Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.02.2015:  Vladimir Voronin: «Toate acţiunile noastre sînt îndreptate spre dezvoltarea Moldovei. Aceasta este componenta principală a activităţii PCRM»
Astăzi pe ordinea de zi este o singură chestiune – necesitatea de a edifica poduri peste tranșeele sociale, care au fost săpate atît de politicienii din așa-numita stînga politică, cît și de către cei de dreapta în cadrul campaniei electorale. Pornind de la interesele societăţii moldovenești, de la necesitatea de a păstra și fortifica statalitatea moldovenească, asigurarea stabilităţii – sociale și economice – PCRM participă în procesul de negocieri de deblocare a situaţiei în care s-a pomenit puterea legislativă și cea executivă. Despre poziţiile, principiile pe care se bazează și pe care insistă comuniștii a vorbit Vladimir Voronin în cadrul unui interviu acordat ziarului ”PULS”.

— Datorită Partidului Comuniștilor, astăzi este deblocată activitatea puterii legislative. A fost aleasă conducerea Parlamentului anume cu participarea fracţiunii PCRM. Din cauza aceasta comuniștii au fost acuzaţi de complicitate cu guvernarea criminală. Ce se întîmplă totuși?

— În acţiunile noastre întotdeauna prevalează interesele Moldovei. Aceasta este componenta principală a activităţii politice a PCRM. Acesta a fost principiul de bază al formaţiunii chiar din momentul creării partidului, așa a fost în perioada opoziţiei dure pînă în 2001, așa a fost în perioada guvernării PCRM, așa a fost în ultimii cinci ani de opoziţie dură. Adoptînd o decizie sau alta, pregătind proiecte de legi, dar și atunci cînd activam în caliatte de președinte al Republicii Moldova și emiteam decrete, în prim-plan întotdeauna au fost problemele ce ţin de dezvoltarea societăţii moldovenești, de îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor.

Care este scopul nostru în aceste interacţiuni cu unele dintre partidele de la guvernare? PCRM nu luptă cu persoanele, cu Plahotniuc sau Filat. Dacă aceste persoane au încălcat legea, organele de drept trebuie să-și îndeplinească misiunea. Noi luptăm cu oponenţii noștri politici, adică cu partidele – PDM, PLDM, PL și altele. Astăzi, în pofida preîntîmpinărilor noastre, ca rezultat al alegerilor parlamentare, societatea noastră este dezbinată pe două dimensiuni – Est și Vest. Noi, în dorinţa de a consolida societatea, de a dezvolta Moldova, de a apăra interesele ţării noastre, am jertfit multe în această luptă politică. Pe de o parte a baricadelor au fost partidele de dreapta, pe de alta – așa-numitele partide de stînga. Ei toţi au ieșit în faţa alegătorilor cu mesaje radicale. Ca rezultat, aceste forţe politice nu au propus poporului moldovenesc nici un program constructiv, de consolidare a societăţii în interesul ţării.

Astăzi pe ordinea de zi este o singură chestiune – necesitatea de a edifica poduri peste tranșeele sociale, care au fost săpate atît de politicienii din așa-numita stînga politică, cît și de către cei de dreapta în cadrul campaniei electorale.

Astăzi toate procesele sînt legate în mod direct de rezultatele alegerilor parlamentare. Patru partide, în rezultatul scrutinului, au obţinut un număr egal de mandate. Problema este foarte serioasă: cum poate fi organizată, în astfel de condiţii, activitatea statului? Cu acest coraport de forţă, cu cei de stînga și cu cei de dreapta, care și în timpul campaniei electorale și acum au viziuni diferite și asupra politicii interne, și asupra politicii externe. În astfel de situaţii cel mai simplu este să blochezi orice decizie – cei de dreapta blochează unele, cei de stînga – altele. Și la ce ajungem? Provocăm alegeri parlamentare anticipate?

Mai este un moment foarte important – peste cîteva luni în Moldova vor avea loc alegerile locale. În cazul alegerilor parlamentare anticipate aceasta ar însemna o paralizie a puterii în stat. Despre ce fel de lucru poate fi vorba în teritoriu, dacă în ţară nu vor activa organele centrale de conducere? Mai ales acum, cînd se formează bugetele central și cele locale, cînd trebuie soluţionată problema investiţiilor, cînd trebuie soluţionată problemele sociale, etc…

Ţara nu poate trăi fără putere în stat. Aceasta duce la haos.

— Bine, organele de conducere ale Parlamentului au fost alese. Au început consultările cu privire la alegerea Guvernului. PCRM participă la aceste consultări, în ce condiţii?

— Au fost create organele de conducere ale Parlamentului, comisiile parlamentare. În același timp, s-a concretizat coaliţia dintre PDM și PLDM.

Noi am participat la consultări cu aceste partide pe care le considerăm, pe de o parte, mai mult sau mai puţin independente și pragmatice. Pentru că partidul lui Dodon nu este independent, iar partidul lui Ghimpu nu este pragmatic. Noi am participat la consultările cu partidele din fosta Alianţă – PDM și PLDM – pentru a înţelege și a determina dacă pentru aceste formaţiuni sînt acceptabile principiile noastre de funcţionare a organelor puterii, dacă nu au obiecţii principiale. De aceasta depindea poziţia noastră – să trecem în opoziţie dură sau să deblocăm activitatea legislativă și să formăm structurile puterii.

Despre poziţia PCRM. Ea este următoarea: acţiunile guvernării trebuie să fie îndreptate spre fortificarea suveranităţii, adică spre combaterea tendinţelor unioniste, spre corectarea unor documente adoptate anterior, care diminuează nivelul de suveranitate a Republicii Moldova. Aceasta se referă și la unele compartimente ale Acordului de Asociere cu UE, care prevăd luarea unor decizii în detrimentul intereselor și al suveranităţii Moldovei.

Punctul al doilea – dezvoltarea statutului de neutralitate. Adică păstrarea și întărirea acestui statut. Este necesar de adoptat Legea cu privire la statutul de neutralitate, suplimentar la norma constituţională.

Al treilea moment – corectarea unor compartimente ale Acordului de Asociere cu UE din punctul de vedere al intereselor Moldovei. Atît în partea politică a documentului, în care se vorbește despre suveranitate și neutralitate, cît și în partea economică. Această corectare trebuie efectuată în paralel cu consultările le această temă cu partenerii noștri din Est, cu care avem semnate acorduri strategice.

În plus, este vorba de chestiuni ce ţin de dezvoltarea economică și socială.

În cadrul consultărilor, oponenţii noștri nu s-au expus contra propunerilor noastre. Ei au menţionat că principiile noastre sînt valabile. Dimpotrivă, aceste puncte trebuie să fie păstrate și dezvoltate. Noi le-am amintit că toate principiile și ameninţările la adresa statalităţii menţionate de PCRM au apărut ca rezultat al guvernării Coaliţiei.

Astăzi aceste ameninţări trebuie înlăturate sau, cel puţin, oprite. Adică, reprezentanţii PD și PLDM, care au participat la negocieri, au căzut de acord că toate aceste probleme trebuie să fie în prim-plan.

Dacă puterea – legislativă, executivă, judecătorească – va pune pe tapet aceste probleme, vom putea vorbi despre deblocarea activităţii de formare a guvernării.

— Ce condiţii mai pune PCRM pentru a participa la procesul de formare a guvernării în Moldova?

— Discutînd deblocarea procesului de formare a guvernării, noi ne-am expus clar poziţia vizavi de anumite personaje, care, în opinia noastră, nu au nici un drept să fie în fruntea acestei guvernări. Este vorba de Filat, Plahotniuc, Lupu și Leancă. Filat a fost demis de noi pentru corupţie. Lupu a fost demis pentru încălcarea drepturilor opoziţiei. Plahotniuc a obţinut vot de neîncredere. Noi am înaintat patru moţiuni de cenzură Cabinetului de miniștri al lui Leancă. Ce se mai poate adăuga? Noi nu putem susţine aceste personaje în fruntea puterii executive.

— PDM și PLDM au acceptat argumentele comuniștilor?

— Toate aceste argumente au fost primite fără excese. Ce va urma, este o altă întrebare. Cel puţin, la formarea organelor de conducere ale Parlamentului, această poziţie a fost luată în calcul. Este bună sau nu prea candidatura lui Candu, va arăta timpul.

Astăzi în prim-plan este formarea Guvernului. Binenînţeles, acest Guvern nu va fi cel mai bun. Dar noi refuzăm să venim la guvernare. Au existat următoarele variante: PCRM vine în Guvern și obţine o treime din organele puterii executive sau obţine funcţiile de control asupra puterii executive. Noi am refuzat să venim în Guvern, pentru a ne păstra statutul de opoziţie faţă de această guvernare.

În ce constă statutul de opozant? În depistarea lacunelor și încălcărilor comise de guvernare, criticarea acestora și propunerea unor soluţii. Noi ne păstrăm statutul de opoziţie: dacă doriţi să vă susţinem în deblocarea procesului de formare a guvernării, întoarceţi-i opoziţiei toate drepturile. Este vorba de întoarcerea opoziţiei a funcţiilor de control. Așa cum a fost pe timpul guvernării comuniste. Ce obţinem de facto? Patru personaje odioase sînt înlăturate de la guvernare. Ghimpu este marginalizat, pentru că nu poate șantaja foștii colegi de coaliţie. Noi solicităm doar funcţiile ce i se cuvin opoziţiei în orice stat democratic: conducerea unor organe de control. Noi susţinem Guvernul minoritar, punem acest guvern sub controlul opoziţiei prin intermediul organelor de control și vom participa la formarea bugetului de stat, inclusiv la capitolul investiţiilor de bază în teritoriu. Aceasta este poziţia noastră.

— Cît de reală este perspectiva alegerilor parlamentare anticipate?

— Este puţin probabilă o astfel de variantă. Pentru că doar Dodon este interesat în alegeri parlamentare anticipate. El ar vrea să facă uz de inerţia din conștientul cetăţenilor pînă nu a început căderea lui. Pentru că aceasta deja a început. Exportul moldovenesc în Rusia așa și nu a fost redeschis, în ciuda tuturor promisiunilor lui Dodon. Așa că el ar vrea să utilizeze cît mai repede inerţia alegerilor, inerţia promisiunilor și lozincilor lui electorale, inerţia susţinerii din exterior. Va fi oare aceasta o politică promoldovenească? Și ce ne facem cu domnul Timofti, pentru care a votat Dodon? I s-a iertat deja lui Dodon acest vot? Inerţiile se stopează. Deja este clar că toate promisiunile lui electorale au fost doar un bluf.

Trebuie să înţelegem că în condiţiile de criză ale societăţii moldovenești economia Moldovei nu va rezista încă unui scrutin.

— Există voci care spun că anume PCRM se teme de alegeri anticipate, după care va veni o nouă ordine politică, o nouă viaţă…

— Astfel de idei vin din domeniul trucurilor politice, din primitivism, din necunoașterea realităţilor politice. În opinia unora, din haos poate ieși o nouă ordine. Posibil, într-o perspectivă îndepărtată… Posibil, într-o anumită perioadă de timp… Dar oamenii trăiesc astăzi și aici. Oamenii au nevoie de ordine. Oamenii au nevoie de stabilitate. În stat trebuie să funcţioneze bugetul, trebuie să fie achitate pensiile și salariile, spitalele trebuie să fie asigurate cu medicamente, trebuie să fie asigurată ordinea pe străzi.

Astfel, la Plenara CC al PCRM, care a avut loc în luna ianuarie, a fost luată decizia de a dialoga cu partidele parlamentare, pentru a debloca funcţionarea Legislativului și procesul de formare a Guvernului. Fracţiunea a acţionat în această direcţie. Alegerea conducerii Parlamentului este un prim-pas în deblocarea situaţiei politice și organizarea conducerii în stat. Interesele statului, interesele cetăţeanului – anume acesta constituie principiul de bază pe care ar trebui să se bazeze toate formaţiunile politice din Moldova.

A dialogat Olga Siniţaru
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania