Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

04.04.2013:  Apel către cetățenii Uniunii Europene
Apel către cetățenii Uniunii Europene din partea Congresului Civic şi opoziției parlamentare din Republica Moldova

În 2009, în Republica Moldova a venit la putere Alianţa pentru Integrare Europeană. Probabil denumirea noii coaliții de guvernare şi a stat la bază undei încrederi absolute și cuprinzătoare faţă de noua guvernare din partea Uniunii Europene. În mai puțin de patru ani de guvernare așa-zisă Alianță proeuropeană a primit de la Uniunea Europeană circa un miliard şi jumătate de dolari sub forma de granturi și credite.

Astfel, cetățenii Uniunii Europene de fapt din veniturile proprii și impozitele plătite au dat autorităților moldovenești aproximativ două milioane de pensii lunare, și o jumătate de milion de medii lunare ale îndemnizaţiilor de șomaj, 750 000 prestații de burse lunare. Și această manifestare a solidarității europene a avut şi are loc în anii de criză economică severă care afectează întreaga lume și Uniunea Europeană, în special.

Ce a făcut actuala guvernare din Moldova cu acest ajutor financiar? Ce realizări şi succese le-a atins, bucurîndu-se de un sprijin esenţial din partea cetățenilor Uniunii Europene?

În decursul ultimilor patru ani în Republica Moldova au fost închise de peste o sută de școli. Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova, în premieră, 30% din copiii de vîrstă școlară nu sunt încadraţi în sistemul de învățămînt. Rata mortalității materne s-a dublat. Actualmente, minimul de existenţă în Moldova este cel mai scăzut din Europa. Iar 90% de pensii sunt sub minimul de existență. O parte semnificativă a ajutorului european a fost direcționată pentru construcția de noi drumuri, iar efectul fiind: în 2012, Moldova sa clasat ultima ( pe locul 144) în lume pentru calitatea drumurilor.

Nivelul criminalității a crescut cu 40%. Scandaluri de corupție în rîndurile autorităților Republicii Moldova au condus la o criză politică de durată și demisia guvernului. Clasamentul internațional al nivelului de corupție a scăzut indicele Republicii Moldova pînă la locul 112, clasînd-o de rînd cu Kosovo și Egipt.

Încălcările repetate ale Constituției de către guvernarea, ingerinţele în sistemul judecătoresc, represiunile politice și închiderea mass-media de opoziție a format în țară un regim criminal, oligarhic, şi de clan. Ratingurile internaționale la capitolul supremaţiei legii şi statului de drept clasează Republica Moldova pe locul 77 (din 97), situația din țară a scăzut în clasamentul internațional al libertății presei.

Zilnic din Moldova pleacă mai mult de o sută de familii, peste trei sute de mii de cetățeni sunt în așteptarea obţinerii cetăţeniei străine. Toate sondajele arată că 86% de cetățenii moldoveni consideră că Moldova merge într-o direcție greșită. Numărul de susţinători ai opţiunii europene pentru Republica Moldova a scăzut cu aproape patruzeci la sută.

Și toate acestea au loc numai din cauza unui singur motiv: banii şi mijloacele financiare ale contribuabililor europeni au fost transmise în mîinile unor criminali reali, care au acaparat puterea în Republica Moldova, unicul lor alibi fiind loialitatea notorie faţă de "valorile europene". Anume avînd un mare respect faţă de aceste valori, actuala guvernare din Moldova a instituit o dictatură, de fapt, oligarhică, introduce un regim de apartheid pentru o treime din populație care constituie minoritățile naționale, cele din urmă fiind lipsite de drepturile și libertățile lor legitime. Sub patronajul oficialilor europeni, guvernarea privează poporul moldovenesc de un lucru esenţial – dreptul la opţiune liberă democratică, la posibilitatea de a schimba în mod legitim guvernarea prin alegerile libere și democratice.

Prin acest mesaj ne adresăm cu un apel în căutare de sprijin, în căutare de solidaritate europeană adevărată. Vă rugăm: să nu mai permiteţi oficialilor europeni să finanţeze din banii Dvs regimul banditesc din Republica Moldova. Amintiți-vă: fiecare euro, fiecare eurocent al Dvs astăzi se duce la construcţia vilelor și cumpărarea autoturismelor scumpe de către oficialii moldoveni, se transferă în conturile offshore ale oligarhilor și ale "elitei" politice care îi deserveşte. Să oprim toţi împreună fărădelegile anti-europene din centrul Europei!

4 aprilie 2013.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania