Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

31.03.2009:  Candidatii lui Urechean, stapinii Hincestiului, taie si spinzura!
Jafuri de milioane din buget sub umbrela AMN

Veridicitatea materialului pe care il dam publicitatii este probata si de faptul ca autoarea anchetei, Ana Berdan, este specialist in economie, evidenta contabila, control financiar si revizie, cu o vechime in domeniu de 40 de ani de activitate. Pe data de 25.03.2009, Serafim Urechean a avut o intilnire, la Hincesti, cu electoratul. Cei cit de cit avizati au fost socati atunci cind Urechean, personal, s-a prezentat asistentei ca are titulaturile de, atentie mare!, academician si doctor habilitat in economie. Ana Berdan, pe buna dreptate, se intreaba ce studii medii sau superioare in economie are Urechean spre a evolua spre gradul stiintific de doctor habilitat in economie? Dar academician? Oricine poate spune, fara rusine, ca este academician, pur si simplu, doar atunci cind este membru deplin al celui mai important for academic al tarii, in cazul de fata Academia de Stiinte a Moldovei. Cei care, si sunt destui, poarta astfel de titulaturi, care pot fi oferite de fantomatice academii din strainatate sau unele academii-pui pe diverse specialitati, sunt obligati moral, ca sa nu treaca drept impostori, sa faca aceste mentiuni. Acestia din urma nici nu au dreptul ca inaintea numelui sa-si adauge titulatura academician. Urechean, pina la proba contrarie, prin eludare, uziteaza ilegal, in public, de calitati stiintifice si oficiale necorespunzatoare cu realitate, iar aici e vorba, in primul rind, de titlul academic.

Prezenta la Hincesti a lui Urechean a revoltat-o pe autoare din cauza ca acesta s-a prezentat, in prezidiu, in fata alegatorilor in tovarasia unor candidati localnici, membrii ai AMN, care sunt suspectati ca au jefuit bugetul de stat, potrivit probelor, cu milioane de lei si care s-au dedat unui sir intreg de abuzuri pe parcursul multor ani. Pe acesti oameni Urechean vrea sa-i aduca in Parlamentul tarii, ca sa jefuiasca in continuare la adapostul imunitatii parlamentare. AMN are pretentia ca este „forta care invinge”, dar ce si pe cine?, se intreaba corespondenta noastra. Poate ca cinstea, legalitatea si cumintenia acestui popor doreste Urechean sa fie invinse! (corespondent MS)

„Ingerasii penali” din Hincesti ai lui Urechean

Unul din cei care sta de-a dreapta lui Urechean spre a ajunge in Parlament se numeste Vasile Marin, iar functiile sale din jurul butoaielor cu miere nu sunt deloc de neglijat. Intre anii 1992 si 1997, Vasile Marin a fost vicepresedinte al Consiliului raional Hincesti. Intre anii 1999 si 2003 a indeplinit functia de sef al Directiei Generale Economice a Consiliului judetean Lapusna, iar din 2007 si pina in prezent functioneaza in calitate de sef al Directiei Economice a Consiliului raional Hincesti.

In 2001, s-a desfasurat licitatia publica de finisare a lucrarilor la bransamentul gazoductului Gura-Galbena, Hincesti. Este demn de mentionat faptul ca acest obiectiv de lucru demarase inca din anul 1992, dar lucrarile au fost stopate in anul 1996 din lipsa de fonduri. La licitatia amintita au participat cinci concurenti, iar seful comisiei de examinare si evaluare a ofertelor (grup de lucru) acestora a fost „ingerasul” Vasile Marin. Cistigatorul licitatiei a fost SRL „Moldovatransgaz”, caruia i-a fost acceptata oferta de a efectua lurarile in schimbul sumei de 7,9 milioane de lei. Retineti aceasta suma! Extrem de operativ fiind, Alexandru Prigorschi, directorul Agentiei nationale pentru Achizitii Publice, pe data de 27.06.2001 (adresa nr. 35-276), a solicitat Consiliului Judetean Lapusna sa incheie contractul de antrepriza cu SRL „Moldovatransgaz”, in termen de 20 de zile, spre a fi prezentat Agentiei pentru aprobare. Ni se pare ciudat faptul ca, pe data de 3.07.2001, acelasi Alexandru Prigorschi, la citeva zile dupa adresa expediata Consiliului Judetean de atunci, expediaza SRL „Moldovatransgaz” un mesaj de felicitare si un indemn de incheiere a contractului de antrepriza. Oameni de salon, domnule, aristocrati in regula, ce mai!

In contradictie cu Legea despre Achizitii publice, nr. 1166-XIII din 30.04.1997, Agentia a aprobat alt proces-verbal al sedintei comisiei de examinare a ofertelor din 27.07.2001 in baza unei Note Informative, semnata de Al.Prigorschi, si inaintata Consiliului Judetean al carui presedinte de atunci era Anatolie Chetraru, actualmente presedintele raionului Hincesti.

La inceputul anului 2001, Chetraru, intrucit Consiliul dispunea de doar trei milioane de lei, a mai solicitat de la Guvern inca trei milioane din Buget pentru procurarea utilajului pentru gazoduct. V-am spus ca lucrarile de bransament la gazoduct demarasera inca din 1992. Responsabilii judeteni si raionali de astazi au incercat sa bage in ceata o serie de lucruri, iar cel mai important este faptul ca utilajul tehnologic fusese cumparat inca de la demararea lucrarilor. Inca un amanunt interesant este acela ca unul dintre ofertantii care au participat la licitatia pentru executarea lucrarilor a fost si SRL „Lacatus”, care facuse o oferta de 6,4 milioane tocmai pentru faptul ca o parte din utilaj era deja cumparat. Vasile Marin a respins oferta acestei firme spunind ca nu a respectat conditiile de participare la licitatie, dar fara sa spuna care sunt acelea. Logica sa AMN-ista si urechenista l-a indemnat la un musuroi mai mare de bani. Ce interes avea sa ofere mai multi? Poate ca ceva este, intrucit, in decembrie 2001, i-a platit unei firme fantoma contravaloarea (altui) utilajului cumparat! Retineti ca ofertei initiale si acceptata pentru SRL „Moldovatransgaz” i s-au mai adaugat inca trei milioane. Acest utilaj nou cumparat de la firma fantoma, caruia i se spune „incalzitor de gaze” a fost platit, conform facturii, cu suma de 827 de mii de lei. Priviti fotografia alaturata a acestui „utilaj”, care arata mai curind ca un hirb adus probabil de la vreo gunoiste! Nici urma de utilaj, iar la ora actuala aceasta ghereta de tabla sta aruncata la periferia Hincestiului, in afara statiei de racordare a orasului la gazoduct! Mai amintim faptul ca un alt participant la licitatie a oferit un utilaj de incalzire in valoare de 45 de mii de lei, iar un grup de specialisti, in 2003, a gasit solutia confectionarii, in conditii de atelier, unui utilaj similar la doar 10.000 de lei.

In luna aprilie 2004, controalele financiare au depistat pagube aduse statului in suma de peste trei milioane de lei. Conform legislatiei cu privire la lipsa ilicita a mijloacelor bugetare din circulatie, in corespundere cu legislatia si rata dobinzii Bancii Nationale, pagubele totale se cifreaza in jurul sumei de 5 milioane. Dosarul penal AMN-ist zace pe undeva clasat impreuna cu expertiza contabila. De ce?

Aceasta este „forta cu care invinge” Urechean! Inainte a a baga in Parlament astfel de oameni cum este Vasile Marin, Urechean ar trebui sa stie ca acesta e bun de bagat in puscarie. Vreti ca sa ajungeti in Parlament doar ca sa nu restituiti bugetului de stat aceste cinci milioane de lei? Programul de gazificare a tuturor localitatilor tarii trebuie sa se finalizeze pina la finele anului 2010, iar Hincestiul e codas la acest capitol din cauza oamenilor lui Urechean care taie si spinzura in acest raion.

Numeroase sunt pagubele aduse oamenilor din acest raion de catre camarila AMN-ista, fiind suficient sa amintim ca potentialul de prelucrare a productiei agricole nu este folosit, nu se coace piine, nu se proceseaza carnea desi exista un utilaj costisitor, nu se pune in functiune uscatoria de fructe din satul Sarata-Galbena etc. Furturi de cazane noi de aburi, cisterne, automobile Camaz.

Alt aliat de-al lui Urechean este si Stefan Vlas, primar al comunei Sarata-Galbena, care l-a „insurat” pe un protejat de-al sau, in calitate de conducator, cu SA „Vitis-Lapusnita”, si la care Curtea de Conturi a depistat prejudicii aduse statului in suma de 20.599.000 de lei. Spatiul nu ne permita sa detaliem o schema frauduloasa de mari proportii. Despre „fumatorul de tigarete la Vama” Vasile Colta n-ar rost sa mai pomenim! Banuim ca Urechean a fost nevoit, de ochii lumii, sa se distanteze un pic, asa ca nu are rost sa mai amintim de modul in care a pus mina pe un teren in chiar centrul Hicestiului.

Acestia sunt oamenii cu care Urechean vrea sa puna mina pe putere ca sa guverneze tara! Si inca nu stiti totul, pentru ca in cazul de fata e vorba doar de raionul Hincesti si fostul judet Lapusna, dar si tot asa, ginditi-va, ar arata tara daca am vota un astfel de partid ca AMN, pe Urechean si echipa lui care nu stiu decit sa distruga! Ca sa nu li se vada nelegiuirile, fraudele pe care le fac de ani de zile, acesti oameni se ascund in spatele cite unui intelectual, sa puna lumea care nu-i cunoaste la indoiala, sa se legitimeze. Aceasta este „forta Raului care invinge binele” – AMN si echipa lui Urechean, care garanteaza acest lucru!

www.moldova-suverana.md

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania