Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.04.2013:  Societatea civilă acuză Parlamentul de netransparență și încălcare gravă a drepturilor cetăţenilor din stânga Nistrului
Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, înaintat de prim-vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc, a fost adoptat în prima lectură ”grabnic”, ”netransparent” și încalcă drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, constată Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte care cere Parlamentului să suspende examinarea în lectura a doua a respectivului document .

”Coaliția se arată profund îngrijorată de adoptarea în grabă a acestui proiect de lege, fără consultarea largă a societății civile și a unor instituții internaționale precum Comisia de la Veneția, Consiliul Europei etc.; din păcate lipsa avizelor Guvernului / ministerelor și a altor comisii parlamentare, precum și lipsa avizului consultativ al Comisiei Electorale Centrale amplifică temerile vehiculate în societate precum că, adoptarea acestui proiect de lege face parte mai curând dintr-un târg politic în contextul negocierilor de depășire a crizei politice din Republica Moldova”, se spune în declarația membrilor Coaliției.

Totodată, reprezentanții organizaţiei susţin că, ”proiectul de lege limitează drepturile electorale ale cetățenilor din regiunea transnistreană, adică peste 23 de mii de alegători, dar și a celor aflați peste hotare, peste 500 mii de alegători, oferindu-le acestor categorii de cetățeni posibilitatea de a vota doar în baza listelor de partid”.

O altă îngrijorare majoră a Coaliției ține de faptul că, ”în contextul situației social-politice prezente, cu acuzații interminabile de corupție dar și de oligarhizare a vieții politice, este foarte dificil de a prevedea consecințele implementării unui astfel de sistem electoral”. ”Experiența statelor vecine ne demonstrează că, beneficiile sistemului electoral mixt nu s-au reflectat asupra calității clasei politice, nu au adus politicienii mai aproape de cetățeni, ci doar au stimulat corupția electorală și post-electorală, utilizarea resurselor administrative în campaniile electorale precum și alte fenomene negative. În acest context Coaliția consideră indispensabilă expertizarea sub aspectul coruptibilității a acestui proiect de lege înainte de adoptarea în lectură finală”, explică reprezentanţii Coaliţiei Civice.

Totodată, sursa citată afirmă că astfel de modificări ale legislației electorale sunt foarte serioase și se impune respectarea termenului de minimum un an de zile până la următoarele alegeri parlamentare în termen. ”Este de la sine înțeles faptul că acest proiect de lege nu poate fi adoptat și nu trebuie să aibă efecte juridice în cazul în care vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate”, se spune în declarație.

Autorii declarației cer organizarea dezbaterilor publice și audierilor parlamentare la acest subiect.

Deputaţii din fracţiunile parlamentare PDM şi PL, precum şi cei din „grupul Dodon” au votat, joi, 18 aprilie, în prima lectură un proiect de lege al deputatului PDM, Vladimir Plahotniuc, privind modificarea sistemului electoral al Moldovei. Oligarhul propune ca 50 la sută din deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 de circumscripţii, după modelul regiunii găgăuze.

În prezent, în cadrul alegerilor parlamentare, este folosit sistemul electoral de reprezentare proporțională, în bază de liste de partid, într-o singură circumscripție națională, în care se aleg 101 deputați.

Deputaţi din fracţiunea Partidului Comuniştilor, dar şi experţi, au atras atenţia asupra faptului că proiectul are drept scop divizarea Moldovei şi renunţarea la regiunea transnistreană. De asemenea, acesta încalcă drepturile fundamentale ale locuitorilor din stânga Nistrului care nu vor putea înainta candidaţi şi nu vor putea alege deputaţi în circumscripții, din imposibilitatea creării acestora. Astfel, locuitorii din stânga Nistrului sunt egalaţi cu concetăţenii noştri plecaţi peste hotare, având dreptul să voteze doar candidaţii prezenţi pe listele partidelor politice.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania