Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

26.03.2015:  Partid politic? Nu, o celulă în puşcărie!Oameni buni, am scris atîtea despre ex-premierul Iurie Leancă, de mi s-a acrit, cum se spune în popor, dar o fac pentru ca moldovenii să înţeleagă bine că acest individ nu este doar un prefăcut, un captiv al serviciilor secrete ruseşti, al sferelor financiare ale multimilionarului Anatol Stati, un agent politic de influenţă pentru extinderea controlului Moscovei asupra Chişinăului şi Bucureştiului, ci şi un sabotor penal al sistemului bancar naţional. Practic, în timp ce el anunţă că îşi va face un partid politic, Procuratura Generală ar trebui să-l cerceteze pentru subminarea economiei naţionale.

Sursele noastre discrete din Occident, care îl cunosc cu mult mai bine decît îşi imaginează el, ne-au comunicat că civilizaţia europeană spre care tinde Republica Moldova ar aplauda autorităţile abilitate, dacă l-ar cerceta, la bani mărunţi, pentru fraudele de bani mari făcute de el în complicitate cu Dorin Drăguţanu în sistemul bancar naţional.

Ca o paranteză interesantă, să reţinem faptul că pînă şi Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, care a impus numirea lui Drăguţanu în fruntea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), a declarat că va vota pentru demiterea guvernatorului acesteia în situaţia în care se va constata implicarea lui în devalizarea BNM.

După cum v-am mai spus în articolele precedente despre el, Leancă şi cei din spatele lui au fost extrem de supăraţi de faptul că acesta nu a mai reuşit să-şi păstreze fotoliul de prim-ministru. Acum vor să lanseze un nou proiect politic, adică un alt partid, de parcă moldovenii nu au destule griji şi aşteaptă cu sufletul la gură înfiinţarea încă a unui partid politic!

În spatele acestui plan, însă, stau golănii cu mult mai mari şi contradictorii cu figura mieroasă pe care şi-o afişează Leancă pe ecranele televiziunilor – crede că astfel îşi va căpăta o anumită imunitate politică, una care să-i permită să spună că este o victimă politică atunci cînd i se vor demonstra hoţiile interlope, pe care le-a patronat în calitate de premier!

Dragii mei cititori, amintiţi-vă că Leancă, în 1989, era diplomat al fostei URSS la ambasada sovietică de la Bucureşti. Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a făcut nişte aluzii la Leancă în acest sens, iar domniile voastre ar trebui să fiţi sigure că Băsescu este un om extrem de informat, care ştie ce spune. Pe mine personal, m-a amuzat permanent, începînd cu anul 2009, iluzia unora că Leancă ar fi un proeuropean, eu avînd destule repere să-l fixez în „repertoriul de aşteptare” al serviciilor secrete ruseşti. M-a mirat şi naivitatea lui Vlad Filat cînd l-a numit în funcţia de ministru de Externe, dar i-am justificat-o prin aceea că avea nevoie de oameni ca să acopere ariile responsabile ale PLDM din actul de guvernare. Personal, dacă aş fi avut canale de comunicare cu Filat, i-aş fi spus destule chestiuni din a căror cauză şi-ar fi pus degetele la nas.

Un hoţ şi un penal naţional care crede că-i fraiereşte şi pe ambasadorii europeni.

Există un adevăr irefutabil, adică unul care nu poate fi combătut, aşa cum ar spune portarul de la Casa Presei sau Marian Lupu, iar acesta este acela că Leancă a furat la greu în complicitate cu Drăguţanu. El ştie asta şi de aceea îşi şi face partid, cu banii personali (sic!) şi o parte de la Stati, după cum îmi spunea o vînzătoare de pătrunjel de la Piaţa Centrală. Bine, Stati are bani şi o ştim cu toţii, dar el de unde are? Nu cumva din comisioanele încasate după ce BNM a dat 9,4 miliarde de lei Băncii de Economii cu acordul secret al lui Leancă?

Recent, pe data de 10 martie, Leancă s-a întîlnit cu ambasadorii UE ca să le spună ceea ce el vrea ca aceştia să creadă, nu ce constată ei în realitate. Zbenguindu-se un timp prin lumea diplomaţiei în care l-au trimis sovieticii şi KGB-ul, a dat publicităţii doar ce le-a spus el ambasadorilor, dar nu şi ce i-au comunicat lui.

Prin urmare, vă ofer doar cîteva extrase din ceea ce doar Leancă le-a spus ambasadorilor UE de la Chişinău, crezînd că astfel îşi creează o imagine pozitivă în faţa „proştilor de moldoveni”, căci pe aceşti distinşi demnitari nu-i poate fraieri cu toată instrucţia lui KGB-istă.

Foarte „preţios” în exprimare, crezînd că asta prinde la moldoveni, Leancă spune că a avut această întrevedere „pentru a discuta despre viitorul Moldovei, dar şi despre planurile politicianului de viitor”. Păi ce poate discuta despre „viitorul Moldovei” un politician expirat ca el? Viitorul imediat al Moldovei este discutat de către oficialii europeni doar cu actualul Guvern, singurul care are putere decizională în acest sens! „Viitorul lui ca politician” nu prea interesează pe nimeni, indiferent că-i va fi sponsorizat de Stati sau Plahotniuc, pentru Rusia.

Vorbind doar despre ce le-a spus el ambasadorilor, iar asta spre a-i face pe moldoveni să creadă că este o mare personalitate, Leancă, potrivit postării sale de pe Facebook, a spus: ”I-am asigurat că voi face tot ce ţine de mine şi echipa mea ca Moldova să nu devieze de la parcursul european. Desigur, le-am spus şi de ce cred eu că un Guvern minoritar nu are nici o şansă să realizeze reformele necesare în Moldova”. „Echipa mea”…, sună interesant, mai ales că este vorba despre nişte viceminiştrii anonimi, care oricum trebuiau să fie schimbaţi, chiar dacă şi ei se credeau eterni!

Vrăjeala „diplomatică” continuă atunci cînd Leancă spune că „el cu echipa lui vor face tot ce le stă în putinţă ca Moldova să nu devieze de la parcursul european”. Asta-i ca şi cum ar spune că a fost la curve, dar în realitate fiul lui cel mare a fost şi le-a plătit cu banii tatălui său! Repet: partenerii europeni ai Republicii Moldova discută despre integrare cu un Guvern legitim, unul decizional, nu cu un ameţit căruia, de frica puşcăriei, i s-a năzărit să facă un partid, unul cu care să-i prostească pe moldoveni că ar putea contribui la integrarea europeană, a cărei responsabilitate aparţine Guvernului Gaburici, nicidecum „proiectului leşinat finanţat de Stati sau Plahotniuc”. Nu m-ar mira ca, în scurt timp, să-l vedem şi pe Mark Tkaciuk dîndu-i tîrcoale! Leancă, lenos fiind, o să-l ia pe fostul consilier al lui Voronin să-i facă partid, pentru că Mark Tkaciuk este de un milion de ori mai deştept decît Leancă.

Capac la toate, Leancă pune atunci cînd vorbeşte despre situaţia de la Banca de Economii şi celelalte două bănci, moment în care chiar vorbeşte despre funie în faţa spînzuratului. Iată ce declară domnişoara cu numele de bărbat Leancă sau Lencev:

”Am discutat despre necesitatea ca situaţia de acolo să fie investigată la modul cel mai serios şi imparţial, i-am rugat să pună presiune pe autorităţi, astfel încît această anchetă să nu fie doar una mimată. Rămîn la părerea că investigaţia trebuie supravegheată de specialişti din afara ţării, pentru a avea garanţia că va fi una imparţială, că vom afla adevărul şi vom reuşi să recuperăm prejudiciul produs”.

Mamă, mamă, să dea Dumnezeu ca să se întîmple ceea ce, cu perfidie, spune că-şi doreşte! Asta, credeţi-mă, înseamnă puşcărie pe viaţă pentru Leancă şi Drăguţanu!

Cum a jefuit statul Leancă într-un timp record?

În calitate de fost premier, Leancă, după cum a şi declarat public şi notează şi site-ul Deschide.md, BNM a dat 9,4 miliarde de lei cu acordul secret al lui Leancă.

Potrivit aceleiaşi surse, „în baza unei Hotărîri de Guvern STRICT SECRETE, Banca Naţională a acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank credite de urgenţă în valoare de 9 miliarde 434 de milioane 500 de mii de lei. Banii au fost viraţi din Fondul de Rezervă al Statului şi au fost injectaţi în cele trei instituţii bancare cu „scopul asigurării stabilităţii sistemului financiar, în situaţie de pericol de apariţie a crizei financiare sistemice”.

Astfel, pentru BEM suma liniei de credit a constituit 5, 273 miliarde de lei, deschisă la 28 noiembrie 2014, iar la 27 februarie 2015 suma a fost valorificată integral. Pentru Banca Socială, suma liniei de credit a constituit 2,807 miliarde de lei şi a fost deschisă la 1 decembrie 2014. Pentru Unibank, suma liniei de credit a constituit 1,353 miliarde de lei, iar la 27 februarie 2015 a fost valorificată în sumă de 695 milioane de lei. Creditele de urgenţă au fost acordate sub garanţie de stat, cu o rată a dobînzii de 0,1 la sută anual, cu termenul de scadenţă – 27 martie 2015.

Decizia privind acordarea creditelor de urgenţă a fost adoptată de Consiliul de administraţie al BNM în baza procesului-verbal din 7 noiembrie 2014 al şedinţei Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară şi luînd în consideraţie Hotărîrea de Guvern nr. 938-11ss semnată pe 13 noiembrie 2014.

Potrivit Regulamentului cu privire la asigurarea regimului secret în cadrul autorităţilor publice şi al altor persoane juridice, informaţiile care poartă menţiunea „SS” sînt informaţii care au gradul de secretizare „Strict secret” (cel mai înalt grad de secretizare).

Mihai CONŢIU
Posted in Toate articolele noi
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania