Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

02.04.2013:  Copii etnicilor ruşi din Moldova nu-şi vor mai putea face studiile în limba maternă datorită PL
Fracţiunea formaţiunii radicale de dreapta, Partidul Liberal, condusă de Mihai Ghimpu, a înregistrat în Parlament, proiectul Legii „privind politicile lingvistice în Republica Moldova”, care interzice reprezentanţilor minorităţilor naţionale din Moldova să-şi facă studiile în limba maternă, excepţie fiind doar găgăuzii.

Potrivit art.15 din document, „Republica Moldova garantează reprezentanţilor minorităţilor naţionale şi etnice dreptul la educaţie în limba maternă la nivel preşcolar şi primar”. Liberalii au permis doar populaţiei de etnie găgăuză să facă studii în limba maternă la toate nivelele.

În rest, etnicii bulgari şi ruşi, comunităţile cărora sunt numeroase pe teritoriul Moldovei sunt obligaţi să-şi facă studiile în limba română. „În toate instituţiile de învăţământ preuniversitar, ciclul gimnazial şi liceal, elevii studiază în limba română” , se spune în document.

Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova prevede că „limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”. Totodată, Legea Supremă asigură şi funcţionalitatea limbii ruse, precum şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării. „Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării”, se mai spune în Constituţie.
omg.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania