Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

29.04.2013:  Decizia CSM în cazul „vânătorii domneşti” ştirbeşte din imaginea sistemului judecătoresc
Concluzia a fost făcută, luni, 29 aprilie, de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice, vorbind despre incidentul de la Pădurea Domnească din 23 decembrie 2012 şi reacţia Consiliul Suprem al Magistraturii în privinţa a doi magistraţi, care au participat la vânătoare.

„Când sunt situaţii ce ţin de etica judecătorului, aici Consiliul Suprem al Magistraturii este obligat să reacţioneze deoarece dacă nu are o reacţie atunci ştirbeşte din încrederea societăţii în instanţele de judecată”, a declarat preşedintele CRJ, Vlad Gribincea.

Potrivit sursei citate, „mulţi judecători văd rolul CSM ca un fel de sindicat al judecătorilor, or CSM nu va fortifica încrederea în instanţele judecătoreşti, dacă va lua o decizie contrară eticii judecătorului”.

Sursa citată a accentuat că decizia CSM în cazul incidentului de la Pădurea Domnească s-a bazat pe nevinovăţia celor doi magistraţi, Ion Pleşca şi Gheorghe Creţu, deoarece vânătoarea a fost una legală şi a fost organizată în afara orelor de serviciu.

Totodată, membrii Centrului de Resurse Juridice s-au arătat uimiţi de argumentarea Consiliului, deoarece organele de anchetă instrumentează două cauze penale privind vânătoarea ilegală. „Probabil a fost nevoie de o examinare mai riguroasă a legalităţii acestei vânători”, au concluzionat sursele citate.

Consiliul Superior al Magistraturii a evitat să întreprindă măsuri în privinţa judecătorilor vânători, chiar dacă a ştiut despre incidentul de la „vânătoarea domnească” din primele zile după ce acesta a avut loc. Preşedintele CSM, Nichifor Corchii, a recunoscut, pe 1 martie, în cadrul unei emisiuni televizate, că a cunoscut despre incidentul din Pădurea Domnească până la data de 6 ianuarie, când acest caz a fost făcut public.

În acelaşi context, preşedintele CSM a menţionat că incidentul de la Pădurea Domnească a fost discutat în Consiliu, dar „nu a ridicat nici un semn de întrebare această vânătoare”. Sursa citată susţine că nu s-a constatat un conflict de interese între participanţii la „vânătoarea domnească”, ci doar un incident tragic.

Chiar dacă CSM a cunoscut despre incidentul de la vânătoarea din 23 decembrie 2012 imediat după ce acesta a avut loc, Consiliul nu a întreprins nicio acţiune vizavi de judecătorii vânători, Ion Pleşca şi Gheorghe Creţu până când acest caz nu a fost făcut public de liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu. Abia pe data de 10 ianuarie, CSM s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta ridicarea imunităţii lui Creţu, care este singurul bănuit în dosarul decesului omului de afaceri, Sorin Paciu, împuşcat la acea vânătoare. Creţu a demisionat, iar Pleşca a rămas să-şi exercite funcţia mai departe, în pofida cererii Comisiei parlamentară de anchetă a cerut sancţionarea ultimului.

Cazul incidentului de la vînătoarea din Pădurea Domnească a fost făcut public pe data de 6 ianuarie, acesta fiind tăinuit timp de două săptămâni. La vânătoare au participat fostul procuror general, Valeriu Zubco, alături de preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, fostul vicepreşedinte al Curţii, Gheorghe Creţu, funcţionari de stat şi oameni de afaceri.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania