Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

02.04.2015:  Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Şeful Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola.
Comunicat de presă
Astăzi, 2 aprilie 2015, Preşedintele PCRM Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Şeful Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola.
Vladimir Voronin şi Pirkka Tapiola au efectuat un amplu schimb de păreri pe marginea evoluţiei situaţiei politice şi social-economice din ţară după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.
Vladimir Voronin din startul întrevederii a expus satisfacţia faptului, că în multe cazuri privind calificarea situaţiei din Republica Moldova, poziţia PCRM coincide sau este foarte aproape cu aprecierile Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, fapt confirmat şi prin declaraţiile făcute recent de Pirkka Tapiola în conferinţa sa de presă din 30 martie curent.
Referindu-se la situaţia politică din ţară, Vladimir Voronin a menţionat, că PCRM a avut şi în campania electorală, dar şi după alegeri o atitudine de maximă responsabilitate faţă de soarta Republicii Moldova şi a cetăţenilor ei, acesta fiind argumentul şi cauza principală a votării conducerii Parlamentului şi componenţei noului Guvern. Domnia sa a specificat, că PCRM nu a înaintat anterior nici o condiţie şi nu pretinde actualmente la ocuparea unor funcţii în structurile executive ale statului, dar doreşte să utilizeze toate pîrghiile legale, parlamentare şi extraparlamentare pentru a îndemna guvernarea spre întreprinderea unor paşi palpabili şi eficienţi, meniţi să aducă beneficii reale locuitorilor ţării.
Preşedintele Voronin a subliniat, că votarea Guvernului Gaburici nu înseamnă că PCRM şi-a retras obiecţiile faţă de mai mulţi miniştri pe care le-a expus în cadrul negocierilor pentru aprobarea componenţei executivului. Ba mai mult ca atît, rezervele expuse îşi găsesc confirmarea şi la momentul actual, cînd aceste persoane demonstrează o lipsă de profesionalism şi neglijenţă în serviciu, exemplu elocvent fiind Maia Sandu, ministrul educaţiei, care arbitrar a eliminat din activitate peste 1200 de conducători ai instituţiilor de învăţămînt, punînd astfel în pericol procesul educaţional în toată ţara, a subliniat Vladimir Voronin, completînd, că PCRM şi în continuare va insista pe înlăturarea acestor miniştri din funcţiile deţinute.
Interlocutorii au efectuat, la fel, un schimb de opinii privind situaţia din sistemul bancar şi în special a stării lucrurilor din Banca de Economii. Vladimir Voronin a apreciat înalt opinia Şefului Misiunii Uniunii Europene, expusă la conferinţa de presă, care a solicitat efectuarea unei anchete obiective şi echidistante a acestui caz, cu tragerea la răspundere a persoanelor ce se vor dovedi vinovate pentru furturile şi delapidările comise în aceste bănci.
Vladimir Voronin a susţinut această poziţie, şi a informat, că PCRM este gata să intervină cu toate măsurile necesare pentru elucidarea cazului, menţionînd, că la fel de importantă este restabilirea încrederii cetăţenilor în sistemul bancar din ţară, fiind necesare în acest sens măsuri considerabile de fortificare a sistemului, înlăturarea persoanelor care s-au făcut vinovate de furturi, sau care nu au întreprins măsuri pentru stabilizarea situaţiei create, precum şi elaborarea unui sistem eficient de control pentru a evita repetarea acestei situaţii pe viitor.
Vladimir Voronin şi Pirkka Tapiola au trecut în revistă rezultatele alegerilor recente din Gagauzia, Preşedintele Voronin expunînd opinia, că este necesară o conlucrare mai activă a Chişinăului şi Comratului, PCRM fiind de părerea, că este mai importantă organizarea unui dialog cu cetăţenii din Gagauzia în vederea realizării în deplină măsură a prevederilor legislaţiei în vigoare privind autonomia Gagauziei.
Vladimir Voronin şi Pirkka Tapiola au discutat şi problematica reglementării transnistrene, fiind de părerea comună, că este necesară o activizare a dialogului dintre ambele maluri ale Nistrului şi căutarea unor căi reale de determinare a statutului regiunii. Interlocutorii au căzut de acord, că există premise obiective, care pot înviora contactele dintre Chişinău şi Tiraspol, Vladimir Voronin, specificînd, că PCRM este pregătit să se implice plenar în procesul căutării unor soluţii de depăşire paşnică a consecinţelor conflictului.
În acest context, Vladimir Voronin a menţionat, că una din aceste soluţii ar putea fi adoptarea, dar şi recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. În opinia Preşedintelui Voronin, proiectul legii speciale, elaborat de PCRM şi propus spre examinare în Parlament, poate deveni o temelie a soluţionării transnistrene, va fi pozitiv apreciat de către principalii actori internaţionali şi va înlătura mai multe suspiciuni existente în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol.0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania