Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.11.2015:  Oponenții politici din Vadul-lui-Vodă nu au ce le prezenta drept răspuns comuniștilor.

„Orașul roșu” din componența municipiului


Cine dintre chișinăuieni nu cunoaște acest minunat oraș-stațiune balneară? Nistrul curgînd măreț, plaje, spații verzi, sanatorii, școală de parașutism… Și, bineînțeles, acest oraș are și un specific al său. Inclusiv de partid.

În general și în ansamblu

De acum al treilea termen (fiți de acord, asta înseamnă ceva) la cîrma acestui oraș se află reprezentanții comuniștilor. Primarul Iurie Onofreiciuc a reușit să formeze o echipă de lucru capabilă să rezolve problemele de care se ciocnesc orășenii. Bineînțeles, nu chiar pe toate pînă la una și nu în mod global, dar totuși, le rezolvă. Spre deosebire de cel din capitala țării, Consiliul Municipal din Vadul lui Vodă nu este dezbinat de contradicții. Și asta pentru că, din cei 15 consilieri municipali, 8 reprezintă PCRM. Deci, nu are cine să pună bețe în roate inițiativelor folositoare pentru toți.

Ceea ce nu înseamnă că munca pe care o efectuează ei la Vadul-lui-Vodă este una ușoară. Consilierul local Vitalie Lungu, secretar al organizației primare orășenești de partid, le-a amintit celor adunați despre faptul cum au parcurs comuniștii alegerile parlamentare din 2014 și alegerile locale din 2015. Despre tertipurile ticăloase pe care le-a întreprins guvernarea, pentru a pune piedici PCRM, inclusiv prin îngustarea cîmpului ei informațional, prin suspendarea mass-media indezirabile, prin mituirea fățișă a părtașilor lui, prin amenințarea că, în cazul obținerii unui succes de către comuniști, vor crea în Moldova un „al doilea Donbas”. „Vreau să menționez chiar și atacurile asupra liderului nostru, Vladimir Voronin, care în clipa decisivă și-a asumat întreaga responsabilitate”, a menționat Vitalie Lungu.

Dar un fapt cu adevărat iezuit a fost crearea unui partid-clonă, și asta în scopul de a-i dezorienta pe alegători. Comuniștii de la Vadul-lui-Vodă au recunoscut sincer că ei, la fel ca și mule organizații de partid din teritoriu, au subestimat pericolul lui și nu au putut elabora contramăsuri împotriva acestui partid-clonă.

Un șantaj asemănător a fost înregistrat și pe parcursul alegerilor locale. Dar comuniștii din Vadul-lui-Vodă, practic, fără suport informațional și finanicar, pe seama comunicării directe cu alegătorii, a întîlnirilor cu ei „de la casă la casă”, precum și în baza autorității primarului, au cîștigat 22% din voturi.

„Întreaga campanie a alegerilor locale s-a desfășurat, pe de o parte, cu povestiri umflate despre Uniunea Europeană, pe de alta – despre Uniunea Eurasiatică. Pe cînd despre noi, comuniștii din localitate, au vorbit faptele noastre, pe care orășenii le știu. Alegătorii au cunoscut pe viu activitatea noastră, prezența noastră și ajutorul pe care l-am acordat orașului ei le-au simțit, cum se spune, pe viu”, a mai spus Vitalie Lungu.

Secretul succesulu

Din inițiativa fracțiunii comuniste, în Consiliul Municipal local, a fost luată decizia de a achiziționa pentru Centrul Sănătății din oraș utilaj, și anume pentru secția copiilor în primul an de viață, ceea ce a necesitat suma de 80 000 de lei. În plus, 113 mii lei au fost alocați pentru un adaos la salariul medicilor din acest Centru. Un ajutor în sumă de 6 mii lei anual le-a fost acordat și tinerilor specialiști. În fiecare an, pentru achiziționarea medicamentelor se alocă o sumă de 90 mii de lei.

Pentru a nu-i obosi pe cititori cu prea multe cifre, pur și simplu vom enumera faptele săvîrșite la inițiativa lui Iurie Onofreiciuc, „primarul roșu” din Vadul lui Vodă, și a fracțiunii PCRM în Consiliul Municipal. În primul rînd, vom menționa compensația plătită elevilor pentru călătorii în transportul public, apoi achiziționarea unor mașini de facere a curățeniei în oraș, cadouri elevilor de la școala de parașutism, organizarea odihnei copiilor în vacanțele de vară, reparația fondului locativ, a drumurilor și trotuarelor, acordarea unor înlesniri familiilor cu mulți copii în cazul cînd copiii frecventează grădinițele de copii și școala de muzică.

Oponenții politici de la Vadul lui Vodă nu au ce le prezenta drept răspuns comuniștilor de aici. Desigur, în afară de ostilități, insinuări și trăncăneală despre integrarea europeană. E o garnitură pur și simplu jalnică.

Nu e obligatoriu să fii poștaș…

Pentru a participa la adunare, la Vadul-lui-Vodă a sosit și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Ceea ce nu înseamnă că asta a introdus careva accente solemne și, cu atît mai mult, pompă. Adunarea a fost pur lucrativă și Vladimir Voronin s-a inclus în lucrările ei cu dreptul unuia dintre activiști. A pus întrebări și a ascultat răspunsuri. I s-au pus întrebări și dumnealui a răspuns la ele.

Vladimir Voronin s-a arătat interesat de multe amănunte legate de munca în mijlocul alegătorilor, de relațiile reciproce ale comuniștilor locali cu concurenții lor politici.

„Comuniștii nu trebuie să fie poștași, și-a exprimad dumnealui opinia. Vreau să spun că nu este suficient ca, primind foi volante, doar să le înmînezi direct alegătorului sau să le arunci în cutia poștală. Cu oamenii trebuie să discuți, să le vorbești despre politica partidului, că le explici ce vrea să facă PCRM pentru Moldova. Știu că nu este un lucru ușor, îndeosebi acum, după ce fracțiunea noastră din Parlament a avut curajul să voteze guvernul Gaburici și nu toți ne-au înțeles corect gestul. Dar prin aceasta noi am dorit să evităm haosul din țară. Pentru că, în cazul unor alegeri parlamentare, acest haos numaidecît s-ar fi abătut asupra țării”.

Liderul PCRM a dat o înaltă apreciere interacțiunii comuniștilor din Vadul-lui-Vodă cu cei din sectorul Ciocana al Chișinăului, îndeosebi în cazul cînd ei, cu efotrturi comune, îi ajută pe comuniștii din Cruzești și Budești.

Țara și oamenii

Cea mai mare nenorocire pentru Moldova de astăzi este faptul că noi nu avem o ideologie de stat. Vladimir Voronin a constatat că, în virtutea mai multor cauze, comuniștii nu pot cuprinde întreaga țară. Iar celor de dreapta nu le pasă de ideologia de stat. Pentru ei există doar ideologia banului, ideologia avantajului personal, ideologia trădării, pe cînd ideologie de stat – nu.

Oamenii acum nu se dumiresc în cele mai elementare lucruri, a continuat el. Alegătorul fiind adus pînă la mizerie totală, se lasă cumpărat foarte ușor și ieftin. Și dacă nu are parte de o bunăstare reală, cel puțin, ar vrea să audă un cuvînt bun. Anume de aceasta se și folosesc escrocii și pseudopoliticienii, care-i mint în cel mai obraznic mod, făgăduindu-le că în viitor le vor asigura o viață îmbelșugată.

Președintele PCRM a comunicat că a inițiat organizarea în raioane a orelor politice pentru activul de partid și pentru consilierii locali din partea comuniștilor. „Alegem tema, adăugăm la ea chestiunile curente și încercăm să le aducem pe toate la cunoștința populației, ca de acum înainte ea să nu mai fie prostită”, a explicat Vladimir Voronin.

„Trebuie să mărim rîndurile noastre și să luptăm pentru Moldova. Altă soluție nu avem. În caz contar, nu se știe ce se poate întîmpla la noi”, a concluzionat el.

Într-adevăr, altă soluție nu avem. Cu atît mai mult cu cît, dintre toate partidele existente la ziua de astăzi în Moldova, doar PCRM nu are în bagajul său o garnitură de fraze pompoase pe care să le aplice în calitate de argument. În schimb, PCRM are schițate planuri reale de scoatere a țării din criză și doar el poate propune soluții pozitive și constructive pentru aceasta.

Eugeniu Marian
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania