Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.05.2015:  Felicitări cu ocazia Zilei Victoriei!

Stimați veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, stimați concetățeni!

Au trecut șaptezeci de ani din ziua în care salvele victorioase au anunțat despre sfîrșitul celui mai sîngeros război din istoria omenirii. În fiecare an, venind la Focul Veșnic și comemorîndu-i pe cei căzuți în lupte, slăvindu-i pe cei rămași în viață, noi înțelegem tot mai profund măreția Victoriei – 9 mai 1945.
Cu 70 de ani în urmă s-a sfîrșit nu doar un război. A fost o Victorie Mare a omenirii. O Victorie asupra forțelor răului, asupra nazismului. Marea Victorie este, în primul rînd, o victorie a vieții asupra morții, a dragostei asupra urei, a umanismului asupra cruzimii.
Noi comemorăm cu sfințenie eroismul poporului nostru care, alături de toate popoarele din coaliția antihitleristă a învins cu prețul a sute de mii de oameni. Mai mult de 400 de mii de moldoveni au luptat pe front ]n Marele Război pentru Apărarea Patriei. Mii dintre ei au fost decorați cu ordine și medalii, zeci au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice. Noi ținem minte!
Această memorie este sfîntă, ea trăiește în noi. Memoria despre Marea Victorie nu este doar o amintire din trecut. De aceasta au nevoie cei vii!
Monumentele în cinstea eroilor, începînd cu stela ostășească și pînă la complexele memoriale din marmoră și granit, reprezintă simbolul memoriei noastre naţionale, simbolurile unui popor învingător, a unui popor-erou, a unui popor-eliberator.
Venind la guvernare în 2001, Guvernul comuniștilor a avut de înfruntat zeci și sute de probleme ce țineau de restabilirea economiei distruse. Printre prioritățile principale a fost și păstrarea și înveşnicirea memoriei despre Marea Victorie. Au fost restabilite și construite mai mult de 1000 de monumente în cinstea eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, memorialul Capul de Pod Șerpeni, Complexul memorial ”Eternitate”.
Printre alte zeci de probleme extrem de importante, fiind limitați în resurse, comuniștii au pus în prim-plan scopul de a îmbunătăți vieța veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Printre primele legi aprobate de Parlamentul de atunci a fost Legea cu privire la protecția socială suplimentară a veteranilor și invalizilor celui de-al doilea război mondial din 7 mai 2001. În anul 2003 a fost adoptată încă o lege fundamentală – cu privire la veterani – care a permis acordarea multor înlesniri și compensații acestei categorii de persoane.
Astăzi, fiind în opoziție, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova insistă, în pofida rezistenței unor fracţiuni parlamentare, să înainteze proiecte de legi cu privire la protecția veteranilor.
În același timp, noi, comuniștii, sîntem îngrijorați de transformările nefaste, care au loc în țara noastră. 9 Mai a ajuns să fie motiv de contradicții politice. Cu cît mai puțini martori ai evenimentelor groaznice de atunci rămîn în viață cu atît mai tare strigă cei care doresc să șteargă din memorie cuvintele ”Marea Victorie”. Aceasta înseamnă că astăzi, pentru noile generații, la fel ca și cu 70 de ani în urmă, sînt indispensabile astfel de calităţi precum vitejia și bărbăția, pentru a ține piept acestor atacuri. Nu trebuie să admitem ca falsificatorii istoriei să șteargă Marea Victorie din memoria poporului!
Sărbătorind cea de-a 70 aniversare a Marii Victorii, tot poporul moldovenesc declară într-un glas: ”Noi sîntem învingători! Noi sîntem urmașii Marii Victorii!”.
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova îi felicită pe veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, pe cei ce au activat în spatele frontului, pe prizonierii lagărelor naziste, pe rudele și apropiații celor căzuți în lupte, întregul popor moldovenesc cu aniversarea a 70-a de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei!

Trăiască Ziua Victoriei!
Trăiască Republica Moldova

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania