Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

02.09.2014:  Declaraţia PCRM privind situaţia în sistemul educaţional şi a politicilor de tineret
În Republica Moldova planează pericolul distrugerii sistemului educaţional, de formare a tinerii generaţii, iar prin aceasta şi a întregii construcţii statale, a viitorului naţiunii.

Paradoxal: cu cît mai mult se vorbeşte în mijloacele mass-media despre succesele guvernării şi viaţa bună a cetăţenilor cu atît mai puţin statul investeşte în tineret, educaţie, ştiinţă. În anul 2014 investiţiile în educaţie din partea bugetului de stat s-au diminuat pînă la 7,2% din PIB, comparativ cu 9,2% în 2009.

Politica de susţinere a ramurilor prioritare de dezvoltare a statului a fost înlocuită cu optimizarea şi lichidarea drastică a instituţiilor de învăţămînt, disponibilizarea angajaţilor, suspendarea programelor de asigurare cu spaţiu locativ a tinerilor specialişti din mediul rural, majorarea preţurilor de studii prin contract, îngheţarea procesului de majorare a burselor, limitarea accesului la studii pentru sute de copii în instituţiile cu predare în limba rusă , politici salariale inconsecvente şi umilitoare. Toate aceste luate în ansamblu, precum şi situaţia dezastruoasă de la examenele de absolvire a ciclului liceal, nu fac decît să acutizeze problemele de ordin social, să sporească numărul celor care părăsesc ţara, să creeze deficitul de cadre calificate, să pericliteze dezvoltarea economiei naţionale.

Deputaţii PCRM , consilierii locali sunt asaltaţi cu sute de petiţii şi plîngeri din partea cetăţenilor, care solicită să oprim demontarea sistemului educaţional, să îngrădim iniţiativele, inumane şi distrugătoare, ale Ministerului educaţiei.

În acest scop PCRM solicită actualei guvernări:
• Anularea deciziilor de optimizare-lichidare a instituţiilor de învăţămînt preuniversitar;
• Atribuirea responsabilităţilor decizionale în crearea sau lichidarea instituţiilor de învăţămînt preuniversitar de nivel local autorităţilor administrativ teritoriale de nivelul I (primăriilor, consiliilor locale), după consultarea obligatorie a populaţiei ;
• Remiterea noului Cod al educaţiei autorilor , pentru revizuirea politicilor educaţionale şi umanizarea procesului instructiv-educativ;
• Modificarea mecanismului de susţinere a examenelor de bacalaureat, consultînd opinia pedagogilor experimentaţi, a părinţilor, medicilor şi savanţilor;
• Cerem onorarea de către partidele de la guvernare a promisiulilor electorale despre care nu şi-au amintit în perioada ultimilor 5 ani: majorarea burselor cu min. 100%, majorarea salariilor pedagogilor la nivelul de 500 euro lunar, reducerea preţurilor contractuale, asigurarea cu spaţiu locativ în condiţii avantajoase a tinerilor din mediul rural, finanţarea educaţiei la nivel de 10% din PIB, etc. ,etc. Dar, în primul rînd, în contextul luptei acerbe cu corupţia, declarate de coaliţie , societatea trebuie să vadă rezultate obiective în dosarul procurării frauduloase a autobuselor şcolare.
• Cerem ministrului educaţiei să renunţe la metodele dictatoriale şi sufocante, de influenţare şi condiţionare , a directorilor de instituţii de învăţămînt.


Astăzi, Partidul Comuniştilor demarează acţiuni de protest împotriva guvernării, care s- a detaşat de problemele oamenilor, planînd în lumea iluziilor europene şi a visurilor personale.
Stimaţi guvernanţi! Coborîţi din nori, ascultaţi oamenii: pedagogii, copiii, părinţii şi încercaţi să-i auziţi. Nu uitaţi, ei nu sunt în slujba D-voastră, dimpotrivă, D-voastră sîinteţi cei care trebuie să-i serviţi.


Chişinău, 2014, 2 septembrie0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania