Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

29.04.2013:  CEC cere Curţii Constituţionale examinarea de urgenţă a sesizării privind însemnele „secera şi ciocanul”
Comisia Electorală Centrală a adresat o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, prin care solicită înaltei instanţe să examineze „în termeni proximi” sesizarea privind repunerea în drepturi a însemnelor comuniste „secera şi ciocanul”, pentru a putea fi folosite de concurenţii electorali în alegerile locale din 19 mai curent, care vor avea loc în mai multe localităţi.

Potrivit semnatarului scrisorii, preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, la Comisie au parvenit două contestări din partea concurenţilor electorali comunişti, cărora li se refuză înregistrarea în baza simbolurilor PCRM „secera şi ciocanul”.

Totodată preşedintele CEC atenţionează Curtea că hotărârile privind textele buletinelor de vot pentru alegerile locale trebuie să fie aprobate de consiliile electorale până pe data de 7 mai curent. „Întrucât Curtea Constituţională este unica autoritate abilitată de a se expune pe marginea constituţionalităţii actelor legislative, decizia acesteia pe marginea cauzei sus expuse va influenţa şi mersul examinării contestaţiilor depuse la Comisie”, se spune în scrisoare.

Din aceste considerente, Comisia Electorală Centrală cere CC examinarea de urgenţă a sesizării la acest subiect. „În acest context şi având în vedere faptul că Curtea a primit deja avizul Comisiei de la Veneţia solicităm respectuos de a examina cauza în termeni proximi şi a ne informa despre decizia adoptată”, se mai spune în scrisoare

Pe data de 19 mai curent vor avea loc alegeri locale noi în cinci localităţi din Republica Moldova: com. Mincenii de Jos, r-nul Rezina; sat. Olişcani, r-nul Şoldăneşti; com.Manta, r-nul Cahul; sat Visoca, r-nul Soroca şi com Chetrosu, r-nul Anenii Noi.

Pe data de 12 iulie 2012, deputații din Alianță au votat pentru adoptarea legii privind condamnarea regimului totalitar comunist şi interzicerea simbolurilor ”secera și ciocanul”. Deși a fost contestată la Curtea Constituțională, care, la rândul său a cerut o expertizare a Comisiei de la Veneția, norma a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012, iar persoanele care au utilizat drapele cu simbolurile ”secera și ciocan” au fost sancționate, iar candidații PCRM la alegerile locale au fost constrânși să renunțe la simbolul formațiunii în buletinele electorale.

Curtea Constituțională, deși a depășit termenul de 6 luni, prevăzute pentru finalizarea examinării și emiterii unei hotărâri după sesizarea deputaților, urmează să se pronunțe asupra constituționalității normei restrictive.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania