Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.11.2015:  Cu ajutorul investitorilor, să ne ridicăm economia!Atîta timp cît la conducerea statului continuă să se afle diletanţi şi hoţi, dumneata, domnule potenţial investitor, nici nu te gîndi să-ţi aduci banul la noi

Recent, în Letonia s-a desfăşurat un forum anual de politică externă sub genericul „Conferinţa de la Riga”, cu participarea unor prim-miniştri, experţi, diplomaţi, politicieni, reprezentanţi ai cercurilor academice şi întreprinzători. Impresioantă reprezentativitate! Doar că poveştile despre Moldova istorisite în cadrul acestuia deloc nu sunt reprezentative.

Cîntare de plîngeri

Deoarece e genul preferat de artă al celor din Alianţă, preşedintele Parlamentului nostru, prezent şi el la forumul de la Riga, a început anume cu o cîntare de plîngeri. El a declarat că actuala putere i-a făcut mare bătaie de cap întregului personal al republicii, de aceea ordinarului guvern i-a fost dat un genunchi într-un loc. Faptul că situaţia a fost expusă într-un limbaj parlamentar corect nu schimbă esenţa lucrurilor.

Întrucît, spre marea mirare a eorintegratorilor autohtoni, „istoria de succes” nu a fost una adevărată, „Moldova are nevoie de reforme reale şi cetăţenii ei cer schimbări”.

Speakerul a mai subliniat că Alianţa pentru Integrare Europeană necesită o resetare. În coaliţie trebuie atraşi cît mai mulţi politicieni, pentru a confirma un guvern reformator şi a forma o majoritate parlamentară.

Da la ce bun „mai mulţi”?! Şi fără asta avem pe acolo destul de mulţi trîntori! Desigur, Candu o fi ştiind mai bine, pe cînd noi, din cauza minţii mărginite, am vrea să vedem în guvern nu politicieni, ci profesionişti în economie, justiţie, în sfera transporturilor, a ocrotirii sănătăţii, precum şi în alte sfere de activitate.

…Nu ne suciţi minţile

Cît priveşte „resetarea”… După cîte îmi amintesc, prim-ministrul Iurie Leancă, cel care din numele Moldovei a semnat Acordul de Asociere cu UE, a declarat că semnarea respectivului acord „este un nou început, o resetare a Republicii Moldova”. Doar numai că, după o astfel de „resetare”, mecanismul de conducere a ţării s-a defectat complet şi nici pînă acum nu se găsesc pricepuţii care să-l repare.

Dacă şi dl Candu a ajuns să folosească limbajul computerizat, cred că ar fi trebuit să i se spună că mai întîi trebuie să scape de viruşi, cu alte cuvinte, de funcţionarii corupţi, şi doar atunci să înceapă a reinstala procesorul.

Pe cînd ceea ce a urmat în general e lipsit de logică şi plin de contradicţii. Dl Candu a continuat astfel: „În legătură cu furturile din sectorul bancar şi cu nivelul înalt al corupţiei în ţara noastră, cetăţenii moldoveni şi partenerii străini au rămas dezamăgiţi de guvern”.

Şi pe loc a început să-i îndemne pe dezamăgiţi să nu se sperie şi să investească bani în Moldova. Iar ei, nesimţiţii, nu s-au repezit s-o facă. Ne pare rău, au zis nu numai nemţii, dar şi alţii…

Menopauză investiţională

Şi parcă nu de mult totul şi toate erau cum nu se poate mai bine şi mai bune. La sfîrşitul anului trecut, tot dl Candu anunţa cu mîndrie crearea unei „agenţii de sprijinire a proiectelor investiţionale şi de promovare a exportului”, explicînd amănunţit că această nouă structură va îndeplini rolul de „bancă de dezvoltare a activităţii de antreprenoriat şi va acorda credite preferenţiale cu cele mai mici dobînzi pentru dezvoltzarea business-ului”.

Cui în primul rînd vor fi acordate aceste credite preferenţiale pentru dezvoltarea business-ului, şeful Legislativului nu a binevoit să spună. Dar noi, cei care trăim în Moldova, nu trebuie să ne sucim minţile ca să ne dăm seama cui de bună seamă vor fi acordate respectivele credite.

Dar principalul e că nu e nevoie să ai două creiere pentru a-ţi da seama că Moldova este ţara cu mari riscuri pentru investitori. Pentru ca ei să-şi aţintească privirile şi banii spre noi, se cere să avem un climat investiţional necesar şi o legislaţie funcţională.

Poveştile despre faptul că Alianţa are grijă de dezvoltarea climatului investiţional în ţară pot fi spuse doar celor neajunşi de cap. Despre situaţia reală din politica investiţională moldovenească pot spune cu lux de amănunte reprezentanţii companiei germane Draexlmaier, ai companiei americane LearCorporation, ai companiei austriece AVE EnergieAg şi ai altor companii nevoite să-şi înceteze activitatea lor în Moldova din motive care nu au depins de ele.

În lumea business-ului, noutăţile de acest gen se împrăştie momentan. Aşa că nu trageţi nădejde că cineva va veni să-şi investească la noi capitalul său. Deocamdată, în Moldova nu există garanţii în ceea ce priveşte integritatea investiţiilor, în schimb, există noţiunea „otkat”. Deci, investiţii nu vom avea atîta timp cît activitatea judecătoriilor şi a organelor procuraturii corupte este orientată nu la apărarea intereselor investitorilor, ci într-o direcţie diametral opusă. Şi atîta timp cît sistemul justiţiar este nu doar corupt, ci şi neprofesionist. Şi atîta timp cît actele regulatorii se schimbă des şi sunt inconsecvente în aplicare şi executare. Şi atîta timp cît activitatea fiscală şi vamală este lipsită de transparenţă.

Şi atîta timp cît găurile fundamentale în sistemul bancar le permit acţionarilor să rămînă în offschor-uri, iar beneficiarilor finali – să rămînă neidientificaţi. Şi atîta timp cît nu este dezvoltată infrastrujcturea, atîta timp… Mai sunt şi multe alte „atîta timp”, dar principalul este „atîta timp cît diletanţii şi hoţii se vor afla la cîrma statului”. Pînă atunci, dle potenţial investitor, află mai bine ceea ce se face şi cum se face pe la noi. Le-ai plătit tuturor cui se cuvine şi nu se cuvine, le-ai dat atîta cît ţi-au cerut şi un bacşiş pe deasupra. Astfel, treaba s-a făcut, ţi s-a deschis semaforul verde. Dar imediat cum te-ai dispus muncă, auzi că ţi se spune: „Ce a fost, nu se pune la socoteală!”. În instanţele unde ţi s-au dat aprobări scrise, acum ţi se spune: „S-a comis o greşeală”. Şi va trebui, dle investitor, să plăteşti şi pentru această „greşeală”. Aşa că banii pe care i-ai scos din buzunar pînă la asta ţi s-au dus, cum se spune, pe apa sîmbetei.

Dar în campaniile electorale băieţii din AIE povestesc foarte frumos cum au îmbunătăţit ei climatul investiţional din Moldova. Sau cum au de gînd să-l îmbunătăţească în viitor. Pînă cînd alegătorii îşi vor lăsa voturile în urna electorală. Şi asta pentru că, de dragul prelungirii mandatului său, fiecare politician este gata să săvîrşească tot ce vrei, chiar şi fapte eroice…

Eugeniu Marian
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania