Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

08.04.2009:  Reprezentantul Special al Uniunii Europene la Chişinău a vizitat sediul vandalizat al Preşedinţiei
Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a avut, miercuri, o întrevedere cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, în sediul devastat al Preşedinţiei. Vladimir Voronin l-a însoţit pe diplomatul european prin edificiul distrus, unde a fost discutată situaţia creată.

Şeful statului a accentuat, în cadrul discuţiei, că în pofida prevederilor legislaţiei, el în calitatea sa de Comandant Suprem al Forţelor Armate nu a dat ordin de aplicare a forţei faţă de protestatari, subliniind că în situaţia analogică de la Moscova, care a avut loc în anul 1991, confruntarea dintre serviciile speciale şi protestatari a făcut victime.

De asemenea, şeful statului l-a informat pe Kalman Mizsei despre decizia autorităţilor moldoveneşti, care l-au declarat pe ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, persoana non-grata în Moldova. Potrivit şefului statului, Teodorescu este personal implicat în acţiunile de protest de la Chişinău, amintind că acesta este general al serviciilor speciale române.

Protestele au durat la Chişinău două zile. Opoziţia a adunat, luni, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, potrivit datelor serviciilor speciale, de la 2,5 până la 4 mii persoane, iar în ziua de 7 aprilie în centrul capitalei au fost cinci mii de protestatari. Mai mulţi manifestanţi, în afară de suspendarea rezultatelor alegerilor, cereau şi unirea Moldovei cu România. Aceştia au ieşit în stradă cu drapele româneşti scandând "Noi suntem români". Pe sediul Preşedinţiei, protestatarii au arborat drapelul României. În ziua de 7 aprilie, protestele s-au transformat în acţiuni de devastare şi dezordine. Preşedintele Voronin a calificat aceste acţiuni drept încercare de lovitură de stat şi a promis naţiunii că va proteja ţara de prădători şi "pucişti".

Reprezentanţii oficiali ai Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Federaţiei Ruse, ai Comisie Europene, Consiliului Europei şi OSCE au solicitat manifestanţilor să înceteze protestele şi actele de violenţă, recunoscând rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova.

OMEGA
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania