Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

27.03.2009:  Jurnaliştii îl îndeamnă pe Vladimir Filat să renunţe la ameninţări în adresa presei
Agenţia OMEGA atenţionează societatea civilă din Moldova, precum şi observatorii procesului electoral, despre un comportament impropriu unui partid democratic.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, a admis, joi, în public un atac verbal asupra jurnalistului agenţiei OMEGA, promiţând, în special, că va „învăţa colectivul redacţiei cum se citeşte un ziar". În legătură cu aceasta declaraţie, pe care o apreciem drept o încercare de intimidare, difuzăm scrisoarea deschisă a Directorului Agenţiei OMEGA, Alexandr Petkov, către liderul PLDM, Vladimir Filat.

"Consider că atacul în adresa agenţiei nu este unul întâmplător. Dacă ne mai reamintim de agresiunea fizică, admisă de PLDM faţă de grupul de reporteri ai agenţiei duminica trecută, putem presupune că acest comportament este deja înrădăcinat în practica partidului, condus de Dvs.

Intenţia de predare a unor astfel de "lecţii" poate fi apreciată drept reminiscenţă a unui comportament propriu regimului totalitar stalinist din secolul trecut.

Ceea ce Vă permiteţi în relaţiile cu presa, deja nu se mai încadrează în limitele atât ale bunului simţ, cât şi ale normelor democratice şi poate fi considerat drept un derapaj de la normele democraţiei. Sunt de părere că un politician în secolul XXI nu ar trebui să-şi permită un atare comportament care discreditează imaginea formaţiunii, şi aşa şifonată puternic datorită acţiunilor iresponsabile ale camarazilor Dvs.

Doresc să Vă reamintesc, Dle Filat, că reporterilor agresaţi de către PLDM în plin centrul capitalei, cu consimţământul tacit al subalternilor Dvs, aşa şi nu le-au fost aduse cel puţin scuze. Doresc să Vă reamintesc, la fel, că prin acţiunile agresive ale adepţilor Dvs., ţării noastre i-au fost aduse daune considerabile. Puţine ţări mai există în lume, unde partidele politice îşi pot permite agresarea jurnaliştilor chiar în inima capitalei, în cadrul acţiunii "Votează fără frică!". Doresc, la fel să Vă mai amintesc, Dle Filat, că, deocamdată, nimeni din formaţiunea Dvs, nu s-a interesat la agenţie privind daunele materiale aduse întreprinderii de către partidul Dvs, prin deteriorarea camerei video, care este proprietate privată.

Noi cu Dvs, Dle Filat, avem careva obligaţiuni similare - de a purta responsabilitate pentru acţiunile subalternilor. Anume din acest considerent îmi apăr colegii şi răspund pentru acţiunile lor în exerciţiul funcţiunii. Totuşi, o diferenţă semnificativă între noi este că toţi subalternii mei, spre deosebire de ai Dvs, sunt absolut curaţi în faţa Justiţiei. Din această cauză, nu ne temem să punem întrebări, uneori mai puţin comode politicienilor, care caută să se folosească de imunitatea parlamentară.

Vă îndemn, Dle Filat, să Vă debarasaţi de apucăturile autoritare, de dorinţă de a preda unele "lecţii" presei, de divizare a jurnaliştilor în cei "democraţi" şi "ne-democraţi". Vă îndemn, în acest context, cu toată sinceritatea, să reveniţi în albia democraţiei, adoptând un limbaj mai licenţios cu reprezentanţii mass-media.

Prin această cale, mai atragem atenţia atât a observatorilor naţionali, cât şi a celor internaţionali asupra intimidărilor repetate aduse reprezentanţilor mass-media de către liderul PLDM, Vladimir Filat, şi credem că acestuia îi va ajunge raţiune pentru a se abţine de la unele acţiuni regretabile,"- se menţionează în scrisoarea deschisă a Directorului Agenţiei OMEGA (www.omg.md), Alexandr Petkov, către preşedintele PLDM, Vladimir Filat.

www. newsmoldova.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania