Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.11.2015:  O sarcină importantă a rapoartelor și alegerilor este consolidarea rîndurilor organizațiilor primare

Intensificarea activităților


Campania raport-electorală, care se desfășoară în cadrul organizațiilor primare ale Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, reprezintă o activitate destul de serioasă pentru formațiune. În același timp, auditurile organizațiilor primare raionale de partid, care au fost verificate în perioada 1 octombrie 2014 – 30 septembrie 2015, au scos la iveală mai multe deficiențe în activitatea comitetelor raionale la mai multe capitole.

În cadrul ședințelor, de exemplu, nu întotdeauna se examinează serios activitatea organizațiilor de partid, sunt ignorate lacunele și deficiențele. În consecință, pentru rezolvarea unor probleme se impun, prea tîrziu, măsuri urgente. Nu ar fi corect să nu vorbim despre toate aceste probleme, întrucît, avînd în vedere situația politică complicată, organizațiile primare – ca și fundament al formațiunii politice, au o responsabilitate destul de mare.

Politica nu este o scuză

Recent, corespondentul ziarului ”Comunistul” a vizitat una dintre organizațiile primare – Comitetul Raional Florești al PCRM. Pentru că și aici, în cadrul verificărilor, au fost depistate lacune în activitate. Am discutat despre campaniile raport-electorale în această organizație cu secretarul pe probleme ideologice, Larisa Novac. Potrivit ei, în acest an, ședința plenară a Comitetului Raional, în cadrul căreia a fost aprobat graficul de prezentare a rapoartelor și alegerilor în organizațiile primare, s-a desfășurat foarte tîrziu – abia pe 24 octombrie. La rîndul său, acest lucru va afecta calitatea celor 73 de ședințe, care trebuie să fie organizate pînă pe 1 decembrie. În cadrul acestora urmează să aibă loc și concilierea comuniștilor.

Potrivit Larisei Novac, situația politică de loc simplă complică activitatea organizației raionale. În rezultat, în cadrul ultimelor alegeri locale, comuniștii din Florești au pierdut orașul. Acum, centrul raional este condus de un reprezentant al formațiunii ”Partidul Nostru”. În consiliul orășenesc, PCRM este reprezentat de trei consilieri. În ceea ce ține de echilibrul de forțe în Consiliul Raional, comuniștii dețin 7 mandate, 10 primării, de asemenea, sunt administrate de primari comuniști, funcția de vicepreședinte de raion, la fel, a revenit unui reprezentant al PCRM. Cu un asemenea arsenal se poate munci pentru a satisface nevoile oamenilor, pentru a îndeplini promisiunile făcute de PCRM în campania electorală. Printre sarcinile prioritare trasate pentru raionul Florești se numără – construcția drumurilor, iluminarea străzilor, asigurarea localităților rurale cu apă potabilă de calitate și altele.

Comuniștii din raion au admis multe scăpări și la capitolul activităților cu alegătorii. Adică, nu au fost suficient de convingători, chiar dacă oponenții politici au pus în uz promisiuni deșarte și bani. Era necesar să se insiste mai mult pe pozițiile partidului în diverse chestiuni. Da, recunoaște secretarul pe probleme ideologice, oamenii își doresc schimbări, în același timp, înșiși comuniștii trebuie să depună eforturi enorme în această luptă. Zi de zi, nu doar în preajma alegerilor.

În perioada celor opt ani, în care raionul a fost condus de comuniști, echipa PCRM a reușit să edifice o bază puternică datorită căreia raionul prospera. Spre exemplu, în acea perioadă, au fost gazificate și reparate toate instituțiile de învățămînt din raion, salariile erau achitate la timp, au fost reparate drumuri și multe altele. Cu alte cuvinte, regula stătea în capul mesei iar viața fierbea în raion. Însă, după alegerile din 2015, puterea raională a fost preluată de partidele alianței. Așa că mai multe puncte incluse în programul electoral al PCRM sunt greu de realizat. Este complicat de a soluționa problemele sociale și economice, protejarea școlilor – acum, finanțarea instituțiilor de învățămînt se face în baza calculelor pentru fiecare elev, așa că școlile cu puțini elevi nu au pe ce exista.

Înlăturarea greșelilor

Cu toate acestea, verificările activității organizației raionale de partid Florești, au scos în vileag mai multe lacune. Comitetul Politic Executiv al CC PCRM a obligat membrii și secretarii birourilor comitetelor raionale să lucreze asupra înlăturării lacunelor. De asemenea, pînă pe 1 decembrie să raporteze despre măsurile întreprinse. La fel, membrii comitetelor raionale trebuie să mai mult activism în ceea ce privește activitățile de partid și lucrul cu alegătorii. Pentru că Partidul Comuniștilor trebuie să se pregătească chiar de astăzi pentru viitoarele alegeri parlamentare sau locale.

Ne rămîne să sperăm că comitetele raionale înțeleg acest lucru, iar asta înseamnă că toate deficiențele vor fi luate în calcul și rezolvate. În consecință, acest fapt va permite, ulterior, la consolidarea comuniștilor și intensificarea activităților în comitetele raionale. Și asta pentru că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova trebuie să învingă pentru a întoarce oamenilor speranța, dar și pentru a ridica țara din genunchi.

Marina Țurcan

Posted in Viața de partid | Leave a response
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania