Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

29.05.2009:  Administratia de la Tiraspol cheama in mod deschis opozitia de la Chisinau sa ia puterea
Cu cit mai mai mult se apropia data de 28 mai, cind urma sa se desfasoare turul doi al alegerilor presedintelui Republicii Moldova, cu atit mai deschis autoritatile de la Tiraspol isi demonstra (si continua s-o faca) simpatia fata de fortele politice de la Chisinau, orientate spre Romania. Totodata, Tiraspolul oficial sacrifica fara tagada interesele populatiei rusolingve din RM, dar si ale moldovenilor care nu sustin ideile unionismului.

Astfel, unul dintre cei mai cunoscuti „vulturii” ai regimului de la Tiraspol, generalul Vladimir Atamaniuk, adjunct al asa-numitului ministru al apararii al Transnistriei, a declarat ca „evolutia ulterioara a situatiei politice interne din Moldova depinde de rezistenta opozitiei. Voronin este gata sa dea orice si oricit ca sa faca rost de „votul de aur”. Dind dovada de atita grija induiosatoare fata de opozitie, generalul ignoreaza declaratiile reprezentantii puteri de virf de la Chisinau, care neaga ca PCRM ar fi cautat acest „vot”. Pentru Atamaniuk este important ca la putere la Chisinau sa ajunga fortele proromanesti pentru a imparti impreuna cu ele Moldova – atit politic, cit si teritorial.

Atamaniuk continua: in prezent in Moldova se duc lupte grele si „daca comunistii vor invinge, atunci Chisinaul oficial trebuie sa se astepte la o uzurpare totala a puterii”. „In prezent este greu sa facem prognoze cum vor evolua lucrurile in continuare, la prima vedere opozitia se tine destul de unita, dar, oricum, e vorba de oameni, iar oamenii au slabiciunile lor, asa ca comunistii ar putea, totusi, gasi „cheia” pentru a obtine cel putin un vot”, isi face griji pentru fortele proromanesti generalul transnistrean. „Geopolitician” de forta cum e, Atamaniuk, ca de obicei, spune tot ce-i vine pe limba: „Daca la putere in Moldova ar ajunge politicieni cu verticalitate, nu speculanti ca Voronin, care reuseste sa se tirguiasca atit cu Estul, cit si cu Vestul, poate ca problema reglementarii ar fi solutionata mult mai rapid”. Sa intelegem ca pentru Atamaniuk politicienii cu verticalitate sunt unionistii Dorin Chirtoaca si Mihai Ghimpu. Poate inca Vlad Filat si Serafim Urechean.

Apropo de Urechean. Acesta recent si-a manifestat si el dragostea pentru Transnistria. In felul sau, desigur. Urechean a declarat ca „comunistii si-ar dori noi alegeri, pentru a pune mina pe majoritatea constitutionala din Parlament si a transforma Moldova in ostatica Transnistriei”. Generalul Atamaniuk, la fel ca si noul sau tovaras de idei Serafim Urechean, se fac a nu observa ca anume opozitia blocheaza alegerile presedintelui Moldovei, lucru care va provoca alegerile parlamentare.

Insa daca fata de generalul Atamaniuc, cunoscindu-i potentialul intelectual, nu au pretentii nici tovarasii si nici oponentii lui, atunci deputatul in parlamentul transnistrean Vladimir Bodnar este cu totul altceva.... Fostul lider al Uniunii ucrainenilor din Transnistria de regula stie ce spune. De data aceasta Bodnar este foarte franc: „Turul intii al alegerilor presedintelui Moldovei a demonstrat ca opozitia moldoveneasca deocamdata se tine bine. Nimeni nu a fost cumparat si nici intimidat”, se bucura pentru unionisti deputatul din Transnistria. Dar pe data se ingrijoreaza ca nu cumva sa cistige adversarii expansiunii romanesti: „Catre turul doi al alegerilor presedintelui, miza poate fi foarte mare, dar oricum nu se poate spune cu certitudine ca PCRM va putea dobindi acest vor mult rivnit”.

Judecind ca si Atamaniuk, Bodnar da cartile pe fata: „Opozitia mizeaza pe desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate. Drept urmare, organul legislativ de la Chisinau ar putea avea o cu totul alta configuratie. Cred ca este cea mai corecta, normala si unica varianta posibila a evolutiei ulterioare a evenimentelor”. Si iata de ce:

„Eventuala victorie a opozitiei in cadrul parlamentatelor anticipate, ar putea oferi un teren nou pentru negocierile din Chisinau si Tiraspol. Insa atita timp, cit Moldova nu-si va restabili situatia politica interna, solutionarea conflictului transnistrean nu se va urni din punctul mort. Mai mult, in prezent aceasta problema si-a pierdut din actualitate. Acum pe malul drept al Nistrului se duc lupte crunte pentru putere. Daca la cirma vor ramine comunistii, atunci aceasta problema ar putea ramine inghetata inca multi ani la rind. Daca, insa, la putere vor veni forte noi, cele care acum se afla in tabara opozitiei, s-ar putea ca solutionarea problemei sa progrezese mai rapid”. Vladimir Bodnar conchide: „De la comunisti nu ne mai putem astepta la vreo inovatie, dar iata ca opozitia ar putea aduce in relatiile moldo-transnistrene vintul schimbarilor”.

Bodnar cu Atamaniuc evita sa dea detalii despre ce vint anume ar putea aduce cu sine partasii consolidarii relatiilor cu Romania, deoarece multi locuitorii ai Moldovei il mai tin minte de la sfirsitul anilor ‘80 – inceputul anilor ‘90. Inclusiv razboiul din 1992. Dar coincidenta intereselor adversarilor comunistilor de pe ambele maluri ale Nistrului pare a fi simptomatica. Ajunsa in miinile acestor „aliati”, care se impotrivesc reglementarii, politica intr-adevar devine un lucru murdar.

www.moldova-suverana.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania