Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

26.03.2009:  Preşedintele Moldovei: Noi nu separăm cetăţenii ţării noastre în cei care trăiesc în zona separatistă şi cei care locuiesc în partea această a Nistrului
Populaţia din întreaga ţară beneficiază de aceleaşi drepturi şi aceeaşi şi susţinere din partea statului, indiferent pe ce parte a râului Nistru locuieşte, a declarat Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, într-un interviu acordat postului românesc de televiziune "N24 ".

"Noi nu separăm cetăţenii ţării noastre în cei care trăiesc în zona separatistă şi cei care locuiesc în partea această a Nistrului", a accentuat şeful statului. "În diferite probleme care ţin de viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean, care locuieşte pe acest teritoriu ocupat de separatişti, populaţia de acolo se foloseşte de toată asistenţa şi de toată susţinerea autorităţilor moldoveneşti. Astăzi, avem eliberate peste 340 de mii de paşapoarte locuitorilor din stânga Nistrului - exact de acelaşi fel pe care îl deţin şi eu. Avem peste 10 mii de tineri din Transnistria care-şi fac studiile la Chişinău din sursele bugetului de stat al Republicii Moldova. Într-un cuvânt, acordăm asistenţă deosebită populaţiei din regiunea transnistreană", a declarat Preşedintele.

Voronin a subliniat că din anul 2001, antreprenorii şi companiile, care activează în stânga Nistrului se bucură de facilităţi în activitatea lor, fiind protejate de autorităţile de la Chişinău. Actualmente, la Camera de Comerţ şi Industrie din Republica Moldova sunt înregistraţi 505 agenţi economici transnistreni, care efectuează toate operaţiunile de comerţ cu documentele legale ale organelor oficiale ale Republicii Moldova. "Aceasta este o soluţie şi un pas din partea noastră foarte serios şi responsabil pentru ca, în primul rând, să-i atragem pe ei în spaţiul economic unic al ţării noastre. Ar fi o trădare faţă de cetăţenii noştri care locuiesc în Transnistria dacă nu i-am susţine", a declarat în context Vladimir Voronin.

În aceeaşi ordine de idei, Preşedintele a subliniat că autorităţile de la Chişinău au propus opt programe umanitare pentru regiunea transnistreană. În baza programului social au fost restabilite 2 staţii de transfuzie a sângelui din regiune, iar pentru anul curent se planifică reamenajarea tuturor maternităţilor din Transnistria. "Spre regret, nu întotdeauna ne reuşeşte acest lucru, pentru că autorităţile separatiste se tem de aceste ajutoare, se tem de influenţa noastră", a conchis Preşedintele Moldovei.

www.omg.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania