Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.04.2015:  Discursul pentru prezentarea proiectului de lege în susținerea veteranilor celui de-al doilea război mondial. Fracțiunea PCRM
Astăzi Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul comuniștilor cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, proiect care vine cu o serie de măsuri de susținere a veteranilor celui de-ai doilea război mondial. Proiectul a fost susținut de majoritatea fracțiunilor, cu excepția liberalilor. Propunem atenției discursul prezentat în Parlament la acest subiect.

Onorat Parlament!

Propunem atenției dumneavoastră proiectul de lege care vine în susținerea veteranilor celui de-al doilea război mondial. E un proiect chinuit pentru că din 2010 încoace fracțiunea noastră încearcă să-l promoveze, dar fără rezultat. Timpul a trecut, s-au trecut din viață mulți din cei care urmau să se bucure de susținerea și recunoștința statului.
Conform datelor CNAS la 01.01.2015 au rămas în viață 1097 de participanți la cel de-al doilea război mondial, 285 invalizi ai războiului, 375 persoane care au activat în spatele frontului, foști deținuți în ghetouri și lagăre de concentrare – 184, persoane care au supraviețuit blocadei – 37. Majoritatea din ei, fiind cu vîrsta de peste 85 de ani, au nevoie de susţinere şi îngrijire specială.
În 2001 la 8 mai a fost aprobată Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, instituindu-se o alocație lunară participanților la cel de-al doilea război mondial, alocație care după 2009 nu a fost revizuită, în 2003 a fost aprobată Legea cu privire la veterani, nr.190, care stipula categoriile de cetățeni cu statut de veteran de război: participanții la război și persoanele asimilate acestora, dar și o serie de facilități, măsuri de protecție socială specială . Legile aveau costuri , aveau beneficiari . Acum multe din prevederi sunt sterile, nu mai protejează pe nimeni și nu mai implică costuri – anume în privința veteranilor celui de-al doilea război mondial. Nu mai e nevoie ca statul să cheltuie pentru călătoriile gratuite în țările din spațiul CSI – art.14, p.1 lit c), dar nici pe teritoriul republicii – cu foarte mici excepții, nici de facilități fiscale și nici de tratament sanatorial gratuit o dată la trei ani, nici de îndemnizație pentru incapacitate temporară de mucă – pentru că de mult nu mai pot munci și nici de concedii de muncă într-o perioadă convenabilă sau concediu suplimentar, nemaivorbind de formare personală sau acces în complexe sportive și multe altele care au rămas valabile pentru veteranii altor războaie, mai recente. Au rămas solicitate doar îndemnizațiile pentru deces și funeralii. Așa că e păcat să vorbim despre costuri , dar mai ales e cinic – după scandalurile de corupție și hoție care se țin lanț.

Referitor la modificările şi completările nemijlocite :
1) Privind modificarea Legii cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie nr. 121 din 03.05.2001. Esenţa acestor modificări constă în majorarea cuantumului alocaţiei lunare de stat participanților la cel de-al doilea război mondial, de la 400 lei la 700 lei lunar.
2) Privind modificarea şi completarea Legii cu privire la veterani nr. 190 din 08.05 2003, propunem ca veteranii celui de-al doilea război mondial să beneficieze de protezarea dentară cu o compensare a cheltuielilor aferente în mărime de 4000 lei pentru o persoană. De asemenea propunem asigurarea gratuită cu aparate auditive, cărucioare și alte articole, după necesitate.
Proiectul de lege respectiv mai prevede, că din Fondul republican de susţinere a populaţiei, veteranii celui de-al doilea război mondial să beneficieze de un ajutor material unic anual, în cuantum de 10000 lei, în ajunul zilei de 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei. Este lăudabilă decizia Consiliului municipal Chișinău și a CM Bălți care deja au decis alocarea sumei respective veteranilor în acest an , declarat de noi An al veteranilor celui de-al doilea război mondial, dar și a altor primării care au decis similar.
Suplimentar propunem scutirea de plata pentru serviciile comunale a veteranilor celui de-al doilea război mondial, aceste plăți fiind acoperite din bugetul de stat conform unei proceduri stabilite de către Guvern. La acest subiect precum și la cel precedent considerăm că trebuie să indicăm un termen restrîns de o lună , pentru a evita o eventuală tergiversare.
3) Privind modificarea şi completarea Legii privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de persoane prin extinderea categoriilor de persoane care au dreptul la alocaţie pentru îngrijire și includerea veteranilor .
Propunem și rog să susținem acest proiect și să ne abținem de la dezbateri cu subiect istoric, politic sau de altă natură.
Oamenii vor uita cine a inițiat proiectul sau cine l-a prezentat , își vor aminti că Parlamentul a aprobat un proiect pozitiv, benefic și apreciat.
Prezentat: Balmoș Galina, deputat


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania