Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

08.10.2010:  În 11 luni de interimat, Ghimpu a acordat 155 de distincţii “Ordinul Republicii”
În 11 luni de guvernare Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decernat cea mai înaltă distincţie de stat - “Ordinul Republicii” - la 155 de persoane, informează surse din comisia de profil din cadrul Aparatului administraţiei prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în mai multe cazuri, Preşedintele interimar a recurs la încălcarea legislaţiei pentru a oferi cea mai înaltă distincţie în stat. Astfel, graba de a decora persoane ce urmau să-i servească lui Ghimpu politica de guvernare era atât de mare, încât pentru doctorul în ştiinţe filologice, Anatol Ciobanu, s-au emis două decrete pentru respectiva distincţie, deşi dânsul şi- aridicat Ordinul după primul decret. Doctorul în filologie, Vasile Bahnaru, directorul institutului de filologie a Academiei de Ştiinţe a fost decorat pe parcursul unui an, contrar legislaţiei, de două ori – odată cu distincţia “Om emerit” şi odată cu “Ordinul Republicii”.

Printre cei decoraţi cu cea mai înaltă distincţie de stat se numără şi jurnalista Elena Zamura, care este coautorul unei broşuri privind istoria satului Coloniţa - localităţii de baştină a Preşedintelui interimar. Din cele 80 de pagini a broşurii istorice, mai mul de o treime sunt consacrate familiei Ghimpu.

De asemenea, au beneficiat de cea mai înaltă distincţie de stat, oferită de Preşedintele interimar Ghimpu şi deputaţi din primul Parlament al Moldova, pentru faptul că “au dat dovadă de curaj şi s-au pronunţat pentru desprinderea de URSS, votând în două rânduri pentru suveranitatea şi independenţa Moldovei“. Printre aceste persoane se numără şi prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Anatol Şalaru, care nu a participat nici la una din cele două proceduri de vot.

Pentru comparaţie, în anul 2001, în primul său an de preşedinţie Vladimir Voronin a decernat “Ordinul Republicii” doar unei persoane, iar pe parcursul a opt ani de guvernare a Partidului Comuniştilor au fost acordate în total 74 de distincţii de acest fel.

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania