24.07.21
Bine aţi venit la PCRM!  
PCRM - Despre partid
 
Scurt Istoric
După interzicerea ilegală, în august 1991, a activităţii Partidului Comunist din Moldova, un grup de comunişti a început o luptă activă în vederea anulării deciziei de interdicţie a activităţii partidului şi pentru reînregistrarea organizaţiei. Astfel, a fost fondat un comitet organizatoric, în frunte cu Vladimir Voronin, care a început colectarea semnăturilor pentru fondarea unui partid nou – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova(PCRM).

La 22 octombrie 1993 a avut loc prima conferinţă de fondare la care au participat 169 delegaţi, care reprezentau organizaţiile de partid şi comitetele raionale din Chişinău, Bălţi, Comrat, Soroca, Drochia, Străşeni şi alte raioane.

La această conferinţă a fost fondat PCRM, au fost adoptate Statutul şi principiile de funcţionare ale partidului. În cadrul conferinţei a fost ales Consiliul Republican din care au făcut parte tov. Anton G., Berdnikov E., Voronin V., Konopelkin A., Manolov F., Miron A., Neguţa A., Okunskaia Z., Plămădeală M., Prijmireanu D., Russu M., Semenţul V., Selezniov V., Stoicov I., Hristev F.

În calitate de co-preşedinţi ai Consiliului Republican al Partidului au fost aleşi tov. Voronin V., Manolov F., Neguţa A.

În cadrul acestei adunări a fost făcut un apel către toţi doritorii de a deveni membri ai partidului. Consiliul Republican a iniţiat procesul de formare a structurilor de partid.

La 8 aprilie 1994 a avut loc cea de-a Doua conferinţă de fondare, care a aprobat Statutul PCRM cu modificări şi completări necesare pentru înregistrarea la Ministerul Justiţiei.

La 27 aprilie 1994 PCRM a fost înregistrat oficial.

La 24 decembrie 1994 a avut loc primul Congres al PCRM, la care au participat 409 delegaţi, aleşi de cei 3001 membri ai partidului, din 165 de organizaţii primare de partid şi 35 de comitete raionale şi orăşeneşti.

Congresul a adoptat Programul partidului, a aprobat o serie de modificări la Statut. De asemenea, în cadrul Congresului a fost aleasă componenţa Comitetului Central(CC) al PCRM şi Comisia Centrală de Revizie şi Control.

Plenara CC al PCRM a ales componenţa Comitetului Executiv Politic al PCRM şi l-a ales pe Vladimir Voronin în funcţia de Prim-Secretar al CC al PCRM.

La 14 aprilie 1995 a apărut primul număr al ziarului de partid “Comunistul“, care a jucat un rol decisiv în procesul de formare a structurilor de partid, în propagarea politicii PCRM în societate.

În august 1996 a avut loc cel de-al doilea congres al PCRM. În martie 1997 – a avut loc Congresul III al PCRM, la care au participat 409 delegaţi, ce reprezentau 417 organizaţii primare de partid din toate unităţile teritorial-administrative ale Moldovei.

PCRM a participat la alegerile locale din 1995, 1999, 2003 şi 2005, la alegerile parlamentare din 1998, 2001 şi 2005. De asemenea, PCRM şi-a înaintat propriul candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în 1996, 2000, 2001 şi 2005.

După alegerile din 1998, fracţiunea parlamentară a PCRM (40 de deputaţi din 101) s-a aflat în opoziţie.

În rezultatul alegerilor anticipate din 25 februarie 2001, PCRM a obţinut 71 din cele 101 mandate de deputat, obţinînd astfel o majoritate constituţională. La 4 aprilie 2001, Prim-Secretarul CC al PCRM, Vladimir Voronin, a fost ales în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

În perioada 21-22 aprilie 2001, a avut loc Congresul IV al Partidului Comuniştilor care a adoptat modificări la Statut, introducînd două funcţii noi: Preşedintele Partidului Comuniştilor şi Secretarul Executiv al CC al PCRM. Pe data de 22 aprilie Vladimir Voronin a fost ales în funcţia de Preşedinte al Partidului, iar liderul fracţiunii parlamentare a PCRM, Victor Stepaniuc, a fost ales în funcţia de Secretar Executiv.

În cadrul Congresului V al PCRM, din 11 decembrie 2004, a fost subliniat faptul că PCRM este un partid modern european de stînga. De asemenea, s-a decis iniţierea procesului de elaborare a Programului PCRM înnoit, pentru a fi propus spre adoptare Congresului.

  Pagina principală | Noutăţi | Despre partid | Fracţiunea parlamentară | Referinţe
Copyright © PCRM 2021