Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

30.09.2014:  Deputatul PCRM, Oxana Domenti: «Legile necesare oamenilor rămîn nefuncționale din cauza ignoranței și a incompetenței Guvernului»
În timp ce legea (289/2004) cu privire la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă prevede dreptul părinților de a beneficia de îndemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, aceasta rămîne nefuncțională sau aplicată selectiv, din cauza unei erori a Guvernului. Problema constă în faptul, că indemnizația, prevăzută de lege, se acordă în baza certificatului de concediu medical, care se eliberează de către instituțiile medicale în baza Hotărîrii de Guvern, nr.469/2005, care, însă, timp de mai mult de jumătate de an, nu a fost actualizată și ajustată la rigorile legii. În baza acestei Hotărîri de Guvern, certificatele de concediu medical, eliberate de către instituțiile medicale, se acordă părinților pentru îngrijirea copilului bolnav în vărstă de doar pînă la 7 ani. Astfel, părinților cu copii bolnavi între 7 și 10 ani, în majoritatea cazurilor, le sunt lezate drepturile lor legale.

Chiar dacă problema a iesit la iveală acum cîteva luni și se discută activ pe rețelele de socializare, iar mai mulți factori de decizie de la Guvern, inclusiv de la Ministerul Sănătății dar de la Ministerul Muncii Protecției Sociale și a Familiei, au fost sensibilizați și atenționați privind existența acesteia, de către reprezentanți ai societății civile, de către conducătorii instituțiilor medicale dar și de către deputați din opoziție, pînă în prezent Guvernul nu a intervenit cu modificările normative necesare.

În opinia deputatului PCRM, O. Domenti: “Este regretabil și revoltător faptul că, în timp ce mai multe legi, cu interese coruptibile, sunt aprobate de către Guvern în grabă, în mod netransparent, cu ignorarea procedurilor constituționale și a opiniei Parlamentului, legile necesare oamenilor rămîn nefuncționale din cauza ignoranței și a incompetenței Guvernului”.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania