Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

01.04.2015:  Conferinţa de presă a preşedintelui PCRM , Vladimir VORONIN
Astăzi , în cadrul conferinţei de presă , Vladimir Voronin a punctat poziţia PCRM în mai multe chestiuni de imporanţă majoră.

În ultimul timp tot mai des declaraţiile noastre sînt rupte din context şi interpretate deformat, denaturîndu-se conţinutul şi sensul celor spuse. Pentru a omite astfel de tentative voi prezenta atitudinea partidului faţă de unele probleme , oferindu-vă posibilitatea să puneţi întrebări şi să dialogăm la diferite subiecte de interes naţional.

În primul rînd, PCRM nu face parte din Coaliţia de guvernare.
PCRM nu intenţionează să muşamalizeze furturile din buget şi schemele corupte ale actualei guvernări. PCRM a votat, în mod conştient, pentru conducerea Parlamentului şi a Guvernului, dar a făcut-o cu un singur scop – de a debloca criza politică profundă şi de a asigura stabilitatea.
Dar aceasta nu înseamnă că vom susţine orbeşte , laolaltă toate proiectele care vor fi propuse. Noi nu vom ascunde fărădelegile guvernării sau crimele funcţionarilor.
Noi nu am cerut şi nu vom cere funcţii. Noi nu ducem nici un fel de tratative secrete în coridoarele puterii.
Dar sîntem convinşi că opoziţia trebuie să monitorizeze guvernarea, iar pentru aceasta trebuie să deţină instrumentele corespunzătoare. Poziţia noastră este cunoscută de mult timp şi noi n-o schimbăm.

Privitor la situaţia în sistemul bancar , PCRM insistă să fie scos la iveală adevărul ce ţine de ”furtul miliardelor”.

PCRM nu va susține, sub nici o formă, lichidarea Băncii de Economii, în care statul deţine controlul pachetului de acţiuni.

Prezenţa fracţiunii comuniştilor în şedinţa de Parlament în care s-a discutat raportul comisiei speciale şi situaţia în sistemul bancar, a fost determinată de necesitatea de a interveni în privinţa identificării persoanelor care se fac vinovate, atragerii acestora la răspundere şi stopării degradării definitive a sistemului financiar bancar, a unui colaps economic al ţării.

Cel mai convenabil, din punct de vedere politic, ar fi fost să strigăm, să criticăm aşa cum o fac alţii.
Dar ce facem mai departe? Ce se întîmplă în sistemul financiar - bancar? Cum să oprim aceste scheme tîlhăreşti nemaiauzite?
Este capabil Statul Moldovenesc cu instituţiile sale de drept, control, justiţia moldovenească, guvernul, Parlamentul să pună capăt hoţiilor unui grup mafiot care a capturat, a luat drept ostatic sistemul politic, bancar, financiar, a pus în pericol securitatea ţării?

Există personaje interesate să implice PCRM-ul în scandalul cu Banca de Economii, în furtul miliardelor. Există personaje care teatral părăsesc sala Parlamentului, şi admit haosul în schimbul unor interese politice de grup şi personale.
Am susţinut decizia ca şedinţa din 24 martie să fie secretă anume din considerente ale securităţii şi stabilităţii financiare din ţară, anume pentru a nu împiedica ancheta penală şi ca acele 22 de dosare penale intentate anumitor persoane implicate în schemele de hoţie să fie finalizate, conform legii, iar cei vinovaţi să fie traşi la răspundere.

Un alt subiect la care voi face referinţă este destul de subtil şi sensibil şi este riscant să se facă concluzii pripite sau comentarii distorsionante.
Alegerile din Găgăuzia au demonstrat o dată în plus cît de tare influenţează procesele politice din Moldova factorul extern. Societatea este în continuare divizată pe principiul vectorului extern. La alegerile başkanului nu au fost spuse prea multe despre Moldova, despre problemele cu care se confruntă Găgăuzia.

Atenţia societăţii a fost concentrată în jurul concertelor şi apariţiei diferitor politicieni din alte ţări. De fapt s-a repetat în mare măsură exemplul de la alegerile parlamentare.
Este o tendinţă foarte periculoasă, pentru că în Moldova poate să se instaureze cultul aşteptării soluţionării problemelor doar din exterior.
Şi doar atît.
Despre care viitor al Moldovei poate fi vorba, dacă şi din Est şi din Vest ni se insuflă că nu sîntem capabili să ne dezvoltăm de sine stătător, fără tutelă din exterior?
Partidul Comuniştilor, fiind o adevărată formaţiune statalistă, care la alegerile parlamentare a fost exponentul intereselor Moldovei, consideră că ţara noastră poate şi trebuie să se dezvolte de sine stătător, să fie partener egal atît în Vest, cît şi în Est, fără a îmbla cu cerşitul prin coridoarele guvernamentale de la Bucureşti, Moscova sau Bruxelles.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie şi apoi cele din Găgăuzia au deschis încă o problemă serioasă despre care partidul nostru vorbeşte deja de mai mulţi ani.
Este vorba de lipsa de protecţie a spaţiului informaţional al Republicii Moldova. În ţara noastră se retransmit o sumedenie de canale televizate din alte state, care influenţează opinia publică. De fapt, astăzi televiziunile străine nu doar influenţează opinia publică, mai degrabă ele creează această opinie în societate.
Cum putem vorbi de suveranitatea Moldovei în condiţiile unei implicări ideologice şi propagandistice necontenite din afară, indiferent de unde vine?
Partidul Comuniştilor a fost şi este împotriva impunerii unor interdicţii.
Noi nu sîntem împotriva retransmisiunii posturilor de televiziune din Romînia, Federaţia Rusă şi altele.

Noi, comuniştii, am fost şi sîntem împotriva cenzurii în mass-media. Doar se cunoaşte că déjà de 3 ani, anume noi, comuniştii, sîntem victima cenzurii. În primăvara anului 2012 a fost închis postul NIT. Şi pînă la moment aşteptăm dreptate de la Strasburg.

Dar este inadmisibil ca posturile de televiziune din alte state să atenteze la suveranitatea informaţională a Republicii Moldova.

În cadrul campaniei parlamentare , dar şi anterior, anumite forţe politice, în mod artificial, tensionau spiritele şi ameninţau societatea cu război.
Astfel, societatea moldovenească a devenit ostatică a acestor declaraţii agresive şi iresponsabile. Dar şi acum, tot mai des se vorbeşte despre război.
Atunci cînd cu astfel de declaraţii jonglează anumiţi politicieni, aceasta este josnic şi iresponsabil, dar oricum explicabil.
Dar cînd astfel de declaraţii aparţin ministrului Apărării, aceasta este inadmisibil şi el trebuie să fie sancţionat.
În condiţiile unei situaţii regionale foarte complicate, noi continuăm să insistăm pe adoptarea Legii cu privire la statutul permanent de neutralitate, proiect care este deja înregistrat în Parlament, de către fracţiune.
Şi mai departe vom insista consecvent pe proiectele cu caracter social, de protejare a cetăţenilor Republicii Moldova, care au ca scop combaterea corupţiei şi asigurarea stabilităţii în societatea moldovenească.


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania