Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

24.04.2009:  Iurie Stoicov: Nu ştiu cum aceşti oameni se vor ruga în faţa icoanelor furate
— Am fost martorul multor pichetări şi demonstraţii din faţa clădirii Parlamentului, inclusiv al acţiunilor de protest din 2002. Însă dezordinile în masă care au avut loc la 7 aprilie în capitala noastră, pur şi simplu, sînt fără de precedent în ce priveşte caracterul lor agresiv, cruzimea şi furia cu care au acţionat participanţii. Uneori cred că aceşti oameni nu puteau fi cetăţenii noştri, amintindu-mi cu cîtă cruzime aruncau cu pietre tot în poliţiştii lor, care au destinaţia de a lupta cu criminalitatea şi care au făcut atît de mult pentru lichidarea acesteia. Poţi să-i respecţi sau nu pe unii deputaţi, partidul pe care-l reprezintă, însă să distrugi clădirea care reprezintă puterea legislativă a ţării este, pur şi simplu, amoral.

Noi, cu un grup de deputaţi ne-am aflat aproape pînă seara în interiorul clădirii, am văzut cum din geamurile preşedintelui Parlamentului, unde ne aflam, zburau pietre direct pe masă. Şi pietrele acestea, direcţionate cu asemenea forţă, evident nu fuseseră aruncate de copii, care erau în număr mare în rîndul respectivei gloate sălbătăcite. Ei nu doar că aruncau pietre, distrugeau, dădeau foc, ei se ocupau, pur şi simplu, de jaf. Am văzut cum se băteau pentru un calculator, cum distrugeau cantina, aruncîndu-le prin ferestre tovarăşilor lor tot ce găseau, iar după devastarea acesteia, au incendiat-o. Au dat foc unor birouri absolut “inofensive”, în care erau amplasate punctul medical, oficiul poştal, la fel, jefuindu-le mai întîi. Au fost furate calculatoarele cele mai moderne, iar din cele mai simple — hard-discurile cu informaţii preţioase. Au fost devastate în mod barbar biblioteca Parlamentului, distrusă stema RM din sala de şedinţe a Parlamentului şi din sala mică. Au fost furaţi banii din casa contabilităţii Parlamentului, lucrurile personale ale colaboratorilor şi deputaţilor noştri. De la mine din cabinet au fost sustrase cîteva suvenire de preţ, icoane. Nu ştiu cum aceşti oameni se vor putea ruga în faţa icoanelor furate. La toate nouă etaje n-a rămas practic nici un cabinet fără distrugeri şi jafuri.

Sigur că decizia conducerii ţării de a nu recurge la metode de forţă faţă de protestanţi a fost una corectă, deşi conform legislaţiei în vigoare, acestea puteau fi aplicate. Slavă Domnului, că lucrul în cauză nu s-a întîmplat. Însă cu părere de rău, au fost răniţi mulţi poliţişti şi angajaţi ai pazei. Sigur, forţele nu erau egale, atît după numărul protestatarilor, cît şi după nivelul de agresivitate cu care au acţionat. Cu atît mai mult că poliţiştii nu au folosit nimic mai mult decît scuturile, nici un fel de alte mijloace de apărare. Acum, unele mijloace mass-media încearcă să ponegrească poliţia noastră. Însă eu am văzut cu cît curaj s-a comportat aceasta, am văzut cum pe coridor la etajul trei, chiar la colţ o asistentă medicală tînără le bandaja rănile tinerilor însîngeraţi. N-am văzut teamă nici în ochii acestei fete, nici în cei ai poliţiştilor. Ei au făcut tot ce au putut, îndeplinindu-şi datoria.

Printre atacanţi, astăzi se poate spune au fost multe persoane cu trecut foarte dubios, foşti infractori. Însă cred că cel mai straşnic e că există forţe, dacă pot fi numite politice, interne şi externe, care au folosit metode atît de negre, pentru a-şi atinge scopurile meschine. Ce-i pot spune acestea poporului, după tot ce s-a întîmplat?

Nu neg că printre protestatari au fost multe persoane minţite şi mulţi tineri care astfel au vrut să-şi manifeste nu atît ideile, cît stările de spirit de revoltă, caracteristice unei părţi a tineretului. Însă e dovedit că în rîndul participanţilor au fost şi organizatori bine pregătiţi, cu experienţă de acţiuni similare. Mulţi au adus cu ei rucsacuri cu pietre, au folosit bîte pregătite din timp, cîrlige metalice pentru deschiderea safeurilor, bucăţi de şine tăiate. Cu ochiul neînarmat se vede că toată această debandadă a fost dirijată, iar metodele tehnologiei politice au fost preluate din experienţa aşa-numitelor revoluţii care au avut loc, să zicem, în Georgia, în Ucraina. Însă nici în cele trei republici, nici la noi ele nu s-au soldat cu rezultatul scontat de organizatori. Cred că cele întîmplate sînt o agonie a politicienilor, care nu şi-au atins scopurile şi au folosit tot felul de tehnologii murdare. Plus bani, nu bani mulţi, ci foarte mulţi, care nu au dus însă la realizarea ţelurilor propuse. Acum, ei pun la îndoială rezultatele alegerilor, au refuzat să fie numărate repetat voturile, în timp ce nici unul din aceste partide nu doar că 40%, ci nici măcar 15% din voturi nu a acumulat. Am discutat cu preşedintele raionului Călăraşi, ales pe listele AMN. El a spus că nu are nici un fel de pretenţii faţă de rezultatele alegerilor. Iar protestul l-a semnat numai pentru că “aşa a cerut Chişinăul”.

Organizatorii, probabil, aşteptau acţiuni mai ferme din partea poliţiei, aşteptau că vor fi jertfe şi cu cît mai multe, oricît de cinic ar suna acest lucru, cu atît mai bine pentru noi. Însă acei care au iniţiat respectivele dezordini, acei care stau în spatele lor au comis o singură greşeală — certitudinea că vor reuşi prin respectivele metode să cîştige încrederea poporului. Sigur că pot fi refăcute clădirile, pot fi spălaţi pereţii, podelele, însă acestor politicieni le va fi greu să-şi spele mîinile de acţiunile lor murdare. Acum ei îşi exprimă părerea de rău în legătură cu faptul că au fost reţinuţi zeci de participanţi ai devastărilor. În unele mijloace mass-media răsună învinuiri nejustificate la adresa puterii, în legătură cu ţinerea ilegală a acestora sub strajă. Consider că Procuratura Generală în declaraţia sa a dat o ripostă clară tuturor insinuărilor în cauză. Toate acţiunile poliţiei, ale organelor de drept care anchetează cele întîmplate sînt efectuate în exclusivitate în conformitate cu legea. Şi vor fi pedepsiţi doar acei a căror vină pentru participarea la actele de vandalism va fi demonstrată de organele de anchetă. Au fost înfiinţate şi activează multe grupuri din rîndul procurorilor şi anchetatorilor, cu scopul ca întregul proces de anchetare să aibă loc în conformitate strictă cu legislaţia.

Sînt convins că aşa şi va fi, pentru că în opt ani de aflare la putere, noi singuri am cerut ca toate acţiunile să fie efectuate în conformitate cu Legea.

www.comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania