Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

31.03.2009:  AMN isi face campanie electorala pe bani proveniti din scheme criminale?
Veaceslav Platon, candidatul nr. 11 pe listele electorale ale Aliantei „Moldova Noastra”, desi este un anonim in politica moldoveneasca, s-a remarcat prin crearea unor scheme infractionale de intentare si derulare a proceselor de insolvabilitate fictiva. Platon a organizat un grup specializat in falsificari, fiind autorul si organizatorul intelectual al tuturor schemelor criminale, se afla in afara Republicii Moldova, conducind din umbra toate procesele. Grupul lui Platon actiona nu doar in Republica Moldova, ci si in spatiul CSI. Contabilitatea criminala atesta prejudicii de milioane de dolari. Nu intimplator, Veaceslav Platon este anuntat in urmarire generala internationala. Adica, plinge puscaria cu lacrimi de singe dupa el.

Scheme „rayder” ale corsarului din AMN

Actiunile lui Veaceslav Platon si ale persoanelor din anturajul acestuia erau indreptate spre acapararea prin metoda „rayder” a intreprinderilor si insusirea activelor si a patrimoniului Bancii Comerciale „АВАЛЬ” (Ucraina), S.A. „Moldovahidromas”, S.A. “Силовые машины” (Rusia), “Ситес Центр” (Rusia), „Меховая радуга 45” (Rusia), intreprinderii de stat „Гостиница Спорт” (Ucraina), I.S. „ENERGOATOM” (Ucraina), I.M. „Cristal-Flor” S.A. Schemele erau, in functie de caz, mai simple sau mai complicate. Erau utilizate specularile cu cesionarea de creante, procurarea hirtiilor de valoare inexistente, tranzactiile fictive asupra activelor intreprinderilor, manipularea cu hotaririle judecatoresti, inclusiv ale altor state.

In cazul I.M. „Cristal-Flor” S.A. s-a incercat prejudicierea acesteea de 4 milioane de dolari prin falsificarea documentelor oficiale. O firma din Ucraina a actionat „Cristal-Flor” in judecata, solicitind achitarea unei datorii fictive de 4 milioane de dolari. Instanta ucraineana a satisfacut cererea. Ulterior, prin incheierea Curtii de Apel Economice Chisinau din 12.10. 2007, hotarirea instantei straine a fost recunoscuta. Totodata, investigatiile operative ale Procuraturii Generale au demonstrat ca documentele in baza carora actiona firma ucraineana au fost falsificate.

In 2006, Veaceslav Platon a organizat un proces fictiv de insolvabilitate a SRL „Misinarix”, care a inaintat o actiune civila impotriva intreprinderii din Rusia “Ситес Центр”, solicitind incasarea unei datorii de 2 milioane de dolari, create fictiv in baza unor contracte false. La 13 ianuarie 2009, Veaceslav Platon a fost pus sub invinuire pe acest caz si i s-a eliberat mandat de arest pe un termen de 30 de zile.

Aceleasi scheme au fost aplicate de echipa lui Platon si in cazul firmei rusesti „Меховая радуга 45”.

De asemenea, prin falsificarea contractelor de imprumut si utilizarea firmelor-fantoma, a fost atacata in stil „rayder” intreprinderea de stat „Гостиница Спорт” din Ucraina.

In baza documentelor falsificate, prin hotarirea judecatoriei Causeni s-a dispus incasarea a 5 milioane de dolari care apartineau companiei „ENERGOATOM” si se aflau pe conturile corespondente ale Bancii Comerciale „АВАЛЬ”.

In toate aceste cazuri, Veaceslav Platon si persoanele din anturajul lui utilizau documente false, obtinute prin excrocherie si coruptie.


6 milioane „atomice”

Prin falsificarea contractelor de vinzare-cumparare, prezentarea probelor false in dosarul civil, recunoasterea hotaririlor judecatoresti ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova, manipularea cu documente, echipa lui Platon a incercat sa deposedeze I.S. „ENERGOATOM” de doua rotoare ale turbogeneratoarelor de la statiile atomice din Ucraina, expediate pentru reparatie la S.A. “Силовые машины”. Urmare a aplicarii schemelor criminale, prin incheierea unei tranzactii de impacare, S.A. “Силовые машины” a achitat suma de 6 milioane de dolari.

Aceleasi manipulari ale lui Veaceslav Platon se atesta si in crearea listei electorale a Aliantei „Moldova Noastra”. Initial, Serafim Urechean l-a plasat pe autorul schemelor de falimentare pe locul 69. In scurt timp insa, prin diverse manipulari, Urechean l-a ridicat pe Platon pe locul 11. A devenit evident ca Platon are nevoie de imunitate parlamentara! Interesant, cite bancnote provenite din schemele criminale comerciale au fost investite in aceste scheme politice?

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania