Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

21.04.2015:  Mai trăim?Mai sperăm? În labirintul paradoxal…Și totuși societatea moldovenească își are șarmul său. Iritant, dar irecuperabil. Oamenii nu știu unde merg, cum trebuie să meargă și cum să procedeze. Și nu doar pe stradă, la volan sau în magazin, unde ei se pot opri brusc, să-și schimbe direcţia de mișcare inexplicabil. Dar și în percepţia proceselor politice și sociale. Modul în care noi percepem procesele politice și participarea noastră în acestea nu este altceva decît un paradox.

Pe de o parte, noi o spunem sus și tare că televizorul ne aduce minciuna în case, că ne manipulează grosolan. Pe de altă parte, sondajele de opinie demonstrează că 90% dintre concetăţenii noștri se informează de la televizor și mai mult de 60% au încredere în mass-media.

Pe de o parte, societatea moldovenească consideră că problema principală a ţării noastre este corupţia. Iar pe de altă parte – de cea mai mare popularitate se bucură Iurie Leancă, care, fiind premier, nu a fost nici măcar creierul corupţiei. Mai grav, el a fost un instrument docil în cazul de îngropare a Băncii de Economii și a furtului Aeroportului Internaţional Chișinău.

Personajul, semnătura căruia a condus la dispariţia din bugetul de stat în hăul corupţiei a miliarde de lei, a declarat că a fost ”doar premier”. El crede că tot ce a făcut nici măcar nu i-au atins virginitatea, deși aceste acţiuni trag foarte greu la cîntar, cel puţin vreo zece ani de pușcărie. Politician începător, care așa și va îngheţa în această stare, în stare unui ”doar premier”, încearcă să se ascundă de responsabilitate după paravanul inventat al integrării europene și în spatele unor decizii ale liderilor alianţei.

Cum poţi să te declari ”doar premier” într-o republică parlamentară în care premierul este de facto șef de stat? Aici, de fapt, se mai demonstrează un paradox al realităţii defragmentate moldovenești. În ultimul timp, ţara noastră nu are lideri. Pe de o parte – ”doar premieri”. Pe de altă parte – un președinte ”paralizat”, care are un singur mesaj papagalicesc despre miracolul NATO. Într-o astfel de ţară se pot întîmpla diverse ciudăţenii.

De exemplu, îl urîţi pe liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și-l consideraţi răul absolut. Iubiţi Rusia din toată inima și veneraţi-l pe Putin. Respectiv, pornind de la logica electorală actuală deformată, îl votaţi pe Dodon și pe socialiști. Dar gluma extremă constă în faptul că, în acest caz, vă oferiţi votul anume Partidului Democrat. Dodon este controlat la sînge de către Plahotniuc.

Doar un exemplu, și nu ne vom referi la genericul caz de votare a lui Timofti. Cine, dacă nu Dodon, urmînd cu exactitate indicaţiile regizorului, îi deschide drumul către Primăria Chișinăului lui Dorin Chirtoacă?

Trebuie să recunoaștem că Dodon avea șanse reale să cîștige alegerile în Chișinău pe valul pro-Rusia, care, deși este în scădere, dar mai are valoare. Dar Dodon calculat se duce în umbră, aruncînd-o pe arena circului pe partenera sa de fugă din PCRM Greceanîi, care nu are nici o șansă de a obţine victoria.

În acest scenariu, Dodon urmărește doi iepuri. Pe de o parte – îndeplinește indicaţia, iar pe de altă parte – o înjosește pe partenera de viaţă și de luptă pentru supremaţia în partidul socialiștilor. Nu mai este un secret că în PSRM s-au format două tabere – pro-Dodon și pro-Greceanîi. Se duce o luptă mortală pentru putere. Iar în astfel de bătălii nici chiar sindromul ”mamei și fiului” nu rezistă. Și votarea socialiștilor pentru românounionistul Cotorobai în funcţia de avocat parlamentar reprezintă un element al acestei lupte pentru influenţă.

Trist? Real… Toate aceste fenomene nu vor trece de la sine, ele se vor acutiza, dacă societatea nu va avea o reacţie adecvată. Încă mai trăim! Încă mai sperăm!

Corneliu Mihalache
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania