Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

21.04.2015:  Cine va deveni ziţpreşedintele noului partid proeuropean al lui Leancă?

Coarnele şi copitele unei noi formaţiuni
În ultimii şase ani, cetăţenii Moldovei au auzit multe teze despre integrarea europeană, fără a percepe unde, totuşi, e însuşi procesul integrării republicii în familia europeană unică. Ba cineva din Guvernul ţării semnează ceva, ba undeva la Bruxelles cineva se întîlnşete cu altcineva şi parafează încă o „fiţuică”, ba se declară că victoria integrării europene e aproape de tot. Pe cînd în realitate totul e o profanare totală şi, în realitate, are loc prostirea şi jefuirea propriului popor sub lozinca „principiilor şi valorilor europene”.

Guvernele AIE-1, AIE-2 şi Coaliţia de Guvernare Proeuropeană au făcut tot posibilul ca propriul lor popor să le urască, iar după numeroasele lor lozinci însufleţitoare, în Moldova aşa şi nu a venit o viaţă îndestulată pentru toţi cetăţenii ei. Mai mult decît atît, chiar sub ochii electoratului şi ai străinilor, ele au jefuit o bancă, au concesionat aeroportul şi, de fapt, au predat republica unei conduceri din exterior, după care au început să se măsoare pe sine cu propriul lor „proeuropenism”.

În ultimă instanţă, s-a dovedit că acest test nu l-au trecut absolut toate partidele cîndva componente ale coaliţiei guvernante, ci doar unii oameni, care mai apoi au ajuns să fie temelie pentru crearea încă a unui „nou” partid care, în opinia celor ce-l creează, va fi unul „incoruptibil” şi cu adevărat proeuropean.

„Un hoţ timid”

La fel ca şi cunoscutul personaj din romanul „12 scaune” al lui I. Ilf şi E. Petrov – Alhen, şeful celei de a 2-a case a Starsobes-ului, – fostul şef al Guvernului Moldovei de asemenea făcea şi îşi punea semnătura pe lucruri pentru care, posibil, în adîncul sufletului îi era chiar „ruşine”, dar n-avea încotro, trebuia s-o facă. Cu atît mai mult ţinînd cont de numă”rul de „orfani” de partid din PLDM, care trebuiau hrăniţi cu „varză”, însă nu murată.

În cadrul unei emisiuni televizate, dl Iurie Leancă a recunoscut că a semnat deciziile secrete privind Banca de Economii, însă refuză să le destăinuie pe motiv că poate fi pedepsit pentru divulgarea unui secret de stat.

Printre cei care au creat noul proiect politic al lui Leancă şi al noilor „orfani” sunt dnii Valeri Chiveri şi Iulian Groza, foşti viceminiştri ai Afacerilor Externe, dl Ghenadie Ciobanu, fost deputat din partea PLDM, dl Octavian Ţîcu, ex-ministru al Tineretului şi Sportului, şi analistul politic Oazu Nantoi. Iată cine din nou îi îndeamnă pe cetăţenii Moldovei să aibă încredere în noul partid, pe care „hoţul” nostru „timid” l-a numit european şi popular.

„Partenerii noştri europeni au fost înşelaţi, încrederea lor a fost folosită în alte scopuri. Partidul pe care începem să-l constituim noi va fi european nu doar prin denumirea sa, ci întîi de toate, prin metodele de activitate pe scena politică”, a declarat fostul prim-ministru, totodată remarcînd faptul că formaţiunea sa politică va fi finanţată în exclusivitate din contul cotizaţiilor de membru de partid.

„Nu vă bateţi cu urechile pe obraji!”

Ieşind de sub tutela „marelui combinator” al politicii moldoveneşti, „Alhen” al nostru a devenit mai curajos şi a început să facă declaraţii de care anterior nu a mai făcut. Mai mult decît atît. El, cu o indignare paşnică, a început să critice ceea ce a făcut pînă la asta. Făcînd această critică, obrajii lui, bărbieriţi excelent, ca şi înainte, roşeau de jenă, pudoare, sfială şi confuzie.

Probabil, uitînd faptul că anume cabinetul de miniştri condus de dumnealui ne-a lăsat o asemenea moştenire bugetară, dl Leancă a declarat că el consideră incorectă metoda aleasă de cei ce se află la putere, şi anume de Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat. În opinia sa, nu este admisibil ca principalul document conform căruia există întreaga ţară să fie aprobat de cîţiva miniştri sau de membrii Guvernului. În legătură cu aceasta, dumnealui, chipurile, se întreabă cum vor fi adoptate celelalte legi foarte importante pentru ţara noastră şi, în general, care este sensul existenţei Parlamentului?

Dar, printre altele, mai bine de jumătate de an în urmă, încă în septembrie 2014, prim-ministrul de atunci, adică dl Iurie Leancă, fără o coordonare cu Parlamentul şi fără o dezbatere preventivă în comisiile de profil, a angajat responsabilitatea Guvernului pentru un şir de proiecte de legi ce reglementau diferite domenii ale vitalităţii statului.

„Cît costă opiumul pentru popor?”

Probabil, eşecurile în precedenta activitate politică i-a impus pe membrii noului partid, la elaborarea programului său, să apeleze la poruncile Celui de Sus, neavînd cu ce altceva să se adreseze alegătorului în numele partidului nou-creat. Iar luînd în considerare faptul că precedentul guvern Leancă, care a devenit guru suprem în Partidul Popular European, a fost implicat în mari scandaluri de corupţie, a spera la forţele cereşti a devenit unicul apanaj al ultimilor europeni „curaţi ca şi cristalul” din Moldova.

Cu atît mai mult că s-a găsit şi un „părinte Fiodor” pentru PPE. La acest rol pretinde destul de cunoscutul Oazu Nantoi, în trecut unul din fondatorii Partidului Social Democrat (PSDM), care a dispărut odată cu Şelin, apoi unul dintre activiştii Partidului Democrat, aşa că aici mai bine să evităm glumele, după care s-a recalificat în analist politic. Potrivit spuselor dumnealui, el doreşte să creeze un asemenea partid, a cărui doctrină se va sprijini pe a opta poruncă biblică „nu fura”.

Poziţia politică a dlui Nantoi, la fel ca şi această declaraţie, o caracterizează foarte bine o frază din altă lucrare nemuritoare a aceloraşi I. Ilf şi E. Petrov, „Viţelul de aur”: „Înainte! Nu scînci, bătrîne! Te aşteaptă mandibule de aur, o văduvă grăsană şi un bazin de chişleag!”. Posibil, ceva asemănător i-a promis dl Leancă dlui Nantoi.

Deocamdată nu e clar cine va deveni ziţpreşedintele care va răspunde pentru activitatea politică din trecut şi din viitor a lui Filat şi Leancă. Şi totuşi, rezultatele afacerilor lor cu Moldova timp de cinci ani deloc nu sunt dintre cele optimiste.

Totalurile „marilor combinaţii”

În timpul celor cinci ani de aflare la putere a guvernului Filat-Leancă, republica şi poporul moldovenesc multinaţional au plătit un preţ peste puterile lor. Pe fundalul trăsnăilor naţionaliste ale lui Ghimpu, pe care alianţele parlamentare precedente l-au numit conducător interimar al statului şi care considera că toate treburile din republică încep cu instalarea unei pietre în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, economia Moldovei a avut de suferit un prejudiciu ireparabil.

Astfel, timp de cinci ani şi mai bine, suma datoriei externe a Moldovei a ajuns să fie aproape 50 la sută din PIB-ul ţării, volumul investiţiilor străine directe s-a micşorat, practic, de patru ori, iar deprecierea leului a întrecut aşteptările celor mai experimentaţi economişti. În plus, numărul locurilor bugetare în instituţiile de învăţămînt superior s-a micşorat cu mai mult de 20 la sută, indexările pensiilor au fost mizerabile, preţurile la medicamente, produse alimentare şi resurse energetice – pur şi simplu fabuloase.

Şi acestea sunt doar cele mai inofensive rezultate ale „marilor combinaţii” ale primitivilor euroinegratori locali în comparaţie cu scandalul de corupţie la BNE şi darea în concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău. Probabil, principala lor sarcină constă în a crea chipul unei Moldove incapabilă de lucruri cu adevărat serioase, pentru ca după aceea să le fie mai uşor să vîndă cuiva însăşi republica pe un preţ de nimic, mai ales că şi „cumpărătorul” stă în rînd după o asemenea achiziţie mai bine de 25 de ani…

Andrei VALOV
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania