Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

03.02.2014:  La referendumul consultativ din UTA Găgăuzia au participat peste 70% din alegătorii autonomiei
La referendumul consultativ din UTA Găgăuzia au participat peste 70% din alegătorii autonomiei

Comisia electorală centrală din UTA Găgăuzia a făcut publice datele finale privind rata de participare la referendumului consultativ privind vectorul politicii externe a Moldovei, care a avut loc pe 2 februarie în regiune.

Potrivit sursei citate, la urnele de vot s-au prezentat 70 777 alegători, sau 70,42% din numărul total al alegătorilor.

Cea mai mare prezență la urnele de vot a fost atestată în raionul Ceadâr-Lunga – 77,8%, urmat de raionul Comrat – 68,2% și raionul Vulcănești – 61,31 la sută.

Șefa Comisiei electorale din regiune, Valentina Lisnic, a declarat că referendumul din Găgăuzia este valid, iar plebiscitul s-a desfășurat fără încălcări.

Pe data de 2 februarie, pe teritoriul UTA Găgăuzia a avut loc un referendum consultativ privind vectorul politicii externe a Moldovei. În aceeași zi, locuitorilor autonomiei le-a fost propus să vină la secțiile de votare pentru a se expune pe marginea fortificării dreptului Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își va pierde suveranitatea.

Referendumul a avut loc în pofida piedicilor puse de autoritățile de la Chișinău. Autoritățile centrale ale Moldovei au calificat acțiunile Găgăuziei drept manifestare a separatismului, chiar dacă inițiatorii plebiscitului sunt reprezentanți importanți ai partidelor de guvernare, iar decizia de petrecere a referendumului a fost adoptată unanim de toți deputații APG. Pe faptul petrecerii referendumului Procuratura Generală a intentat deja un dosar penal, iar conturile Comitetului executiv al Găgăuziei au fost blocate de autoritățile centrale pentru a nu admite organizarea acestuia.

În aceeași zi, consultări cu populația privind necesitatea aderării în Uniunea Vamală au avut loc și în raioanele vecine cu UTA Găgăuzia – Taraclia și Basarabeasca. Totodată, s-au declarat solidare cu decizia autorităților găgăuze orașe și sate din raioanele Cahul, Briceni, Drochia, Nisporeni, Călărași, Ungheni, Soroca, Orhei, Edineț, Briceni, Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, precum și municipiile Chișinău și Bălți.

În ziua referendumului, în regiune s-a atestat o prezență mare a polițiștilor înarmați cu automate, care au fost transportați din alte regiuni ale Moldovei, precum și a reprezentanților serviciilor speciale.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania