg.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania