Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

30.03.2009:  Vladimir Voronin: Diversitatea etnică şi lingvistică în Moldova este cel mai important patrimoniu al ţării noastre
"Moldova este una din puţinele ţări din regiune, care a recunoscut deschis că este un stat polietnic", a declarat, sâmbătă, Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai grupurilor etnice, care locuiesc în Moldova.

Potrivit Preşedintelui, pacea interetncă şi toleranţa - este o alegere conştientă a poporului moldovenesc. "În anii '90, care au însemnat o perioadă grea, anume moldovenii au fost cei care au trecut prin experimente inumane şi batjocora, aranjată de naţionalişti, extremişti sau unionişti. În timp, ce vă arătau drumul spre Nistru, moldovenii erau lipsiţi de nume, limbă, istorie, amintiri despre propriul pământ, amintiri despre acele valori naţionale, care sunt transmise prin generaţii de 650 de ani", a declarat Vladimir Voronin, menţionând că "poporul moldovenesc a reuşit să se debaraseze de aceste curente şi să nu permită transformarea Moldovei într-un teritoriul experimental al xenofobiei şi al apărătorilor purităţii rasiale".

În acest context, Voronin a specificat că adoptarea Legii cu privire la drepturile minorităţilor naţionale a fost posibilă doar după victoria, în anul 2001, a Partidului Comuniştilor. Anume în acel an, Parlamentul a adoptat modificări esenţiale la Legea cu privire la cetăţenie, potrivit cărora este posibilă obţinerea cetăţeniei altor state. "Astăzi aceste legi sunt unele dintre cele mai liberale în Europa", a accentuat Preşedintele, adăugând că mai târziu a fost aprobată Concepţia politicii naţionale, în baza căreia a fost, încă odată, confirmat statutul special al limbii ruse, care este o limbă de comunicare interetnică. "Mai mult ca atât, prevederile acestui document confirmă că diversitatea de limbă, etnie şi cultură în Moldova sunt recunoscute drept cel mai important patrimoniu al ţării noastre", a declarat Voronin. Preşedintele a accentuat că aceste realizări au nevoie să fie protejate de toate atentatele, care au loc în ajunul alegerilor parlamentare.

Potrivit ultimului recensământ, pe teritoriul Republicii Moldova (fără datele din regiunea transnistreană) locuiesc permanent 75,8% de moldoveni, 8,4% - ucraineni, 5,9% - ruşi, 4,4% - găgăuzi, 2,2% - români şi 1,9% - bulgari.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania