Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

02.04.2009:  Vladimir Voronin: populaţia Republicii Moldova tratează Federaţia Rusă exclusiv ca pe un partener strategic al statului moldovenesc
La 5 aprilie, duminică, se vor desfăşura alegeri parlamentare în Republica Moldova. Despre actuala stare de lucruri din Republică, despre perspectivele dezvoltării de mai departe a ţării şi colaborarea cu Rusia a relatat într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului RBK Preşedintele republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Întrebare: Stimate Vladimir Voronin, cum apreciaţi nivelul general al colaborării moldo-ruse în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova?

Răspuns: Nu numai eu personal, ci şi întreaga societate moldovenească percepe actualul nivel al relaţiilor dintre ţările noastre suficient de pozitiv. Orice sondaje sociologice arată că peste 60 % din locuitorii Moldovei văd în persoana Rusiei un partener strategic exclusiv al statului moldovenesc. Cu alte cuvinte, în Moldova există o necesitate socială stabilă anume în asemenea interacţiune cu Rusia. Acesta este, bineînţeles, şi omagiu cunoscutei tradiţii istorice. Unei tradiţii păstrate cu grijă în Moldova, fie sub forma monumentelor moştenirii culturale sau în acel statut special pe care îl posedă limba rusă în ţara noastră, în sfîrşit, în dezvoltarea unui invăţămînt mediu şi superior de reală valoare în limba rusă,. Însă astăzi un asemenea parteneriat strategic conţine numeroase lucruri pur pragmatice, de care este interesată şi Rusia, şi Moldova. Moldova este astăzi o arenă suficient de avantajoasă pentru investiţiile ruse. Sîntem deschişi pentru Europa, la noi funcţionează regimul de comerţ asimetric cu UE, sîntem deschişi ţărilor CSI. În Moldova acţionează cota zero pe profit, sînt simplificate procedurile de înregistrare. Ţara este stabilă sub aspect politic, este previzibilă legislaţia ei. După ratingul stabilităţii financiare, deţinem locul cinci în lume. Toate acestea îi atrag pe investitorii ruşi.

Î.: În care ramuri se fac investiţiile ruse?

R.: Spectrul de investire în Moldova s-a schimbat esenţial. El a devenit mai larg ca acum 3-5-10 ani. În afară de ramurile tradiţionale, ce ţineau în trecut exclusiv de sfera agrară, cum ar fi vinificaţia, investitorii ruşi sînt interesaţi astăzi de diferite proiecte în domeniul construcţiei de maşini, energetică, comunicaţii, producerea materialelor de construcţie, crearea centrelor de tranzit de logistică, a aeroporturilor. Un activism deosebit manifestă businessul rus şi pe piaţa asigurărilor din Moldova, în sfera bancară. După ce Moldova şi-a construit propriul port la Dunăre şi noi practic am obţinut ieşire la mare, landşaftul economic general al ţării se schimbă vizibil. Moldova este privită acum absolut cu alţi ochi.

Î.: În ce mod Moldova reuşeşte să menţină stabilitatea social-economică în condiţiile crizei globale?

R.: În primul rînd, din momentul primei victorii parlamentare a partidului pe care îl conduc, adică începînd din anul 2001, am promovat consecvent linia spre investiţiile sociale, investiţiile în capitalul uman. Noi, în pofida opiniei experţilor internaţionali, intenţionat am ridicat cererea de cumpărare a populaţiei. De altfel, asemenea investiţii au fost utilizate nu pur şi simplu pentru majorarea salariilor, pensiilor, burselor, noi am investit cu destinaţie bine determinată mijloacele în sfere aflate suficient de departe de pragmatismul de piaţă tradiţional. De exemplu, investiţiile în ştiinţă au crescut în opt ani de 14 ori, în ocrotirea sănătăţii – de şase ori, în învăţămînt de 10 ori.

În al doilea rînd, am adoptat un şir întreg de măsuri sistemice pentru ridicarea nivelului de stabilitate al sistemului financiar. Fără a mai vorbi de faptul că rezervele valutare ale Moldovei au sporit în ultimii opt ani de peste 6 ori.

În al treilea rînd, literalmente cu un an pînă la criză Moldova a desfăşurat reforme liberale fără precedent. Caracterul lor fără precedent consta în faptul că am anunţat concomitent amnistia fiscală, amnistia capitalului şi am introdus cota zero a impozitului pe venit. Şi aceasta în condiţiile în care cu începere din anul 2001 noi am redus anual impozitul pe venit. Cu opt ani în urmă ea era egală cu 32%. În urma unor asemenea reforme, businessul moldovenesc a orientat partea leului din venitul său în investire, ci nu spre consum sau pe scoaterea capitalului în off-shore. Adică, această reformă liberală trinitară a creat un fel de amortizor financiar, care în mare măsură a evitat confruntarea Moldovei cu criza în formele sale cele mai rele.

Î.: Cum apreciaţi şansele electorale ale Partidului Comuniştilor, condus de Dumneavoastră, la alegerile ce se vor desfăşura duminica aceasta în Moldova?

R.: Toate sondajele indică că noi sîntem lideri cu o detaşare categorică de concurenţii care urmează după noi în top. Eforturile politice pe care le întreprinde Partidul Comuniştilor sînt orientate spre faptul ca în urma alegerilor să fie menţinută actuala majoritate parlamentară, pentru a fi menţinută stabilitatea social-politică obţinută. Nu este un secret că la actualele alegeri in Moldova se confruntă două concepţii despre lume, două opinii contrar opuse asupra ţării şi viitorului ei, asupra relaţiilor cu vecinii, cu aceeaşi Rusie. Responsabilitatea socială sau revenirea în anii de tristă faimă 90, neutralitatea sau aderarea la NATO, soluţionarea conflictului transnistrean sau sîrmă ghimpată de-a lungul Nistrului, internaţionalismul sau xenofobia – iată pe cît de acut stau lucrurile la aceste alegeri. Însă totul va decide Măria sa alegătorul.

Î.: În cazul în care Partidul Comuniştilor va cîştiga alegerile parlamentare, pe cine va propune el pentru funcţia supremă în Republica Moldova? Deja aveţi o asemenea candidatură?

R:: Desigur, există. Însă toate aceste chestiuni pot fi discutate exclusiv după încheierea alegerilor parlamentare. Orice altă abordare ni se pare nu tocmai corectă. Sîntem o ţară parlamentară şi pentru noi este importantă nu numai persoana din fruntea statului, ci şi reprezentarea numerică a fracţiunii noastre în organul legislativ.

Î.: O întrebare care în condiţiile actuale pare a fi cea mai evidentă. Ce funcţie, în cazul victoriei parlamentare a partidului Comuniştilor, va deţine Vladimir Voronin?

R.: Funcţia mea de partid – de Preşedinte al partidului – mă obligă ca în orice funcţie să continui a purta principala responsabilitate pentru acţiunile partidului. După alegerile parlamentare îmi văd anume în aceasta. Şi, desigur, şi în faptul de a acorda susţinere maximă şi viitorului preşedinte, şi viitorului şef de Guvern. La noi s-a format o echipă foarte strîns unită şi profesionistă, unitatea ei şi înţelegerea reciprocă constituie chezăşia stabilităţii care s-a instaurat în Moldova. Şi, în opinia mea, anume o asemenea stabilitate în nici un caz nu trebuie jertfită.


Vă mulţumesc frumos pentru nterviu!

www.RBC.ru

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania