Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.11.2015:  Puterea : cu spatele spre poporOrganizaţia primară de partid din satul Mereni are în componenţa sa doar 7 membri, dar fiecare din aceştia face cît doi oameni.

Potrivit dimensiunilor Moldovei, satul Mereni din raionul Anenii Noi e unul dintre cele destul de mari. Aici locuiesc aproape 6 mii de oameni. Prima datare a existenţei lui ţine de anul 1475. Satul are tradiţiile sale, mentalitatea sa şi istoria sa.

Organizaţia primară de partid din Mereni are în componenţa sa 7 membri, dar fiecare din aceştia face cît doi oameni. Toţi au o poziţie civică corectă şi, oricît de greu le-ar fi să desfăşoare activitatea lor în condiţiile unei permanente presiuni politice, comuniştii din Mereni nu deviază de la poziţiile lor.

În anii sovietici, la Mereni activa un colhoz mare, deci, oamenii de aici aveau un trai îndestulat, aveau speranţe la un viitor şi mai bun. Dar aceste speranţe le-au fost spulberate de puterea instaurată în ţară în anii ’90. După o perioadă tristă de viaţă grea, cînd la guvernarea ţării au venit comuniştii, aceste speranţe le-au fost reîntoarse. De la 2009 încoace din nou vieţuiesc fără ele. Acum satul este condus de un primar liberal, însă el nu a făcut nimic ca pensiile să le fie mai mari, iar traiul – mai îndestulat. În această situaţie deloc simplă activează comuniştii din Mereni.

În fruntea organizaţiei de partid se află Mihail Anton, un om bine instruit, care în trecut a fost şi el primar al Merenilor, aşa încît, cucerindu-şi atunci respectul sătenilor, continuă să se bucure de el pînă în prezent şi ei ţin mult la părerea dumnealui. Dar, cu regret, oameni asemeni lui nu sunt chiar mulţi. Nici pe departe oricare om din sat nu poate spune în mod explicit ce se întîmplă în ţară. Oamenii se indignează că în ultimii ani Moldova este condusă de nişte nemernici, hoţi, oameni corupţi, din cauza lor poporul sărăceşte pe zi ce trece, iar după ordinarele alegeri vedem că ei îşi dau voturile anume pentru ca aceşti nemernici şi hoţi să rămînă la guvernare. Asta vorbeşte despre faptul că întreaga ţară, îndeosebi satele, au nevoie de o ridicare a nivelului de cultură politică. Această dificilă misiune şi-o asumă şi comuniştii din Mereni.

Activitatea de partid are o legătură indisolubilă cu problemele sociale. Dar este foarte complicat ca ele să fie soluţionate în situaţia în care administraţia locală s-a izolat de popor. Să nimereşti în audienţă la primarul liberal nu este un lucru simplu, şi nu numai pentru comunişti. Arsenie Flocea, membru al PCRM, înainte de 9 mai a venit la primărie cu propunerea ca, într-un fel sau altul, să fie sărbătoriţi şi veteranii din satul lor, mai ales că în Mereni au rămas doar trei din aceştia. Cînd l-a rugat pe secretar să multiplice scrisoarea cu această temă, a fost refuzat, motivîndu-i-se că asta nu are nimic comun cu activitatea primăriei. Dar cine trebuie să se gîndească şi la veterani, dacă nu, întîi de toate, administraţia locală?!

Şi aşa-numiţii lideri din sectorul agrar de asemenea se comportă cu oamenii cum le trăsneşte prin cap. Şi nimeni nu-i poate pune la punct. În orice moment, pot spune: „Nu-ţi place, ia-ţi cota înapoi şi lucreaz-o tu singur!”. Iar oamenii în etate, se înţelege, nu au puteri să-şi lucreze pămîntul. În plus, cota de pămînt e transformată şi într-un instrument de manipulare a proprietarilor de cote. Fiecare fermier îl numeşte pe candidatul său şi le indică pentru cine să-şi dea votul. Iată şi un nou gen de algoritm politic în acţiune…

Potrivit primului secretar al comitetului raional de partid, Veaceslav Bondari, în pofida presiunilor din partea autorităţilor centrale, comuniştii şi activiştii PCRM, împreună cu părinţii şi colectivul didactic, au reuşit să salveze de optimizare şcoala din Troiţa Nouă, dar şi alte cîteva şcoli ruse, pentru care s-a dus o luptă îndelungată, cu dezbateri judiciare. Datorită faptului că, în Consiliul Raional, secţia Economie, precum şi secţia Asigurări Sociale este condusă de comunişti, oamenii se pot adresa colaboratorilor de aici pentru sprijin în soluţionarea problemelor sociale.

Prin decizia adunării de dare de seamă şi alegeri, Mihail Antin din nou a fost ales secretar al organizaţiei primare de partid din Mereni, iar comuniştii din această OPP şi-au manifestat disponibilitatea de a-şi continua lupta. Reieşind din spusele lor, astăzi mulţi săteni încep să înţeleagă ce prezintă de bună seamă prin sine partidele din alianţa de la guvernare. Oamenii încep să pătrundă şi esenţa programului PCRM, care pas cu pas, chiar şi în condiţiile cele mai grele, este promovată în fapt. Dar principalul e că toate iniţiativele înaintate de comunişti şi în Parlament, şi în conducerea din teritoriu sunt menite să le ajute oamenilor, să schimbe în bine viaţa tuturor cetăţenilor Moldovei.

Ana Vetrova
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania